Ulser perut

Ubat perut, yang juga dikenali sebagai ulser gastrik, adalah luka terbuka yang berkembang pada lapisan perut.

Ulser juga boleh berlaku di bahagian usus di luar perut – ini dikenali sebagai ulser duodenum.

Kedua-dua ulser perut dan duodenal kadang-kadang dirujuk sebagai ulser peptik. Di sini istilah “ulser perut” akan digunakan, walaupun maklumat itu berlaku sama dengan ulser duodenal.

Simptom yang paling biasa dari ulser perut ialah nyeri yang membakar atau membengkak di bahagian tengah perut (perut).

Walau bagaimanapun, ulser perut tidak selalunya menyakitkan dan sesetengah orang mungkin mengalami gejala lain, seperti senak, pedih ulu hati dan sakit.

Baca lebih lanjut mengenai gejala ulser perut dan mendiagnosis ulser perut.

Tanda dan gejala

Anda perlu melawat doktor anda jika anda menganggap anda mungkin mempunyai ulser perut.

Dapatkan nasihat perubatan segera jika anda mengalami sebarang gejala berikut

Ini boleh menjadi tanda komplikasi yang serius, seperti pendarahan dalaman (lihat di bawah).

Ulser perut berlaku apabila lapisan yang melindungi lapisan perut daripada asid perut rosak, yang membolehkan lapisan perut menjadi rosak.

Ini biasanya hasil daripada

Ia biasanya dianggap bahawa tekanan atau makanan tertentu mungkin menyebabkan ulser perut, tetapi ada sedikit bukti untuk menyatakan ini adalah kesnya.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Baca lebih lanjut mengenai punca ulser perut.

Ia tidak diketahui berapa ramai orang yang mempunyai ulser perut, walaupun mereka dianggap biasa. Sesetengah kajian mendapati bahawa sekitar 1 dalam 10 orang mungkin mendapat ulser perut pada satu ketika dalam hidup mereka.

Ulser perut boleh menjejaskan orang dari mana-mana umur, termasuk kanak-kanak, tetapi kebanyakannya berlaku pada orang berumur 60 atau lebih. Lelaki lebih teruk berbanding wanita.

Dengan rawatan, kebanyakan ulser perut akan sembuh dalam masa satu atau dua bulan. Rawatan yang disyorkan untuk anda akan bergantung kepada apa yang menyebabkan ulser.

Apa yang menyebabkan ulser perut?

Kebanyakan orang akan diberi ubat yang dipanggil perencat pam proton (PPI) untuk mengurangkan jumlah asid perut mereka menghasilkan, dan membolehkan ulser untuk menyembuhkan secara semula jadi.

Jika jangkitan H. pylori bertanggungjawab terhadap ulser, antibiotik juga akan digunakan untuk membunuh bakteria, yang harus menghalang ulser kembali.

Jika ulser disebabkan oleh penggunaan NSAIDs, PPI biasanya ditetapkan dan doktor anda akan membincangkan sama ada anda harus terus menggunakan NSAIDs. Ubatan alternatif untuk NSAIDs, seperti paracetamol, boleh disyorkan.

Siapa yang terjejas

Ulser perut boleh kembali selepas rawatan, walaupun ini tidak mungkin berlaku jika penyebab utama ditangani.

Baca lebih lanjut mengenai merawat ulser perut.

Komplikasi ulser perut adalah agak luar biasa, tetapi mereka boleh menjadi sangat serius dan berpotensi mengancam nyawa; Komplikasi utama termasuk

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi ulser perut.

Bagaimana ulser perut dirawat

Komplikasi yang mungkin

Ubat-ubatan yang perlu anda ambil untuk merawat kesakitan bergantung kepada jenis sakit yang anda miliki