Tachycardia Supraventrikular – Diagnosis

Doktor anda mungkin mengesyaki anda mempunyai takikardia supraventrikular (SVT) dari penjelasan gejala anda.

Jika ya, anda mungkin diminta untuk mempunyai elektrokardiogram (ECG) atau dirujuk kepada ahli kardiologi yang pakar dalam gangguan irama jantung dan berdenyut jantung yang tidak normal (elektrofisiologi).

ECG adalah ujian yang mencatatkan irama jantung dan aktiviti elektrik. Ini prosedur yang tidak menyakitkan yang biasanya dilakukan di hospital atau dalam pembedahan doktor anda, dan mengambil masa kira-kira lima minit untuk disiapkan.

Ujian lanjut

Pelekat kecil (elektrod) tersangkut pada lengan, kaki dan dada anda dan disambungkan melalui wayar ke mesin ECG. Setiap kali jantung anda berdegup, ia menghasilkan isyarat elektrik kecil. Mesin ECG mengesan isyarat ini ke atas kertas.

Semasa satu episod SVT, kadar degupan jantung anda biasanya antara 140 dan 250 denyutan per minit (bpm), berbanding denyutan jantung normal 60-100bpm.

Jika ujian dijalankan semasa anda mempunyai episod SVT, ECG akan mencatatkan kadar denyutan jantung anda yang tidak normal. Ini akan mengesahkan SVT dan mengesahkan syarat-syarat lain.

Bagaimanapun, mungkin sukar untuk menangkap episod, jadi doktor anda mungkin meminta anda memakai monitor ECG yang mudah alih untuk mencatatkan kadar denyutan jantung anda, sama ada berterusan selama 24 atau 48 jam, atau dari semasa anda menghidupkannya pada permulaan Satu episod. Sesetengah monitor boleh dipakai selama seminggu atau lebih.

Ujian lanjut boleh dijalankan sebaik sahaja SVT telah disahkan. Ini akan membantu menentukan lokasi sebenar masalah di hati.

Sebagai contoh, anda mungkin diminta untuk mengambil bahagian dalam kajian elektrofisiologi yang dijalankan di bawah penenang, di mana wayar lembut dan fleksibel dilupuskan pada bahagian kaki anda dan ke dalam hati anda. Wayar mengukur isyarat elektrik di dalam hati anda dan membenarkan doktor mencari masalah.

Ketahui apa yang anda perlu tahu mengenai aritmia atau masalah irama jantung