Stillbirth – Apa yang berlaku

Kesejahteraan bayi anda akan dipantau semasa pelantikan antenatal anda, jadi apa-apa masalah biasanya akan diambil sebelum kerja bermula.

Sekiranya anda disyaki bahawa bayi anda mungkin telah mati, seorang bidan atau doktor pada mulanya cuba untuk mendengar denyutan jantung bayi dengan peranti Doppler pegang tangan. Suatu pemeriksaan ultrasound juga akan dijalankan untuk memeriksa degupan jantung bayi anda. Doktor biasanya akan diminta mengesahkan bahawa bayi telah mati dengan melakukan pemeriksaan ultrasound.

Kadang-kadang, selepas kematian bayi telah disahkan, seorang ibu mungkin masih merasakan bayinya bergerak. Ini boleh berlaku apabila ibu berubah kedudukan. Dalam kes ini ibu boleh ditawarkan imbasan ultrasound yang lain.

Beranak

Mencari bayi anda telah meninggal dunia amat dahsyat. Anda harus ditawarkan sokongan dan pilihan anda harus dijelaskan kepada anda. Jika anda bersendirian di hospital, mintalah kakitangan untuk menghubungi seseorang yang berdekatan dengan anda dan minta mereka datang bersama anda.

Baca lebih lanjut mengenai mendapatkan bantuan selepas melahirkan mati.

Sekiranya bayi mati sebelum buruh bermula, ubat untuk memulakan buruh biasanya ditawarkan. Ini lebih selamat untuk ibu daripada mempunyai bahagian Caesarean.

Sekiranya tidak ada sebab perubatan untuk bayi itu dilahirkan secara langsung, mungkin untuk menunggu buruh bermula secara semula jadi. Keputusan ini biasanya tidak perlu dilakukan dengan segera dan mungkin pulang ke rumah untuk satu atau dua hari pertama. Dalam sesetengah kes, ubat yang menyediakan badan wanita untuk proses induksi mungkin disyorkan. Ubat ini boleh mengambil masa sehingga 48 jam untuk berfungsi.

Semasa menunggu buruh bermula secara semula jadi, ujian darah biasa diperlukan selepas 48 jam.

Menunggu tenaga untuk memulakan secara semulajadi juga meningkatkan peluang bayi semakin merosot dalam rahim. Ini boleh menjejaskan bagaimana bayi kelihatan apabila dia dilahirkan, dan boleh membuat lebih sukar untuk mengetahui apa yang menyebabkan kematian.

Jika kesihatan ibu berisiko, buruh hampir selalu diinduksi menggunakan ubat. Ini boleh dilakukan dengan segera jika

Buruh boleh diinduksi dengan memasukkan tablet pessary atau gel ke dalam faraj, atau dengan menelan tablet. Kadang-kala, ubat diberikan melalui titisan ke dalam vena di lengan.

Baca tentang imbasan ultrasound, termasuk bagaimana ia berfungsi, bagaimana ia dijalankan dan sama ada terdapat sebarang risiko atau kesan sampingan

Sesetengah bayi mati sebelum mereka dilahirkan atau tidak lama selepas kelahiran. Ketahui di mana anda boleh mendapat sokongan