Sklerosis berbilang – Gejala

Sklerosis berbilang (MS) boleh menyebabkan pelbagai gejala dan boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan. Setiap orang yang mempunyai keadaan itu terpengaruh secara berbeza.

Gejala-gejala tidak dapat diramalkan. Gejala-gejala sesetengah orang berkembang dan memburukkan secara berterusan dari masa ke masa, sementara bagi orang lain mereka datang dan pergi.

Tempoh apabila gejala menjadi lebih teruk dikenali sebagai “gegaran”. Tempoh semasa gejala memperbaiki atau hilang dikenal sebagai “remisi”.

Keletihan

Antara gejala yang paling biasa termasuk

Kebanyakan orang dengan MS hanya mempunyai beberapa gejala ini.

Masalah penglihatan

Lihat doktor anda jika anda bimbang anda mungkin mempunyai tanda awal MS. Gejala-gejala ini boleh sama dengan beberapa keadaan lain, jadi mereka tidak semestinya disebabkan oleh MS.

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis MS.

Rasa lelah adalah salah satu gejala MS yang paling biasa dan menyusahkan.

Ini sering digambarkan sebagai rasa keletihan yang meluas yang bermakna ia adalah satu perjuangan untuk menjalankan aktiviti yang paling mudah.

Keletihan boleh mengganggu aktiviti harian anda dengan ketara dan cenderung menjadi lebih buruk menjelang akhir setiap hari, dalam cuaca panas, selepas bersenam, atau semasa sakit.

Dalam kira-kira satu dalam empat kes MS, gejala pertama yang ketara adalah masalah dengan salah satu mata anda (optik neuritis). Anda mungkin mengalami

Masalah lain yang boleh berlaku di mata termasuk

Sensasi yang tidak normal

Kadang-kadang, kedua-dua mata anda mungkin terjejas.

Kekejangan otot, kekakuan dan kelemahan

Masalah mobiliti

Sensasi yang tidak normal boleh menjadi gejala awal umum MS.

Ini selalunya mengambil bentuk rasa mati rasa atau kesemutan di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan, seperti lengan, kaki atau batang, yang biasanya merebak selama beberapa hari.

MS boleh menyebabkan otot anda

MS boleh membuat berjalan dan bergerak sukar, terutamanya jika anda juga mempunyai kelemahan otot dan spastik (lihat di atas). Anda mungkin mengalami

Sesetengah orang dengan MS mengalami kesakitan, yang boleh mengambil dua bentuk

Sesetengah orang dengan MS mempunyai masalah dengan berfikir, belajar dan merancang – dikenali sebagai disfungsi kognitif. Ini boleh termasuk

Walau bagaimanapun, banyak masalah ini tidak khusus untuk MS dan boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan lain, termasuk kemurungan dan kebimbangan, atau beberapa ubat.

Ramai orang yang mempunyai MS mengalami tempoh kemurungan. Tidak jelas sama ada ini disebabkan secara langsung oleh MS, atau disebabkan oleh tekanan untuk hidup dengan keadaan jangka panjang, atau kedua-duanya.

Sakit

Kebimbangan juga boleh menjadi masalah bagi orang yang mempunyai MS, mungkin disebabkan oleh keadaan yang tidak dapat diramalkan keadaannya.

Masalah dengan pemikiran, pembelajaran dan perancangan

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, orang dengan MS dapat mengalami perubahan mood yang cepat dan teruk, tiba-tiba pecah-pecah, tertawa atau berteriak marah tanpa sebab yang jelas.

Isu kesihatan mental

MS boleh memberi kesan ke atas fungsi seksual.

Lelaki dengan MS sering mendapati sukar untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi (disfungsi erektil). Mereka mungkin juga mendapati ia mengambil masa yang lebih lama untuk ejakulasi apabila melakukan hubungan seks atau melancap, dan bahkan mungkin kehilangan keupayaan untuk merangsang sama sekali.

Bagi wanita, masalah termasuk kesukaran mencapai orgasme, serta mengurangkan pelinciran dan sensasi vagina.

Kedua-dua lelaki dan wanita dengan MS mungkin mendapati mereka kurang berminat dalam hubungan seks berbanding sebelum ini. Ini boleh dikaitkan secara langsung dengan MS, atau ia boleh menjadi hasil hidup dengan keadaan ini.

Masalah pundi kencing adalah biasa di MS. Mereka mungkin termasuk

Masalah ini juga boleh mempunyai pelbagai sebab selain MS.

Ramai orang dengan MS juga mempunyai masalah dengan fungsi usus mereka.

Sembelit adalah masalah yang paling biasa. Anda mungkin mendapati najis lulus sukar dan lulus mereka lebih kerap daripada biasa.

Inkontinensia usus adalah kurang biasa, tetapi sering dikaitkan dengan sembelit. Jika najis menjadi terperangkap, ia boleh merengsakan dinding usus, menyebabkan ia menghasilkan lebih banyak cecair dan lendir yang boleh bocor dari bahagian bawah anda.

Sekali lagi, beberapa masalah ini tidak khusus untuk MS dan juga boleh menjadi hasil ubat, seperti ubat-ubatan yang ditetapkan untuk kesakitan.

Sesetengah orang dengan MS mengalami kesukaran mengunyah atau menelan (dysphagia) pada satu ketika.

Ucapan juga boleh menjadi slurred, atau sukar difahami (dysarthria).

17/01 /

########

Apa yang membuatkan anda penat, dan bagaimana untuk meningkatkan tenaga anda dengan diet tenaga dan tips diri yang lain

Masalah seksual

Masalah pundi kencing

Masalah usus

Ucapan dan kesukaran menelan