Vitamin B12 atau anemia kekurangan folat – Punca

Vitamin B12 atau kekurangan folat anemia berlaku apabila kekurangan salah satu daripada vitamin ini mempengaruhi keupayaan tubuh untuk menghasilkan sel darah merah yang berfungsi sepenuhnya.

Sel darah merah membawa oksigen ke seluruh badan. Kebanyakan orang dengan vitamin B12 atau kekurangan folat anemia mempunyai sel darah merah yang kurang berkembang dan lebih besar daripada biasa. Istilah perubatan untuk ini adalah “anemia megaloblastik”.

Kekurangan vitamin B12 atau folat boleh menjadi hasil daripada pelbagai masalah, beberapa di antaranya dijelaskan di bawah.

Kekurangan vitamin B12

Anemia yang merosakkan adalah penyebab kekurangan vitamin B12 yang paling biasa ..

Anemia yang merosakkan adalah keadaan autoimun yang menjejaskan perut anda. Keadaan autoimun bermaksud sistem imun anda (sistem pertahanan semulajadi badan yang melindungi diri daripada penyakit dan jangkitan) menyerang sel-sel badan yang sihat anda.

Kekurangan folat

Vitamin B12 diserap ke dalam badan anda melalui perut anda. Protein yang dipanggil “faktor intrinsik” melekat pada vitamin B12, jadi ia boleh diserap dari makanan yang anda makan.

Anemia yang merosakkan menyebabkan sistem imun anda menyerang sel-sel di perut anda yang menghasilkan faktor intrinsik, yang bermaksud tubuh anda tidak dapat menyerap vitamin B12.

Penyebab sebenar anemia pernisias tidak diketahui, tetapi keadaannya lebih biasa pada wanita berumur 60 tahun, orang yang mempunyai sejarah keluarga dan mereka yang mempunyai keadaan autoimun yang lain, seperti penyakit Addison atau vitiligo.

Sesetengah orang boleh mengalami kekurangan vitamin B12 akibat tidak mendapat cukup vitamin B12 dari diet mereka.

Diet yang termasuk daging, ikan dan produk tenusu biasanya menyediakan vitamin B12 yang cukup, tetapi orang yang tidak kerap makan makanan ini – seperti yang mengikuti diet vegan atau yang mempunyai diet yang umumnya sangat miskin – boleh menjadi kekurangan.

Kedai vitamin B12 di dalam badan boleh bertahan sekitar dua hingga empat tahun tanpa diisi semula, jadi ia boleh mengambil masa yang lama untuk sebarang masalah untuk berkembang selepas perubahan diet.

Sesetengah keadaan perut atau operasi perut boleh menghalang penyerapan vitamin B12 yang mencukupi. Sebagai contoh, gastrectomy (prosedur pembedahan di mana bahagian perut anda dikeluarkan) meningkatkan risiko anda mengalami kekurangan vitamin B12.

Sesetengah keadaan yang mempengaruhi usus anda juga boleh menghalang anda daripada menyerap jumlah vitamin B12 yang diperlukan. Sebagai contoh, penyakit Crohn (keadaan jangka panjang yang menyebabkan keradangan lapisan sistem pencernaan) kadang-kadang boleh menyebabkan tubuh anda tidak mendapat cukup vitamin B12.

Sesetengah jenis ubat boleh menyebabkan pengurangan jumlah vitamin B12 dalam badan anda. Sebagai contoh, perencat pam proton (PPI) – ubat yang kadang-kadang digunakan untuk merawat pencernaan – boleh membuat kekurangan vitamin B12 lebih buruk. PPI menghalang pengeluaran asid perut, yang diperlukan untuk melepaskan vitamin B12 dari makanan yang anda makan.

Doktor anda akan sedar ubat-ubatan yang boleh menjejaskan paras vitamin B12 anda, dan akan memantau anda jika mereka fikir ia perlu.

Sesetengah orang boleh mengalami masalah yang berkaitan dengan kekurangan vitamin B12, walaupun terdapat tahap vitamin B12 yang normal dalam darah mereka.

Ini boleh berlaku kerana masalah yang dikenali sebagai kekurangan vitamin B12 berfungsi – di mana terdapat masalah dengan protein yang membantu mengangkut vitamin B12 di antara sel-sel. Ini menyebabkan komplikasi neurologi yang melibatkan saraf tunjang.

Folat adalah vitamin larut air (ia larut dalam air), yang bermaksud bahawa tubuh anda tidak dapat menyimpannya untuk jangka waktu yang lama. Kedai folat badan anda biasanya cukup untuk tempoh empat bulan yang lalu. Ini bermakna anda perlu folat dalam diet harian anda untuk memastikan tubuh anda mempunyai simpanan vitamin yang mencukupi.

Seperti anemia kekurangan vitamin B12, anemia kekurangan folat boleh berkembang untuk beberapa sebab. Ada yang dihuraikan di bawah.

Sumber folat yang baik termasuk brokoli, pucuk Brussels, asparagus, kacang, kacang sayuran dan beras perang. Sekiranya anda tidak kerap makan jenis makanan ini, anda mungkin akan mengalami kekurangan folat.

Kekurangan folat yang disebabkan oleh kekurangan folat pemakanan adalah lebih biasa pada orang yang mempunyai diet yang tidak seimbang dan tidak sihat, orang yang sering menyalahgunakan alkohol dan orang mengikuti diet fad yang tidak melibatkan makan sumber folat yang baik.

Kadang-kadang badan anda mungkin tidak dapat menyerap folat seperti yang sepatutnya. Ini biasanya disebabkan oleh keadaan asas yang mempengaruhi sistem pencernaan anda, seperti penyakit Celiac.

Anda mungkin kehilangan folat dari badan anda jika anda sering buang air kecil. Ini boleh disebabkan oleh keadaan asas yang menjejaskan salah satu organ anda, seperti

Sesetengah jenis ubat mengurangkan jumlah folat dalam badan anda, atau menjadikan folat lebih sukar untuk diserap. Ini termasuk beberapa anticonvulsants (ubat yang digunakan untuk merawat epilepsi), colestyramine, sulfasalazine dan methotrexate.

Doktor anda akan sedar ubat-ubatan yang boleh menjejaskan paras folat anda, dan akan memantau anda jika mereka merasakan ia perlu.

Badan anda kadang-kadang memerlukan lebih banyak folat daripada biasa. Ini boleh menyebabkan kekurangan folat jika anda tidak dapat memenuhi tuntutan tubuh anda untuk vitamin tersebut. Badan anda mungkin memerlukan lebih banyak folat daripada biasa jika anda

Bayi pramatang (lahir sebelum minggu ke-37 kehamilan) juga berkemungkinan besar akan mengalami kekurangan folat, kerana badan pembesarannya memerlukan jumlah folat yang lebih tinggi daripada biasa.

Sekiranya anda hamil atau cuba hamil, disyorkan supaya mengambil 400 tablet asid folik asid setiap hari sehingga anda hamil 12 minggu. Ini akan memastikan bahawa anda dan bayi anda mempunyai cukup folat, dan akan membantu bayi anda berkembang dan berkembang.

Tablet asid folik boleh didapati dengan preskripsi dari doktor anda, atau anda boleh membelinya di kaunter dari farmasi, pasaraya besar dan kedai makanan kesihatan.

Sekiranya anda mengandung dan mempunyai satu lagi keadaan yang boleh meningkatkan keperluan badan anda untuk folat, seperti yang disebutkan di atas, doktor akan memantau anda dengan teliti untuk menghalang anda daripada menjadi anemia.

Dalam sesetengah kes, anda mungkin memerlukan dos asid folik yang lebih tinggi. Sebagai contoh, jika anda menghidap diabetes, anda perlu mengambil tambahan 5 miligram (5mg) asid folik dan bukannya 400 mikrogram standard.

Baca lebih lanjut mengenai vitamin dan nutrisi semasa kehamilan.

Bagaimana untuk sihat dalam diet vegan, termasuk sumber vitamin B12, kalsium, vitamin D dan besi