Stretch marks – Punca

Tanda regangan adalah hasil daripada peregangan kulit yang pesat disebabkan pertumbuhan secara tiba-tiba atau peningkatan berat badan.

Peregangan ini menyebabkan lapisan tengah kulit (dermis) merosot, membolehkan lapisan kulit yang lebih mendalam muncul, membentuk tanda regangan.

Dermis mengandungi gentian antara yang kuat dan bersambung yang membolehkan kulit anda meregang apabila tubuh anda tumbuh. Bagaimanapun, pertumbuhan pesat boleh melampau dan memecahkan serat.

Apabila tanda regangan berlaku

Air mata di dermis membolehkan saluran darah di bawah menunjukkan. Inilah sebabnya mengapa tanda regangan sering merah atau ungu apabila mereka mula-mula muncul.

Apabila salur darah akhirnya berkontrak, lemak berwarna pucat di bawah kulit anda akan kelihatan, dan tanda regangan anda akan berubah menjadi warna putih keperakan.

Tanda regang sering berlaku

Ini dibincangkan secara terperinci di bawah.

Tanda regangan adalah biasa semasa peringkat kehamilan, yang menjejaskan kira-kira 8 daripada 10 wanita hamil. Sama ada atau tidak anda akan mendapat tanda regangan bergantung kepada jenis kulit anda dan betapa elastiknya.

Semasa kehamilan, badan anda menghasilkan hormon yang melembutkan ligamen di panggul anda supaya mereka lebih fleksibel apabila anda melahirkan. Ligamen adalah kumpulan tisu kuat yang menghubungkan sendi. Walau bagaimanapun, hormon juga melembutkan gentian pada kulit anda, menjadikan anda mudah meregang tanda.

Apabila bayi anda bertumbuh, anda boleh mendapatkan tanda peregangan pada perut anda, seperti kulit anda terbentang. Anda juga boleh mengembangkan tanda regangan pada paha dan payudara anda apabila mereka semakin besar.

Setelah melahirkan anak, tanda regangan biasanya pudar dan menjadi kurang ketara, tetapi mereka tidak selalu hilang sepenuhnya.

Anda boleh mendapatkan tanda regangan jika anda memakai banyak berat dalam tempoh masa yang singkat.

Tanda regangan kadang-kadang kekal walaupun selepas kehilangan berat badan, tetapi akhirnya akan pudar.

Sekiranya anda makan secara teratur, stretch mark boleh berlaku apabila berat badan anda naik dan turun. Sekiranya anda perlu menurunkan berat badan, hilang perlahan-lahan dan mantap supaya kulit anda tidak terkena ketegangan.

Baca lebih lanjut mengenai cara menurunkan berat badan dengan selamat.

Pembina badan dan atlet juga boleh mendapatkan tanda regangan kerana otot mereka meningkat dalam saiz.

Semasa akil baligh, badan sering berkembang dengan cepat dalam spurts pertumbuhan.

Kanak-kanak boleh mendapatkan tanda regangan pada bahu dan belakang mereka, dan kanak-kanak perempuan boleh mendapatkannya di pinggul, paha dan payudara mereka.

Jika anda mempunyai saudara yang dekat dengan tanda regangan, seperti ibu anda, anda lebih cenderung untuk mengembangkannya sendiri.

Walaupun tanda regangan boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan wanita ahli keluarga anda, mereka paling biasa di kalangan wanita.

Tanda regangan kadang-kadang boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang jarang berlaku atau sindrom, seperti sindrom Cushing dan Marfan syndrome.

Sindrom Cushing berlaku apabila tubuh melebih-lebihkan hormon cortisol, yang dianggap menyebabkan tanda regangan berkembang.

Sindrom Marfan disebabkan oleh gen yang rosak yang memberi kesan kepada kulit badan dan tisu penghubung anda. Ia melemahkan tisu badan anda, mengurangkan keanjalannya (keupayaan untuk meregang). Ini bererti kulit anda tidak tahan seperti regangan seperti yang sepatutnya.

Sekiranya anda mempunyai sindrom Marfan, anda boleh mengembangkan tanda regangan pada bahu, pinggul atau bahagian bawah.

Dalam kes yang jarang berlaku, tanda regangan boleh berkembang selepas penggunaan ubat kortikosteroid yang berpanjangan atau tidak sesuai, seperti krim atau losyen yang digunakan untuk merawat keadaan kulit, termasuk ekzema.

Kortikosteroid berfungsi dengan cara yang sama seperti hormon cortisol, yang secara semula jadi dihasilkan oleh badan anda.

Kortikosteroid dapat membantu meredakan keadaan kulit yang keradangan, tetapi seperti kortisol, mereka juga boleh mengurangkan jumlah kolagen pada kulit anda.

Kolagen adalah sejenis protein yang membantu mengekalkan kulit anda. Ini bermakna bahawa kolagen yang kurang terdapat di dalam kulit anda, semakin besar kemungkinan anda mengembangkan tanda regangan.

Apabila menggunakan krim atau losyen kortikosteroid, pastikan anda mengikuti arahan pengeluar tentang bagaimana dan di mana untuk memohon. Wajah, pangkal paha dan ketiak adalah kawasan yang sangat sensitif. Jika anda tidak pasti, tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

16/07 /

16/07 /

Apa yang perlu anda ketahui mengenai kehamilan, kelahiran dan menjaga bayi, termasuk memberi makan dan cuba hamil