Urethritis bukan-gonokokal

Urethritis adalah keradangan uretra – tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing keluar dari badan. Ia biasanya disebabkan oleh jangkitan.

Istilah uretritis bukan gonokokus (NGU) digunakan apabila keadaan tidak disebabkan oleh gonorea – jangkitan seksual (STI).

NGU kadang-kadang dirujuk sebagai urethritis bukan spesifik (NSU) apabila tiada punca dapat dijumpai.

Pada wanita, NGU jarang mempunyai sebarang gejala. Gejala pada lelaki termasuk

Baca lebih lanjut mengenai gejala NGU.

Sekiranya anda berfikir anda mempunyai NGU, anda mesti melawat klinik perubatan klinik genitourinary tempatan (GUM) atau klinik kesihatan seksual anda. Klinik ini mempunyai akses kepada peralatan diagnostik pakar yang mungkin tidak ada doktor anda.

Mengapa NGU berlaku?

Ia mudah untuk mencari perkhidmatan kesihatan seksual di kawasan anda. Perkhidmatan kesihatan seksual adalah percuma dan tersedia untuk semua orang, tanpa mengira usia, jantina, asal etnik dan orientasi seksual.

NGU boleh mempunyai beberapa sebab yang mungkin, termasuk kerengsaan kepada uretra dan IMS. Chlamydia menyebabkan sehingga 43 daripada 100 kes NGU.

Terdapat banyak kes NGU di mana tiada jangkitan dijumpai. Jika tiada punca dijumpai, anda masih akan ditawarkan rawatan untuk kemungkinan jangkitan. Ini juga berlaku jika keradangan disebabkan oleh objek seperti kateter di dalam uretra, atau dengan menggunakan krim dan sabun di sekitar alat kelamin.

Baca lebih lanjut mengenai punca NGU.

Urethritis adalah keadaan yang paling biasa yang didiagnosis dan dirawat di kalangan lelaki di klinik GUM atau klinik kesihatan seksual.

Terdapat kira-kira 80,000 lelaki yang didiagnosis dengan urethritis setiap tahun. Lebih sukar untuk mendiagnosis uretritis pada wanita kerana ia mungkin tidak menyebabkan banyak gejala.

Siapa yang terjejas?

NGU biasanya didiagnosis selepas ujian urin dan swab.

Baca lebih lanjut mengenai diagnosis NGU.

Antibiotik biasanya ditetapkan untuk merawat NGU. Anda boleh diberikan mereka sebelum anda mendapat keputusan ujian anda.

Antibiotik juga digunakan dalam kes di mana NGU dianggap telah disebabkan oleh objek, krim atau sabun.

Merawat NGU

Dalam kebanyakan kes, hanya rawatan jangka pendek yang diperlukan dan gejala yang jelas selepas kira-kira dua minggu.

Antibiotik yang paling biasa digunakan ialah azithromycin dan doxycycline (Vibramycin-D).

Adalah penting bahawa rakan seksual masa lalu dan semasa juga dirawat, untuk mengelakkan sebarang jangkitan yang menyebarkan kepada orang lain.

Mengelakkan NGU

Selepas rawatan telah selesai, dan gejala-gejala telah hilang, ia harus selamat untuk memulakan hubungan seks sekali lagi.

Baca lebih lanjut mengenai merawat NGU.

Kerana NGU biasanya disebabkan oleh STI, mengamalkan seks yang lebih selamat adalah cara terbaik untuk mengurangkan kemungkinan ia berkembang.

Jisim yang lebih selamat melibatkan penggunaan kontraseptif halangan, seperti kondom, dan pemeriksaan biasa di klinik kesihatan seksual atau GUM.

Baca lebih lanjut mengenai pencegahan NGU.

NGU boleh mempunyai beberapa komplikasi – contohnya, keadaan dapat terus datang kembali.

Komplikasi

Komplikasi lain termasuk

Wanita sering tidak mempunyai gejala NGU. Walau bagaimanapun, jika ia disebabkan oleh klamidia dan tidak dirawat, ia boleh menyebabkan penyakit keradangan pelvis (PID). Episod berulang PID dikaitkan dengan peningkatan risiko kemandulan.

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi NGU.

02/09 /

02/09 /

Artikel dan video mengenai kontrasepsi, STI dan bercakap tentang seks. Termasuk seksyen untuk remaja