Sindrom Turner – Gejala

Hampir semua gadis dengan sindrom Turner akan berkembang menjadi lebih pendek daripada rata-rata, dengan ovari yang kurang berkembang.

Gadis-gadis dengan Sindrom Turner juga akan mempunyai ciri-ciri tersendiri dan keadaan kesihatan yang berkaitan, beberapa daripadanya mungkin kelihatan sejak lahir.

Mereka mungkin dilahirkan dengan tangan dan kaki yang bengkak, disebabkan oleh pembentukan cecair yang berlebihan dalam tisu sekitarnya. Ini dikenali sebagai limfoedema, dan ia biasanya hilang selepas kelahiran.

Pertumbuhan

Ciri-ciri lain yang mungkin telah dibangunkan dalam rahim termasuk

Bayi dengan sindrom Turner boleh berkembang pada kadar normal sehingga usia tiga tahun. Selepas usia ini, pertumbuhan mereka perlahan.

Ovari

Pada masa akil baligh (biasanya pada umur 8 hingga 14), seorang gadis dengan Sindrom Turner tidak akan mengalami pertumbuhan yang normal, walaupun dengan penggantian hormon estrogen wanita (HRT).

Gadis-gadis dengan sindrom Turner biasanya pendek berkaitan dengan ketinggian ibu bapanya. Secara purata, wanita dewasa dengan sindrom Turner yang tidak dirawat adalah 20cm (8 inci) lebih pendek daripada wanita dewasa tanpa sindrom. Rawatan dengan tambahan hormon pertumbuhan tinggi mengurangkan perbezaan ini dengan kira-kira 5cm (kira-kira 2 inci) secara purata.

Baca lebih lanjut mengenai rawatan hormon pertumbuhan dalam sindrom Turner.

Ovari adalah sepasang organ pembiakan wanita yang menghasilkan telur dan hormon seks. Semasa akil baligh, ovari wanita biasanya mula menghasilkan hormon seks estrogen dan, setelah matang sepenuhnya, progesteron. Tempoh pencetus ini bermula.

Sekitar 90% kanak-kanak perempuan dengan sindrom Turner tidak akan menghasilkan cukup hormon seks ini, yang bermaksud

Walaupun banyak wanita dengan sindrom Turner mempunyai ovari yang belum berkembang dan tidak subur, vagina dan rahim mereka berkembang secara normal. Ini bermakna mereka dapat menjalani kehidupan seks yang normal selepas rawatan dengan hormon wanita.

Kebanyakan kanak-kanak perempuan memerlukan terapi penggantian hormon (HRT) dengan estrogen dari usia 10 hingga 12 tahun untuk memulakan pembesaran payudara, dan kira-kira tiga tahun kemudian dengan progesteron ditambahkan untuk membawa pada tempoh bulanan.

Gejala lain

Seorang minoriti (10%) kanak-kanak perempuan dengan Sindrom Turner mengalami beberapa perubahan fizikal secara semulajadi semasa baligh, tetapi hanya sebilangan kecil (1%) menjadi hamil secara spontan.

Syarat berkaitan

Kesukaran pembelajaran

Terdapat banyak gejala atau ciri lain yang boleh menjejaskan kanak-kanak perempuan dan wanita dengan sindrom Turner. Sebahagian daripada ini disenaraikan di bawah.

Sindrom Turner sering dikaitkan dengan beberapa keadaan kesihatan yang lain. Sebahagian daripadanya termasuk

Kebanyakan gadis dengan sindrom Turner mempunyai kemahiran bahasa dan membaca yang baik. Walau bagaimanapun, ada yang mempunyai masalah pembelajaran tingkah laku, sosial dan spesifik.

Kira-kira sepertiga kanak-kanak perempuan dengan Sindrom Turner mempunyai masalah memahami hubungan sosial kerana cara otak mereka berkembang.

Hal ini dapat membuat kesulitan untuk mempertahankan persahabatan dan membawa kepada masalah hubungan di kemudian hari, baik di rumah maupun di tempat kerja.

Kesedaran spatial adalah keupayaan untuk memahami di mana anda berhubung dengan objek atau orang lain.

Lebih daripada 8 daripada 10 wanita dengan sindrom Turner mengalami kesukaran memahami hubungan ruang. Ini boleh menyebabkan masalah apabila belajar memacu atau mengikuti arahan pada peta.

Nombor yang sama mempunyai beberapa tahap kesukaran pembelajaran atau pemahaman matematik. Ini dikenali sebagai dyscalculia.

Biasanya, kanak-kanak perempuan dengan sindrom Turner akan melalui fasa pada masa kanak-kanak yang melibatkan

Perhatian dan masalah hiperaktif biasanya bermula apabila gadis itu adalah anak kecil, tetapi mungkin tidak menjadi masalah serius sehingga gadis itu mulai sekolah pada usia empat atau lima tahun. Gadis-gadis dengan Sindrom Turner mungkin mengalami kesukaran dalam kelas.

Ubat yang biasanya diberikan untuk merawat gejala gangguan hiperaktif kekurangan defisit (ADHD) mungkin tidak berkesan dalam kes-kes sindrom Turner.

Hiperaktiviti fizikal biasanya mengurangkan sekeliling masa gadis itu memulakan sekolah menengah pada umur 11 tahun, walaupun masalah dengan ketidakupayaan boleh bertahan lebih lama, ke dalam remaja.

27/05 /

27/05 /

Bagaimana kecacatan pembelajaran didiagnosis, dan sumber sokongan jika anda diberitahu anak anda mempunyai satu