Tekanan darah tinggi (Hipertensi) – Diagnosis

Tekanan darah tinggi (hipertensi) selalunya tidak mempunyai sebarang gejala, jadi satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai tekanan darah anda.

Setelah ini dilakukan adalah mudah dan boleh menyelamatkan nyawa anda.

Ujian tekanan darah disediakan

Ujian itu

Orang dewasa yang berusia lebih dari 40 tahun harus menjalani tekanan darah sekurang-kurangnya sekali setiap lima tahun.

Sekiranya anda mengalami peningkatan tekanan darah tinggi, anda sepatutnya mendapat tekanan darah anda lebih kerap, sebaiknya sekali setahun.

Mengesahkan jika anda mempunyai tekanan darah tinggi

Anda boleh meminta pemeriksaan tekanan darah – anda tidak perlu menunggu untuk ditawarkan.

Ujian tekanan darah juga merupakan sebahagian daripada Pemeriksaan Kesihatan untuk orang dewasa berusia 40-74 tahun.

Tekanan darah boleh diukur menggunakan peranti manual atau automatik.

Sarung tangan diletakkan di sekitar lengan anda dan dipam untuk menyekat aliran darah. Tekanan kemudian perlahan dilepaskan kerana nadi anda diperiksa.

Mendengar bagaimana denyutan nadi anda selepas pembalut dilepaskan membenarkan pengukuran yang akan diambil, memberikan bacaan tekanan darah.

Sebelum tekanan darah anda diambil, anda harus berehat selama sekurang-kurangnya lima minit dan mengosongkan pundi kencing anda.

Untuk mendapatkan bacaan tekanan darah yang tepat, anda perlu duduk dengan sokongan belakang dan kaki tidak diselubungi, dan tidak bercakap apabila bacaan diambil.

Ujian rumah

Mempunyai bacaan tekanan darah yang dibangkitkan dalam satu ujian tidak semestinya bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi. Tekanan darah boleh turun naik sepanjang hari. Merasa cemas atau tertekan apabila anda melawat doktor anda juga boleh meningkatkan tekanan darah anda.

Memahami bacaan tekanan darah anda

Anda boleh melawat amalan doktor anda untuk menjalani ujian tekanan darah

Sekiranya anda mempunyai bacaan yang tinggi, anda mungkin akan diberi kit tekanan darah untuk dibawa pulang, atau diminta memakai monitor 24 jam supaya anda boleh memantau paras tekanan darah anda sepanjang hari. Ini akan mengesahkan sama ada anda mempunyai tekanan darah tinggi secara konsisten.

Anda juga boleh menjalani ujian darah dan air kencing untuk memeriksa keadaan yang diketahui menyebabkan peningkatan tekanan darah, seperti penyakit buah pinggang.

Mesin mudah alih yang mengukur tekanan darah anda di rumah atau bergerak boleh menjadi cara yang berguna untuk mendapatkan bacaan yang lebih mudah dan tepat.

Ini kerana sesetengah orang berasa bimbang di klinik perubatan, yang boleh menyebabkan tekanan darah meningkat. Ini adalah keadaan yang dipanggil “hipertensi kot putih”.

Monitor rumah atau tekanan darah mudah alih mungkin menunjukkan bahawa tekanan darah anda sebenarnya normal apabila anda berehat.

Anda boleh membeli pelbagai monitor kos rendah supaya anda boleh menguji tekanan darah anda di rumah atau semasa anda berada di luar dan sekitar.

Laman web Persatuan Hipertensi British (BHS) mempunyai maklumat terperinci mengenai monitor tekanan darah yang diluluskan secara klinikal yang tersedia untuk dibeli.

Tekanan darah diukur dalam milimeter merkuri (mmHg) dan ia direkodkan sebagai dua angka

Jika doktor mengatakan tekanan darah anda adalah “140 lebih 90” atau 140 / 90mmHg, ini bermakna anda mempunyai tekanan sistolik 140mmHg dan tekanan diastolik 90mmHg.

Idealnya, bacaan tekanan darah anda hendaklah di bawah 120 / 80mmHg (untuk risiko penyakit yang paling rendah). Walau bagaimanapun, apa-apa di bawah 130 / 80mmHg biasanya dianggap normal.

Anda dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi jika pembacaan pada waktu yang berasingan secara konsisten menunjukkan tekanan darah anda menjadi 140 / 90mmHg atau lebih tinggi.

Sekiranya anda mempunyai penyakit buah pinggang, diabetes atau keadaan yang menjejaskan jantung dan peredaran anda, tekanan darah sasaran anda harus berada di bawah 130 / 80mmHg.

Ketahui bagaimana merawat tekanan darah tinggi.

MainGP tidak akan lagi digunakan sebagai GP utama anda

Sila pilih doktor anda

Maaf, masalah telah mendapat keputusan anda. Sila cuba sebentar lagi.

Tiada GP dijumpai untuk lokasi anda

Maaf, terdapat masalah mendapatkan butiran doktor anda. Sila cuba sebentar lagi.

Berumur 40-74? Pemeriksaan Kesihatan adalah peluang anda untuk mendapatkan MOT pertengahan umur percuma anda. Ketahui cara mendapatkannya