Terapi penggantian hormon (HRT) – Risiko

Apabila memutuskan sama ada mempunyai terapi penggantian hormon (HRT), penting untuk memahami risiko dan meletakkannya ke dalam perspektif.

Banyak kajian perubatan mengenai HRT telah diterbitkan dalam tempoh 10 tahun yang lalu yang telah menerima banyak publisiti negatif. Akibatnya, ramai wanita enggan menggunakan HRT.

Walau bagaimanapun, boleh dikatakan bahawa data dalam kajian itu mengelirukan. Sebagai contoh, jika anda membaca artikel yang mengatakan menggunakan gabungan HRT selama lima tahun meningkatkan risiko anda mengalami kanser payudara sebanyak 60%, anda mungkin cemas.

Kanser payudara

Walaupun ini adalah benar dari segi statistik, risiko purata untuk mengembangkan kanser payudara tanpa faktor risiko penyumbang lain (risiko asas tahunan anda) adalah sangat kecil, hanya 1%. Risiko ini semakin bertambah apabila anda mengambil HRT, tetapi tahap risiko anda secara beransur-ansur dapat kembali normal jika anda berhenti mengambil HRT.

Penyelidikan Kanser meringkaskan risiko kanser payudara yang dikaitkan dengan HRT seperti berikut

Kanser ovari

Walau bagaimanapun

Baca lebih lanjut mengenai HRT dan risiko kanser payudara di laman web Penyelidikan Kanser.

Kerana risiko terkena kanser payudara, adalah penting untuk menghadiri semua pelantikan tayangan payudara anda jika anda mengambil HRT.

Penyelidikan Kanser meringkaskan risiko kanser ovari yang berkaitan dengan HRT seperti berikut

Walau bagaimanapun

Baca lebih lanjut mengenai HRT dan risiko kanser ovari di laman web Penyelidikan Kanser.

Sekiranya anda mengambil progestogen seperti yang diarahkan, tidak ada risiko peningkatan kanser rahim (uterus), yang kadang-kadang dirujuk sebagai kanser endometrium.

Kanser rahim

Adalah sangat penting anda mengambil progestogen seperti yang diarahkan, kerana hanya mengambil estrogen secara signifikan akan meningkatkan risiko anda untuk mengembangkan kanser rahim.

Serangan strok dan jantung

HRT gabungan tidak meningkatkan risiko kanser perut.

Analisis terbaru dari Kepedulian Kesihatan Wanita mengenai risiko penyakit jantung dan strok bagi wanita yang menganggap HRT menyatakan bahawa

Bercakap kepada doktor anda jika anda mengambil HRT dan bimbang tentang risiko strok atau penyakit jantung.

Gabrielle menerangkan bagaimana diagnosis awal rahim (endometrial) kanser menyelamatkan nyawanya