Tempoh tidak – Rawatan

Rawatan untuk tempoh tidak bergantung kepada apa yang dianggap menyebabkan keadaan.

Pendekatan “tunggu dan lihat” kadangkala diambil sekiranya tempoh anda bermula atau kembali dengan sendirinya. Pendekatan ini paling sering digunakan untuk kanak-kanak perempuan yang belum memulakan tempoh mereka – dalam kebanyakan kes ini, tempoh akan bermula secara semula jadi pada usia 18 tahun.

Jika ujian mencadangkan keadaan perubatan asas yang menyebabkan tempoh tidak hadir, rawatan akan bergantung kepada keadaan tertentu. Kadang-kadang mungkin dirawat oleh doktor anda, walaupun beberapa rawatan hanya tersedia dari pakar.

Sindrom ovarium polikistik

Ia tidak mungkin untuk merawat semua kes tempoh tidak hadir. Sebagai contoh, tidak ada cara untuk membuat anda mempunyai tempoh jika anda mempunyai sindrom androgen sensitif, keadaan di mana alat kelamin anak dan organ pembiakan tidak berkembang secara normal.

Rawatan untuk beberapa penyebab yang lebih lazim tempoh tidak hadir diterangkan di bawah.

Amenorrhoea hipotalamus

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) boleh dirawat dengan beberapa cara yang berbeza, tetapi terapi hormon sering disyorkan untuk mengembalikan kitaran haid yang normal.

Ini biasanya melibatkan sama ada mengambil pil kontraseptif atau tablet yang mengandungi hormon yang dipanggil progesteron.

Baca lebih lanjut mengenai merawat sindrom ovarium polikistik.

Amenorea hipotalamik adalah ketiadaan tempoh yang disebabkan oleh perkara-perkara seperti kehilangan berat badan yang melampau, senaman yang berlebihan, tekanan atau keadaan jangka panjang.

Ia boleh dirawat dengan menangani sebab yang mendasarinya. Sebagai contoh, jika gejala anda disebabkan oleh penurunan berat badan yang berlebihan, anda boleh dirujuk kepada ahli diet, yang boleh memberi nasihat tentang cara yang selamat untuk mendapatkan berat badan yang sihat.

Sekiranya berat badan anda adalah akibat daripada gangguan makan, seperti anoreksia, anda perlu dirujuk kepada pakar psikiatri (doktor yang pakar dalam merawat keadaan kesihatan mental) yang mempunyai pengalaman mengubati gangguan makan.

Baca lebih lanjut mengenai merawat anorexia nervosa.

Hyperprolactinaemia

Jika gejala anda disebabkan oleh senaman berlebihan, anda dinasihatkan untuk mengurangkan tahap aktiviti fizikal anda. Atlet elit atau profesional boleh mendapat manfaat daripada dirujuk kepada doktor yang pakar dalam perubatan sukan. Mereka akan dapat menasihati anda tentang bagaimana anda boleh mengekalkan prestasi kecergasan dan fizikal tanpa mengganggu tempoh anda.

Kegagalan ovari pramatang

Keadaan tiroid

Sekiranya gejala anda disebabkan oleh tekanan, satu jenis terapi bercakap yang dikenali sebagai terapi tingkah laku kognitif (CBT) mungkin membantu. CBT bertujuan untuk membantu anda menangani masalah anda dengan menukar cara anda berfikir dan bertindak.

Jika gejala anda disebabkan oleh keadaan kesihatan jangka panjang, merawat keadaan boleh membantu mengembalikan tempoh anda. Sebagai contoh, diabetes kadang-kadang boleh mengganggu tempoh bulanan dan boleh menyebabkan tempoh yang tidak terjejas atau tidak teratur. Jika anda menghidap diabetes, pastikan tahap glukosa darah anda dikawal sebelum dan semasa tempoh anda akan membantu.

Rawatan untuk hyperprolactinaemia – di mana seseorang mempunyai kadar hormone yang tinggi yang disebut prolaktin – akan bergantung kepada sebab yang mendasari.

Sebagai contoh, jika hyperprolactinaemia adalah hasil dari tumor otak, pembedahan, radioterapi atau kemoterapi mungkin diperlukan untuk membuang atau mengecilkan tumor. Ubat anda mungkin perlu dikaji semula jika hyperprolactinaemia berlaku sebagai kesan sampingan ubat.

Ubat hormon biasanya disyorkan dalam kes-kes kegagalan ovari pramatang. Pada wanita yang mengalami keguguran ovari yang belum matang, ovari mereka berhenti menghasilkan telur, walaupun mereka masih cukup muda untuk ovulasi.

Ini mungkin melibatkan pil kontraseptif atau rawatan yang dikenali sebagai terapi penggantian hormon (HRT). Rawatan ini boleh membantu mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan kegagalan ovari pramatang, seperti osteoporosis (melemahkan tulang), tetapi mereka tidak semestinya memulihkan tempoh anda.

Pilihan rawatan untuk kelenjar tiroid yang terlalu aktif termasuk ubat thionamide, yang membantu mengurangkan aktiviti tiroid, dan jenis radioterapi yang dikenali sebagai rawatan radioiodin, yang boleh digunakan untuk mengurangkan saiz kelenjar tiroid.

Pilihan rawatan untuk tiroid yang tidak aktif termasuk ubat yang dipanggil levothyroxine, yang boleh membantu merangsang aktiviti tiroid.

Baca lebih lanjut mengenai merawat tiroid yang terlalu aktif dan merawat tiroid yang tidak aktif.

06/10 /

Johanna mempunyai menopaus awal akibat kegagalan ovari pramatang pada usia 17 tahun

Terapi penggantian hormon (HRT) adalah rawatan yang digunakan untuk menggantikan hormon yang tidak lagi dihasilkan oleh tubuh kerana menopaus

Adakah anda fikir anda mungkin kurang berat badan? Baca petua ini untuk mendapatkan berat badan dengan sihat