Tics

Tics adalah kontraksi sukarela, berulang-ulang, secara sukarela sekumpulan otot. Walaupun mereka jarang berbahaya, sesetengah tics boleh mengganggu kehidupan seharian.

Tics mungkin berlaku sama ada

Tics juga boleh digambarkan sebagai mudah atau rumit.

Tics mudah, seperti berkelip atau batuk, cenderung berlaku dengan cepat dan mungkin tidak dapat dilihat. Tics kompleks, seperti grimacing wajah atau mengulangi bunyi, cenderung menjadi lebih perlahan dan mungkin kelihatan disengajakan.

Baca lebih lanjut mengenai jenis tics yang berbeza.

Tics boleh bermula dengan perasaan ketegangan yang membina di dalam diri anda (dorongan premonitory). Sesetengah orang juga menggambarkan ini sebagai sensasi yang panas, gatal atau tidak menyenangkan yang anda ingin sembuh.

Apabila tics berlaku

Peningkatan sensasi jika anda cuba menghalang tic. Setelah anda membuat pergerakan atau bunyi, anda mungkin merasakan kelegaan sehingga keperluan untuk tic bermula lagi.

Tics biasanya berhenti semasa tidur, walaupun kadang-kadang mereka mungkin berterusan. Mereka juga cenderung kurang kerap apabila anda diserap dalam aktiviti.

Tekanan dan kebimbangan mungkin sering membuat tics lebih teruk. Mereka juga boleh menjadi lebih teruk apabila anda letih, teruja atau sedar tentang tic yang anda perhatikan.

Anda perlu melawat doktor anda jika anda atau anak anda membangunkan tic dan mereka

Doktor anda harus dapat mendiagnosis tic dari perihal pergerakan dan dengan memerhati mereka. Ujian khas biasanya tidak diperlukan. Jika boleh, boleh membantu merakam pergerakan video untuk menunjukkan doktor anda.

Ia tidak jelas apa yang menyebabkan tics, walaupun mereka diketahui berkaitan dengan bahagian otak yang mengawal pergerakan.

Bila hendak berjumpa dengan doktor anda

Tics kerap muncul dalam keluarga, jadi mungkin ada alasan genetik mengapa mereka berkembang. Kurang biasa, tics mungkin disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lain, seperti

Tics juga boleh berlaku akibat mengambil ubat-ubatan rekreasi, seperti kokain atau amphetamine, atau apabila anda berhenti mengambil ubat (sebagai gejala penarikan).

Kebanyakan masa bermula pada zaman kanak-kanak. Orang yang mempunyai mereka mengalami tempoh ketika mereka lebih baik dan tempoh ketika mereka lebih buruk. Bagi ramai orang, tics hanya bersifat sementara dan mereka cenderung bertambah baik pada tahun-tahun remaja atau dewasa dewasa.

Jika anda mempunyai tic ringan, anda boleh memutuskan bahawa rawatan tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, beberapa pilihan yang berbeza boleh didapati.

Apa yang menyebabkan tics?

Terapi tingkah laku sering disyorkan sebagai rawatan pilihan pertama untuk tics. Mereka termasuk

Terdapat juga ubat-ubatan yang dapat meningkatkan tics dalam sesetengah orang. Kadang-kala, ubat juga ditetapkan untuk simptom yang dikaitkan dengan beberapa orang yang melaporkannya. Ini boleh termasuk ketidaklaksaan, hiperaktif atau kebimbangan.

Dalam kes-kes dewasa yang sangat teruk dan langka, satu jenis pembedahan yang disebut rangsangan otak dalam boleh digunakan.

Merawat tics

Baca lebih lanjut mengenai merawat tics.

Walaupun tics sering bertambah baik dari masa ke masa, mereka boleh dikaitkan dengan masalah sosial atau mempengaruhi prestasi di sekolah atau kerja. Ini boleh memberi impak besar kepada kualiti hidup seseorang.

Sekiranya anak anda mempunyai tic, boleh membantu mengembangkan cara untuk menerangkan kepada anak-anak lain yang bertanya tentangnya. Ini boleh membantu anak anda menangani masalah mereka dan mengurangkan tekanan dan kebimbangan yang mereka rasa.

Dalam sesetengah kes, seseorang yang mempunyai tic boleh merasa dibuli, yang mungkin sukar untuk ditangani. Baca bahagian mengenai buli untuk mendapatkan bantuan jika anda dibuli.

Tics boleh muncul sebagai masalah apabila anak anda mengalami tekanan tambahan – contohnya, ketika mereka sedang belajar untuk ujian. Situasi tekanan seperti ini boleh membuat tics kelihatan lebih teruk, terutamanya jika mereka datang dan pergi.

Sekiranya anak anda mendapati kerja sukar, bercakap dengan guru mereka tentang kemungkinan cara untuk mengatasinya. Contohnya, dibenarkan “keluar waktu” untuk meninggalkan bilik darjah jika tics mereka sangat buruk dan mereka memerlukan rehat untuk membantu mereka menumpukan perhatian lebih dalam kelas.

Komplikasi

Begitu juga, jika anda mempunyai tic yang membuat perkara sukar untuk anda bekerja, bercakap dengan majikan anda untuk mengetahui sama ada sebarang bantuan dan sokongan tambahan tersedia.

Sindrom Tourette adalah keadaan di mana kedua-dua motosikal dan phonic mengalami lebih kurang 12 bulan.

Sindiket Tourette

Ia adalah keadaan yang agak biasa, yang menjejaskan sekitar 1 dalam 100 kanak-kanak.

Baca tentang sindrom Tourette.

22/01 /

22/01 /

Maklumat kesihatan kanak-kanak, termasuk diet yang sihat, kecergasan, pendidikan seks dan tekanan peperiksaan

Teknik pernafasan yang menenangkan untuk tekanan, kebimbangan dan panik hanya mengambil masa beberapa minit dan boleh dilakukan di mana-mana sahaja

Panduan untuk pelbagai jenis terapi bercakap dan bagaimana mereka dapat membantu anda