Tachycardia Supraventricular – Rawatan

Dalam banyak kes, simptom takikardia supraventricular (SVT) berhenti dengan cepat dan tiada rawatan diperlukan.

Walau bagaimanapun, jika perlu, rawatan tersedia untuk menghentikan episod SVT dan mencegah episod masa depan.

Pelbagai rawatan untuk SVT digariskan di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan kebaikan rawatan untuk SVT, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Menghentikan satu episod SVT

Manakala gerakan Vagal adalah teknik yang direka untuk merangsang saraf vagus. Merangsang saraf ini boleh mengurangkan kelajuan impuls elektrik di dalam hati anda dan menghentikan episod SVT. Walau bagaimanapun, teknik ini berfungsi dalam masa kurang dari satu dalam tiga kes.

Salah satu manuver utama vagal yang digunakan dipanggil manjaver Valsalva. Tidak ada cara yang standard untuk melakukan gerakan ini, tetapi ia sering melibatkan memegang hidung anda, menutup mulut anda dan cuba menghembus nafas keras sambil menerkam seolah-olah anda berada di tandas. Jika anda berada di hospital, anda mungkin diminta untuk meniup keras ke dalam tiub sebaliknya.

Mencegah episod SVT masa depan

Anda boleh melakukan versi mudah dari manikver Valsalva di rumah untuk cuba menghentikan episod SVT. Anda juga boleh cuba mencelupkan wajah anda ke dalam semangkuk air sejuk, kerana ini boleh mempunyai kesan yang sama.

Manuver vagal alternatif adalah urut sinus karotid. Ini melibatkan mengurut kawasan leher anda yang dikenali sebagai sinus karotid dalam usaha untuk merangsang saraf vagus. Walau bagaimanapun, ini hanya perlu dijalankan oleh profesional penjagaan kesihatan dan tidak boleh dicuba di rumah. Untuk maklumat lanjut, anda boleh membaca risalah mengenai urut sinus karotid.

Jika manuver vagal tidak berjaya, anda mungkin memerlukan suntikan ubat yang dipanggil adenosin di hospital. Ubat ini menghalang impuls elektrik yang tidak normal di dalam hati anda.

Kesan-kesan sampingan adenosin adalah agak biasa, tetapi biasanya berpanjangan. Selepas suntikan, anda mungkin mengalami loya (rasa sakit), pening kepala, sesak dada atau sesak nafas.

Suntikan verapamil kadang-kadang boleh digunakan bukannya adenosin, tetapi biasanya jika adenosine tidak sesuai (contohnya, jika anda mempunyai asma). Ini kerana terdapat risiko kesan sampingan yang lebih serius, termasuk tekanan darah rendah.

Jika episod SVT yang berpanjangan tidak bertindak balas kepada manuver atau ubat vagal, atau jika rawatan ini tidak sesuai, rawatan yang disebut cardioversion boleh digunakan.

Cardioversion adalah prosedur yang agak mudah yang menggunakan defibrillator untuk memohon arus elektrik ke dada anda. Ini mengejutkan jantung kembali ke irama biasa.

Ia biasanya dilakukan di bawah anestetik am dan anda sepatutnya dapat pulang ke rumah pada hari yang sama.

Cardioversion adalah prosedur yang sangat berkesan dan komplikasi serius tidak biasa. Walau bagaimanapun, otot dada anda mungkin berasa sakit selepas itu dan kawasan kulit di mana kejutan elektrik digunakan mungkin merah dan menjengkelkan selama beberapa hari.

Terdapat juga beberapa rawatan yang mengurangkan peluang anda untuk mempunyai episod SVT lagi.

Beberapa episod SVT dipicu oleh perkara seperti keletihan, minum banyak alkohol atau kafein, atau merokok banyak rokok.

Mengurangkan jumlah kafein atau alkohol yang anda minum, berhenti atau mengehadkan berapa banyak rokok yang anda merokok, dan pastikan anda mendapat rehat yang cukup dapat mengurangkan peluang anda untuk mempunyai episod selanjutnya.

Baca lebih lanjut mengenai berhenti merokok dan kelelahan dan keletihan.

Jika perlu, ubat-ubatan boleh ditetapkan untuk mengelakkan episod SVT seterusnya dengan melambatkan impuls elektrik di dalam hati anda. Ubat-ubat ini diambil sebagai tablet harian dan termasuk digoxin, verapamil dan beta-blocker.

Kesan sampingan ubat-ubatan ini termasuk pening, cirit-birit dan penglihatan kabur. Keletihan boleh berlaku dengan beta-blockers dan lelaki mungkin mengalami masalah mendapat ereksi. Kesan sampingan kurang biasa termasuk kesukaran tidur (insomnia) dan kemurungan.

Jika ubat yang anda ditetapkan tidak berfungsi atau mempunyai kesan sampingan yang tidak menyenangkan, alternatif yang lebih sesuai sering dijumpai.

Sekiranya anda mengulangi episod SVT, satu operasi yang dikenali sebagai ablation kateter adalah pilihan rawatan yang disyorkan. Ini menghalang episod SVT seterusnya dengan memusnahkan bahagian-bahagian jantung yang kecil menyebabkan masalah dalam sistem elektrik jantung.

Pembuangan catheter adalah rawatan yang selamat dan berkesan, dan bermakna anda tidak lagi perlu mengambil ubat. Ia menyembuhkan SVT di lebih daripada 95% orang dan merupakan rawatan yang disyorkan di seluruh dunia.

Semasa pembasuhan kateter, dawai nipis yang dipanggil kateter dimasukkan ke dalam urat di bahagian atas kaki atau pangkal paha, sebelum dipandu ke hati anda oleh ahli elektrofisiologi (pakar jantung yang pakar dalam detak jantung dan irama yang tidak normal). Apabila wayar mencapai jantung, ia merekodkan aktiviti elektrik untuk menentukan lokasi tepat masalahnya.

Apabila kawasan masalah ditemui, radiowaves frekuensi tinggi dihantar ke hujung catheter untuk memusnahkannya, menghasilkan parut kecil.

Anda akan tetap terjaga semasa prosedur ini, tetapi akan diberikan sedatif untuk melegakan anda. Anestetik setempat akan digunakan untuk mati rasa di mana kateter dimasukkan.

Prosedur itu berlangsung kira-kira satu setengah jam dan anda biasanya boleh pulang ke rumah pada hari yang sama anda mempunyai prosedur. Bagaimanapun, mungkin terdapat keadaan di mana anda perlu bermalam di hospital semalaman – sebagai contoh, jika anda beroperasi pada waktu petang.

Pelepasan kateter sangat berkesan untuk mencegah episod SVT masa depan (19 dari setiap 20 orang yang dirawat tidak akan mempunyai masalah lagi), tetapi seperti semua operasi ia membawa risiko komplikasi. Ini termasuk lebam dan pendarahan di mana kateter dimasukkan. Mana-mana lebam biasanya akan menjadi kecil, tetapi walaupun anda mempunyai lebam yang besar ia tidak akan memerlukan apa-apa rawatan dan akan hilang dalam masa dua minggu.

Terdapat juga risiko kecil (kurang daripada 1 dalam 100) sistem elektrik normal jantung yang rosak. Ini dikenali sebagai blok jantung, dan jika ia berlaku, anda mungkin memerlukan pacemaker tetap untuk mengawal irama jantung anda.

Anda harus membincangkan potensi manfaat dan risiko pelepasan kateter dengan pakar bedah anda (electrophysiologist) sebelum prosedur.

08/05 /

08/05 /

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda

Banyak kes keletihan yang tidak dapat dijelaskan adalah faktor gaya hidup. Gunakan petua bantuan diri untuk memulihkan tenaga anda