Vaginosis bakteria – Komplikasi

Bagi kebanyakan wanita, vaginosis bakteria (BV) mudah dirawat dan tidak menyebabkan masalah lagi. Walau bagaimanapun, jika keadaan tidak dirawat, terdapat risiko kecil yang mungkin timbul komplikasi.

Terdapat beberapa bukti untuk mencadangkan gejala BV yang tidak dirawat semasa mengandung boleh meningkatkan risiko komplikasi berkaitan kehamilan, terutamanya jika anda mempunyai masalah ini pada masa lalu.

Komplikasi berkaitan kehamilan yang dikaitkan dengan BV termasuk

Komplikasi kehamilan

Lihat doktor anda atau lawati klinik perubatan seksual atau genitourinary (GUM) secepat mungkin jika anda mengandung dan simptom BV. Walaupun risiko anda mengalami komplikasi ini adalah kecil, rawatan boleh mengurangkan risiko.

Jika BV tidak menimbulkan gejala, tidak ada bukti yang menunjukkan ia meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan. Rawatan mungkin tidak disyorkan jika BV dikesan semasa mengandung tetapi tidak mempunyai sebarang gejala.

Jangkitan seksual

Ada bukti bahawa memiliki BV dapat membuat anda lebih berisiko untuk menangkap jangkitan seksual (STI), seperti klamidia. Ini mungkin kerana perubahan paras bakteria di dalam faraj anda mengurangkan perlindungan anda terhadap jangkitan.

Walaupun pautan tidak sepenuhnya jelas, sesetengah bukti menunjukkan bahawa BV boleh meningkatkan risiko mengembangkan penyakit radang pelvis (PID). PID menyebabkan jangkitan dan pembengkakan saluran alat kelamin wanita atas, termasuk rahim, tiub fallopi dan ovari.

Gejala PID termasuk

Sekiranya didiagnosis pada peringkat awal, PID biasanya boleh dirawat dengan jayanya dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, dianggarkan satu daripada lima wanita dengan keadaan menjadi subur kerana parut yang teruk pada tiub fallopian.

Adalah penting untuk berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala PID. Menunda rawatan atau mengalami episod PID berulang dapat meningkatkan risiko kemandulan.

Wanita yang mempunyai BV dan menggunakan persenyawaan in vitro (IVF) mungkin mempunyai kadar kejayaan yang lebih rendah dan peningkatan risiko keguguran awal.

Sekiranya anda mengalami IVF dan mempunyai gejala BV, berjumpa dengan doktor atau bercakap dengan pakar ketidaksuburan anda.

Penyakit keradangan pelvik

Ia agak biasa bagi BV untuk berulang selepas rawatan dengan antibiotik. Dianggarkan bahawa lebih separuh daripada wanita yang dirawat untuk BV membangunkan keadaan itu lagi dalam tempoh tiga bulan.

Pembajaan in vitro

BV berulang

Sekiranya BV anda pulih, lihat doktor atau kesihatan seksual atau klinik GUM untuk membincangkan pilihan rawatan lanjut.

Ramai orang tidak mendapat gejala dengan jangkitan seksual, tetapi di sini adalah tanda-tanda bahaya yang mungkin anda perhatikan