Trombosis urat dalam – Rawatan

Jika anda mempunyai trombosis urat mendalam (DVT), anda perlu mengambil ubat yang dipanggil antikoagulan.

Ubat anticoagulant menghalang pembekuan darah menjadi lebih besar. Mereka juga boleh membantu menghentikan sebahagian daripada pembekuan darah yang pecah dan menjadi tersusun di bahagian lain aliran darah anda (embolisme).

Walaupun mereka sering dirujuk sebagai ubat “penipisan darah”, antikoagulan tidak benar-benar kurus darah. Mereka mengubah protein di dalamnya, yang menghalang pembentukan bekuan dengan mudah.

Heparin

Heparin dan warfarin adalah dua jenis antikoagulan yang digunakan untuk merawat DVT. Heparin biasanya ditetapkan terlebih dahulu kerana ia berfungsi dengan segera untuk mencegah pembekuan lebih lanjut. Selepas rawatan awal ini, anda juga perlu mengambil warfarin untuk mencegah pembentukan bekuan darah yang lain.

Heparin boleh didapati dalam dua bentuk berbeza

Warfarin

Heparin piawai (tak terbakar) boleh diberikan sebagai

LMWH biasanya diberikan sebagai suntikan subkutan.

Dosis heparin standard (tak terbakar) untuk merawat bekuan darah berbeza-beza dari orang ke orang, jadi dos mesti dipantau dengan teliti dan diselaraskan jika perlu. Anda mungkin perlu tinggal di hospital selama 5 hingga 10 hari dan menjalani ujian darah yang kerap untuk memastikan anda menerima dos yang betul.

LMWH berfungsi dengan berbeza daripada heparin standard. Ia mengandungi molekul kecil, yang bermaksud kesannya lebih dipercayai dan anda tidak perlu tinggal di hospital dan dipantau.

Kedua-dua standard heparin dan LMWH boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk

Dalam kes yang jarang berlaku, heparin juga boleh menyebabkan tindak balas yang melampau yang membuat darah beku lebih buruk dan menyebabkan pembekuan baru. Reaksi ini, dan kelemahan tulang anda, kurang berkemungkinan berlaku apabila mengambil LMWH.

Dalam kebanyakan kes, anda akan diberi LMWH kerana ia lebih mudah digunakan dan menyebabkan kesan sampingan yang lebih sedikit.

Rivaroxaban

Warfarin diambil sebagai tablet. Anda mungkin perlu mengambilnya selepas rawatan awal dengan heparin untuk mengelakkan pembekuan darah lagi. Doktor anda boleh mengesyorkan agar anda mengambil warfarin selama tiga hingga enam bulan. Dalam sesetengah kes, ia mungkin perlu diambil untuk lebih lama, walaupun untuk kehidupan.

Apixaban

Seperti heparin standard, kesan warfarin berbeza dari orang ke orang. Anda perlu dipantau dengan teliti dengan menjalani ujian darah yang kerap untuk memastikan anda mengambil dos yang betul.

Apabila anda mula mengambil warfarin, anda mungkin memerlukan dua hingga tiga ujian darah seminggu sehingga dos biasa anda diputuskan. Selepas ini, anda hanya perlu menjalani ujian darah setiap empat minggu di klinik pesakit luar anticoagulan.

Warfarin boleh terjejas oleh diet anda, mana-mana ubat lain yang anda ambil, dan dengan seberapa baik hati anda berfungsi.

Jika anda mengambil warfarin, anda sepatutnya

Warfarin tidak disyorkan untuk wanita hamil yang diberi suntikan heparin untuk rawatan penuh.

Rivaroxaban adalah ubat yang disyorkan oleh National Institute of Health and Care Excellence (NICE) sebagai rawatan yang mungkin untuk orang dewasa dengan DVT, atau membantu mencegah DVT berulang dan embolisme pulmonari.

Rivaroxaban datang dalam bentuk tablet. Ia adalah sejenis antikoagulan yang dikenali sebagai antikoagulan oral (DOAC) secara langsung. Ia menghalang pembekuan darah membentuk dengan menghalang bahan yang dipanggil faktor Xa dan menyekat pembentukan trombin (enzim yang membantu pembekuan darah).

Rawatan biasanya berlangsung selama tiga bulan dan melibatkan mengambil rivaroxaban dua kali sehari untuk 21 hari pertama dan kemudian sekali sehari sehingga akhir kursus.

Bacalah bimbingan NICE mengenai rivaroxaban untuk rawatan dan pencegahan trombosis urat mendalam dan embolisme paru.

NICE juga mengesyorkan apixaban sebagai kaedah rawatan dan pencegahan yang mungkin untuk DVT dan embolisme pulmonari.

Seperti rivaroxaban, apixaban adalah DOAC yang diambil secara lisan sebagai tablet, dan menghalang pembekuan darah yang membentuk faktor penghalang Xa dan menyekat pembentukan trombin.

Rawatan biasanya berlangsung sekurang-kurangnya tiga bulan dan melibatkan mengambil apixaban dua kali sehari.

Bacalah panduan NICE mengenai apixaban untuk rawatan dan pencegahan sekunder trombosis urat dalam dan embolisme pulmonari.

Memakai stoking mampatan membantu mencegah sakit betis dan bengkak, dan mengurangkan risiko ulser berkembang setelah mempunyai DVT.

Mereka juga boleh membantu mencegah sindrom selepas trombotik. Ini adalah kerosakan kepada tisu kaki yang disebabkan oleh peningkatan tekanan vena yang berlaku apabila vena disekat oleh bekuan dan darah dialihkan ke urat luar.

Setelah menjalani DVT, stoking harus dipakai setiap hari untuk sekurang-kurangnya dua tahun. Ini kerana gejala sindrom selepas trombotik mungkin berkembang beberapa bulan atau bahkan selepas menjalani DVT.

Stoking mampatan perlu dipasang secara profesional dan preskripsi anda perlu dikaji setiap tiga hingga enam bulan. Stoking perlu dipakai sepanjang hari tetapi boleh diambil sebelum tidur atau pada waktu petang semasa anda berehat dengan kaki anda dinaikkan (lihat di bawah). Sepasang stok pemampatan juga harus disediakan.

Pasukan penjagaan kesihatan anda biasanya akan menasihati anda untuk berjalan dengan kerap apabila stoking mampatan telah ditetapkan. Ini dapat membantu mencegah gejala pengembalian DVT dan boleh membantu untuk memperbaiki atau mencegah komplikasi DVT, seperti sindrom pasca trombotik.

Selain memakai stoking mampatan, anda mungkin dinasihatkan untuk meningkatkan kaki anda apabila anda berehat. Ini membantu untuk melegakan tekanan pada urat betis dan menghentikan pengumpulan darah dan cecair di betis itu sendiri.

Apabila menaikkan kaki anda, pastikan kaki anda lebih tinggi daripada pinggul anda. Ini akan membantu aliran darah kembali dari anak lembu anda. Meletakkan kusyen di bawah kaki anda semasa anda berbaring harus membantu meningkatkan kaki anda di atas tahap pinggul anda.

Anda juga boleh menaikkan akhir katil anda untuk memastikan kaki dan betis anda sedikit lebih tinggi daripada pinggul anda.

Baca lebih lanjut mengenai pencegahan DVT.

Walaupun ubat anticoagulant dan stoking mampatan biasanya satu-satunya rawatan yang diperlukan untuk DVT, penapis vena cava (IVC) rendah boleh digunakan sebagai alternatif. Ini biasanya kerana rawatan antikoagulan perlu dihentikan, tidak sesuai, atau tidak berfungsi.

Penapis IVC adalah peranti mesh kecil yang boleh diletakkan di dalam vena. Mereka merebak serpihan besar darah beku dan menghentikannya berjalan ke jantung dan paru-paru. Mereka boleh digunakan untuk membantu mencegah pembekuan darah di kaki orang yang didiagnosis

IVC boleh diletakkan di dalam vena selama-lamanya, atau jenis penapis yang lebih baru boleh diletakkan buat sementara waktu dan dikeluarkan selepas risiko bekuan darah menurun.

Prosedur untuk memasukkan penapis IVC dilakukan menggunakan anestetik tempatan (di mana anda terjaga tetapi kawasan itu mati rasa). Potongan kecil dibuat pada kulit dan kateter (tipis, tabung fleksibel) dimasukkan ke dalam urat di leher atau kawasan groin. Kateter dibimbing menggunakan imbasan ultrasound. Penapis IVC kemudian dimasukkan melalui kateter dan ke dalam vena.

27/04 /

########

Baca tentang antikoagulan, ubat-ubatan yang digunakan untuk membantu menghentikan pembekuan darah anda dengan mudah