Tekanan darah tinggi (Hipertensi)

Tekanan darah tinggi (hipertensi) jarang mempunyai gejala yang ketara, tetapi jika tidak dirawat ia akan meningkatkan risiko serangan jantung, gagal jantung, penyakit buah pinggang, strok atau demensia.

Lebih 5 juta orang di England tidak menyedari bahawa mereka mempunyai tekanan darah tinggi, namun ia memberi kesan lebih daripada 1 dari 4 orang dewasa.

Satu-satunya cara untuk mengetahui ada masalah ialah untuk memeriksa tekanan darah anda.

Semua orang dewasa harus mempunyai tekanan darah mereka secara teratur (sekurang-kurangnya setiap lima tahun). Setelah ini dilakukan adalah mudah dan boleh menyelamatkan nyawa anda.

Ketahui lebih lanjut tentang mendapatkan ujian tekanan darah.

Hati anda mengepam darah di sekeliling badan anda untuk menyampaikan tenaga dan oksigen. Sebilangan tekanan di dalam saluran darah anda diperlukan untuk melakukan ini. Walau bagaimanapun, jika terdapat terlalu banyak tekanan pada saluran darah anda, ia akan memberi tekanan tambahan pada arteri dan jantung anda, yang boleh membawa kepada keadaan yang serius seperti serangan jantung, kegagalan jantung, penyakit buah pinggang, strok, atau demensia.

Apakah tekanan darah tinggi?

Tekanan darah diukur dalam milimeter merkuri (mmHg) dan direkodkan sebagai dua angka

Sebagai contoh, jika doktor mengatakan tekanan darah anda adalah “140 lebih 90”, atau 140 / 90mmHg, ini bermakna anda mempunyai tekanan sistolik 140mmHg dan tekanan diastolik 90mmHg.

Bacaan melebihi 140 / 90mmHg menunjukkan tekanan darah tinggi (secara perubatan dikenali sebagai hipertensi), yang harus disahkan oleh ujian pada kesempatan berasingan untuk mencapai diagnosis. Ketahui lebih lanjut mengenai diagnosis tekanan darah tinggi.

Tekanan darah di bawah 120 / 80mmHg dianggap ideal.

Orang yang membaca tekanan darah di bawah 90 / 60mmHg biasanya dianggap mempunyai tekanan darah rendah.

Kemungkinan anda mempunyai peningkatan tekanan darah tinggi apabila anda semakin tua. Tidak semestinya penyebab tekanan darah tinggi yang jelas tetapi anda berisiko tinggi jika anda

Siapa yang paling berisiko?

Jika anda jatuh ke dalam mana-mana kumpulan yang disenaraikan di atas, pertimbangkan untuk membuat perubahan kepada gaya hidup anda untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi anda. Juga, pertimbangkan untuk mendapatkan tekanan darah anda sekurang-kurangnya sekali setahun.

Anda boleh mengambil langkah untuk mencegah tekanan darah tinggi

Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana untuk mencegah tekanan darah tinggi.

Sekiranya tekanan darah anda tinggi, anda perlu dipantau dengan teliti sehingga ia dikawal. Doktor anda biasanya akan mencadangkan perubahan kepada gaya hidup anda dan, kadang-kadang, ubat untuk mencapai ini. Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana tekanan darah dirawat.

Pencegahan dan rawatan

Sekiranya anda belum mengukur anda baru-baru ini, atau anda tidak tahu apa tekanan bacaan darah anda, anda boleh menyemaknya di beberapa tempat termasuk pembedahan doktor anda, di farmasi atau di rumah dengan tekanan darah Memantau.

MainGP tidak akan lagi digunakan sebagai GP utama anda

Sila pilih doktor anda

Anda boleh mendapatkan tekanan darah anda pada amalan doktor anda

Maaf, masalah telah mendapat keputusan anda. Sila cuba sebentar lagi.

Tiada GP dijumpai untuk lokasi anda

Maaf, terdapat masalah mendapatkan butiran doktor anda. Sila cuba sebentar lagi.

Gejala dan rawatan tekanan darah tinggi semasa mengandung

Enam langkah praktikal, cepat dan mudah yang anda boleh ambil SEKARANG untuk berhenti merokok

 Latihan video kecergasan Studio membolehkan anda untuk mendapatkan fit secara percuma dalam keselesaan rumah anda sendiri