Tekanan ulser – Punca

Ulser tekanan disebabkan oleh tekanan yang berterusan yang diletakkan di bahagian tertentu badan.

Tekanan ini mengganggu bekalan darah ke kawasan kulit yang terjejas. Darah mengandungi oksigen dan nutrien lain yang diperlukan untuk membantu mengekalkan tisu sihat. Tanpa bekalan darah yang berterusan, tisu rosak dan akhirnya akan mati.

Kekurangan bekalan darah juga bermakna kulit tidak lagi menerima jangkitan sel-sel darah putih. Apabila ulser telah berkembang, ia boleh dijangkiti oleh bakteria.

Risiko meningkat

Orang yang mempunyai pergerakan biasa tidak mengalami tekanan ulser, kerana tubuh mereka secara automatik membuat beratus-ratus pergerakan biasa yang menghalang tekanan membina mana-mana bahagian badan mereka.

Sebagai contoh, anda mungkin berfikir bahawa anda masih berbaring semasa tidur, tetapi anda mungkin beralih kedudukan sehingga 20 kali malam.

Jenis tekanan

Ulser tekanan boleh disebabkan oleh

Masa yang diperlukan untuk tekanan ulser untuk membentuk bergantung kepada

Gred tiga atau empat ulser tekanan boleh berkembang dengan cepat. Contohnya, pada orang yang mudah dijangkiti, ulser tekanan ketebalan penuh kadang-kadang boleh berkembang dalam masa satu atau dua jam sahaja. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kerosakan hanya akan menjadi jelas beberapa hari selepas kecederaan itu berlaku.

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko membasmi ulser tekanan. Ini termasuk

Ini dibincangkan secara terperinci di bawah.

Sebab-sebab yang mungkin mempunyai masalah pergerakan adalah

Sebab-sebab diet anda mungkin kekurangan nutrisi termasuk

Keadaan kesihatan yang boleh membuat anda lebih terdedah kepada tekanan bisul termasuk

Terdapat beberapa sebab mengapa kulit penuaan lebih terdedah kepada tekanan ulser. Ini termasuk

Kedua-dua penyingkiran kencing (ketidakupayaan untuk mengawal pundi kencing anda) dan ketidakselarasan usus (ketidakupayaan untuk mengendalikan perut anda) boleh menyebabkan bahagian tertentu kulit menjadi lembap dan terdedah kepada jangkitan. Ini boleh menyebabkan tekanan ulser untuk membentuk.

Orang yang mempunyai keadaan kesihatan mental yang teruk seperti skizofrenia (keadaan di mana orang mempunyai masalah menceritakan perbezaan antara realiti dan imaginasi) atau kemurungan yang teruk mempunyai risiko tekanan ulser tekanan untuk beberapa sebab. Ini termasuk

Terdapat tiga jenis tekanan utama yang boleh menyebabkan perkembangan ulser tekanan