Stretch mark – Pencegahan

Tanda regangan sangat biasa dan tidak boleh selalu dicegah.

Bagaimanapun, nasihat berikut boleh membantu mengurangkan risiko anda mengembangkan tanda regangan.

Mengambil berat badan dengan cepat dalam tempoh masa yang singkat adalah salah satu penyebab utama stretch mark.

Berat badan yang sihat

Diet yang menghasilkan berat badan anda dengan cepat naik dan turun – yang dipanggil “diet yo-yo” – boleh menyebabkan tanda regangan. Oleh itu, mengelakkan kenaikan berat badan yang cepat dan penurunan berat badan dapat membantu mencegah tanda regangan yang berlaku.

Sekiranya anda perlu menurunkan berat badan, anda perlahan perlahan-lahan dengan memakan makanan yang sihat, seimbang dan bersenam secara teratur. Anda tidak sepatutnya kehilangan lebih daripada 0.5kg (1lb) seminggu.

Diet

Baca lebih lanjut mengenai cara menurunkan berat badan dengan selamat.

Adalah penting untuk makan diet seimbang yang kaya dengan vitamin dan mineral, terutamanya vitamin E, vitamin C, dan mineral zink dan silikon. Vitamin dan mineral ini akan membantu menjaga kulit anda sihat.

Diet yang seimbang akan memberikan semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan. Suplemen makanan tidak diperlukan untuk mencegah pembentukan regangan.

Tanda regangan yang berlaku semasa kehamilan (striae gravidarum) biasanya disebabkan oleh perubahan hormon yang menjejaskan kulit anda. Mengambil berat kehamilan dengan mantap boleh membantu meminimumkan kesan stretch mark.

Semasa kehamilan, ia adalah perkara biasa bagi wanita untuk memakai berat badan dalam tempoh masa yang agak singkat. Walau bagaimanapun, ini adalah mitos bahawa anda perlu “makan selama dua”, walaupun anda menjangkakan kembar atau kembar tiga.

Anda tidak perlu menjalani diet khas jika anda mengandung, tetapi anda perlu makan pelbagai makanan setiap hari untuk mendapatkan keseimbangan nutrien yang tepat untuk anda dan bayi anda. Diet anda perlu kaya dengan karbohidrat yang kenyal, seperti roti dan pasta, serta buah-buahan dan sayur-sayuran.

Baca lebih lanjut mengenai diet semasa kehamilan.

Semasa mengandung

Semasa kehamilan, berat badan anda perlahan dan beransur-ansur. Jumlah berat badan yang anda pakai akan bergantung kepada berat badan anda sebelum anda hamil. Adalah normal untuk mendapatkan 1-2kg (2.2-4.4lb) selama 12 minggu pertama kehamilan anda. Sebagai panduan kasar, semasa kehamilan, wanita yang

Adakah anda berlebihan berat badan?

Bercakap kepada doktor, bidan atau pelawat kesihatan jika anda bimbang untuk tidak mendapat berat badan pada kadar yang sihat, atau jika anda prihatin terhadap stretch mark anda.

Indeks jisim badan (BMI) adalah ukuran yang kebanyakan orang boleh gunakan untuk memeriksa sama ada berat badan mereka sihat berhubung dengan ketinggian dan membina mereka.

Bagi kebanyakan orang dewasa, skor BMI yang ideal ialah 18.5-24.9.

Anda boleh menggunakan kalkulator berat badan BMI untuk mengetahui sama ada anda berlebihan berat badan.

Pastikan kulit sihat dalam semua umur. Keadaan kulit dan rawatan kulit biasa termasuk jerawat

Sumber kehilangan berat badan untuk membantu mengurangkan berat badan dengan sihat, termasuk pelan diet dan senaman 12 minggu

Ketahui apa yang kelihatan seperti stretchmark, siapa yang mungkin mendapatkannya, dan apa yang berlaku kepada mereka selepas kelahiran