Vertigo – Rawatan

Rawatan untuk vertigo bergantung kepada punca dan keterukan gejala anda.

Semasa serangan vertigo, berbaring di dalam bilik yang tenang dan gelap boleh membantu meringankan sebarang gejala loya dan mengurangkan sensasi berputar. Anda mungkin dinasihatkan untuk mengambil ubat.

Anda juga harus berusaha untuk mengelakkan situasi yang tertekan, kerana kebimbangan dapat membuat gejala vertigo menjadi lebih buruk. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana menangani stres dan kebimbangan.

Labyrinthitis

Labyrinthitis adalah jangkitan telinga dalam yang menyebabkan labirin (struktur halus di dalam telinga) menjadi radang. Ia biasanya disebabkan oleh jangkitan virus dan dibersihkan sendiri tanpa rawatan. Dalam kes yang jarang berlaku, di mana labyrinthitis disebabkan oleh jangkitan bakteria, antibiotik mungkin ditetapkan.

Sekiranya anda mengalami sebarang kehilangan pendengaran, doktor anda boleh merujuk anda ke pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) atau pakar perubatan audiovestibular. Ini adalah doktor yang pakar dalam gangguan pendengaran dan keseimbangan. Anda mungkin memerlukan rawatan kecemasan untuk memulihkan pendengaran anda.

Neuronitis vestibular

Labyrinthitis juga boleh dirawat dengan pemulihan vestibular – juga dikenali sebagai latihan pemulihan vestibular atau VRT (lihat di bawah).

Lihat rawatan labyrinthitis untuk maklumat lanjut.

Neuronitis vestibular, juga dikenali sebagai neuritis vestibular, adalah keradangan saraf vestibular (salah satu daripada saraf di telinga anda yang digunakan untuk keseimbangan). Ia biasanya disebabkan oleh jangkitan virus.

Gejala neuronitis vestibular sering menjadi lebih baik tanpa rawatan selama beberapa minggu. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu berehat di tempat tidur jika gejala anda teruk. Lihat doktor anda jika gejala anda semakin buruk atau tidak mula bertambah baik selepas seminggu.

Anda mungkin mendapati baki anda terpengaruh jika anda

Mengelakkan ini dapat membantu memperbaiki keadaan anda.

Neuronitis vestibular juga boleh dirawat dengan pemulihan vestibular dan ubat.

Vertikal kedudukan tulang belakang vertikal (BPPV)

Seperti neuronitis vestibular, vertigo paroxysmal positional jinak (BPPV) sering hilang tanpa rawatan selepas beberapa minggu atau bulan. Adalah difikirkan bahawa serpihan-serpihan kecil puing-puing di telinga telinga yang menyebabkan vertigo sama ada larut atau terserah di tempat yang tidak lagi menyebabkan gejala. BPPV kadangkala boleh kembali.

Penyakit Ménière

Vertigo tengah

Sehingga gejala hilang atau keadaan dirawat, anda harus

BPPV boleh dirawat menggunakan prosedur yang dikenali sebagai manuver Epley.

Manuver Epley melibatkan melakukan empat gerakan kepala berasingan untuk memindahkan serpihan yang menyebabkan vertigo ke tempat di mana mereka tidak lagi menimbulkan gejala. Setiap kedudukan kepala diadakan selama sekurang-kurangnya 30 saat. Anda mungkin mengalami beberapa vertigo semasa pergerakan.

Gejala-gejala anda perlu diperbaiki sejurus selepas manuver Epley dilakukan, walaupun mungkin mengambil masa sehingga dua minggu untuk pemulihan lengkap. Kembali ke doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik selepas empat minggu. Manuver Epley biasanya tidak menyembuhkan jangka panjang dan mungkin perlu diulang.

Jika manuver Epley tidak berfungsi, atau jika ia tidak sesuai – sebagai contoh, kerana anda mempunyai masalah leher atau belakang – anda juga boleh mencuba latihan Brandt-Daroff. Ini adalah satu siri pergerakan yang anda boleh lakukan tanpa pengawasan di rumah.

Doktor anda perlu mengajar anda bagaimana untuk melakukan senaman. Anda mengulangi mereka tiga atau empat kali sehari selama dua hari berturut-turut. Gejala anda boleh meningkat sehingga dua minggu.

Doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar, seperti pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) jika

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, di mana gejala vertigo berlangsung selama berbulan-bulan atau tahun, pembedahan mungkin disyorkan. Ini mungkin melibatkan menyekat salah satu terusan bendalir di telinga anda. Pakar ENT anda boleh memberi lebih banyak nasihat mengenai perkara ini.

Vertigo dengan sebab yang tidak diketahui

Sekiranya vertigo disebabkan oleh penyakit Ménière, terdapat beberapa pilihan rawatan untuk kedua-dua vertigo dan gejala-gejala lain yang disebabkan oleh keadaan ini.

Pemulihan vestibular

Rawatan yang mungkin untuk penyakit Ménière termasuk

Ubat-ubatan

Lihat merawat penyakit Ménière untuk maklumat lanjut.

Ventrikel tengah disebabkan oleh masalah di bahagian otak anda, seperti cerebellum (yang terletak di bahagian bawah otak) atau batang otak (bahagian bawah otak yang disambungkan ke saraf tunjang).

Penyebab vertigo pusat termasuk migrain dan, kurang umum, tumor otak.

Sekiranya doktor anda mengesyaki anda mempunyai vertigo tengah, mereka boleh menganjurkan imbasan atau merujuk anda kepada pakar hospital, seperti pakar neurologi atau pakar ENT (telinga, hidung dan tekak) atau doktor audiovestibular.

Merawat migrain anda harus melegakan vertigo anda jika ia disebabkan oleh migrain.

Jika punca vertigo anda tidak diketahui, anda mungkin dimasukkan ke hospital jika

Sebagai alternatif, anda boleh dirujuk kepada pakar, seperti

Semasa menunggu untuk berjumpa pakar, anda boleh dirawat dengan ubat.

Pemulihan vestibular, yang juga dikenali sebagai latihan pemulihan vestibular atau VRT, adalah satu bentuk “latihan semula otak”. Ia melibatkan menjalankan program latihan khas yang menggalakkan otak anda untuk menyesuaikan diri dengan mesej yang tidak normal yang dihantar dari telinga anda.

Semasa VRT, anda terus bergerak walaupun perasaan pening dan vertigo. Otak anda akhirnya harus belajar bergantung kepada isyarat yang datang dari seluruh tubuh anda, seperti mata dan kaki anda, dan bukannya isyarat yang mengelirukan dari telinga batin anda. Dengan bergantung kepada isyarat yang lain, otak anda mengurangkan sebarang pening dan membantu anda mengekalkan keseimbangan anda.

Ahli audiologi (pakar pendengaran) atau ahli fisioterapi boleh memberikan VRT. Doktor anda boleh merujuk anda untuk VRT, walaupun ia bergantung kepada ketersediaan di kawasan anda.

Dalam sesetengah kes, mungkin menggunakan VRT tanpa bantuan pakar. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai beberapa jenis vertigo dapat meningkatkan gejala mereka dengan menggunakan buklet VRT sendiri. Bagaimanapun, anda perlu berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu. Sekiranya ia berguna, anda boleh memuat turun buku kecil ini dari masyarakat Ménière.

Ubat boleh digunakan untuk merawat episod vertigo yang disebabkan oleh neuronitis vestibular atau penyakit Ménière. Ia juga boleh digunakan untuk vertigo tengah atau vertigo dengan sebab yang tidak diketahui.

Ubat-ubatan biasanya ditetapkan selama 3 hingga 14 hari, bergantung kepada keadaan yang mereka lakukan. Kedua-dua ubat yang biasanya ditetapkan adalah

Sekiranya ubat-ubatan ini berjaya merawat gejala-gejala anda, anda mungkin diberi bekalan untuk terus di rumah, jadi anda boleh membawa mereka pada masa berikutnya jika anda mempunyai episod vertigo.

Dalam sesetengah kes, anda mungkin dinasihatkan untuk mengambil ubat jangka panjang, seperti betahistin, untuk keadaan seperti penyakit Ménière.

Prochlorperazine boleh membantu melegakan loya dan muntah yang berkaitan dengan vertigo. Ia berfungsi dengan menyekat kesan kimia di dalam otak yang dipanggil dopamin.

Prochlorperazine boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk gegaran (gegaran) dan badan yang tidak normal atau sukarela dan pergerakan wajah.

Ia juga boleh membuatkan sesetengah orang berasa mengantuk. Untuk senarai penuh kesan sampingan yang mungkin, periksa risalah maklumat pesakit yang datang dengan ubat anda.

Antihistamin boleh digunakan untuk membantu melegakan gejala loya, muntah dan vertigo yang kurang teruk. Mereka berfungsi dengan menghalang kesan kimia yang dipanggil histamin.

Kemungkinan antihistamin yang mungkin ditetapkan termasuk

Seperti prochlorperazine, antihistamin juga boleh membuat anda merasa mengantuk. Sakit kepala dan sakit perut juga mungkin kesan sampingan. Semak risalah maklumat pesakit yang datang dengan ubat anda untuk senarai penuh kemungkinan kesan sampingan.

Ubat yang dipanggil betahistine berfungsi dengan cara yang sama dengan antihistamin. Ia telah digunakan untuk merawat penyakit Ménière dan juga boleh digunakan untuk masalah keseimbangan yang lain. Ia mungkin perlu diambil untuk jangka masa panjang. Kesan yang berfaedah berbeza dari orang ke orang.

Jika anda mempunyai vertigo, terdapat beberapa isu keselamatan untuk dipertimbangkan. Sebagai contoh

Vertigo juga boleh menjejaskan keupayaan anda memandu. Anda harus mengelakkan memandu jika anda baru-baru ini mempunyai episod vertigo dan ada kemungkinan anda mempunyai episod lain ketika anda memandu.

Itulah kewajipan undang-undang anda untuk memberitahu Pemandu dan Agensi Perlesenan Kenderaan (DVLA) tentang keadaan perubatan yang boleh menjejaskan keupayaan memandu anda. Lawati GOV.website untuk maklumat lanjut mengenai memandu dengan kecacatan.

11/01 /

Keselamatan

11/01 /

Ketahui tanda-tanda bahawa anda kehilangan pendengaran anda dan apa yang perlu dilakukan jika anda mengesyaki anda mengalami kehilangan pendengaran