Sindrom terowong Carpal – Punca

Gejala-gejala sindrom carpal tunnel (CTS) disebabkan oleh mampatan (squashing) saraf median di pergelangan tangan.

Saraf median bertanggungjawab untuk dua fungsi utama

Sebarang tekanan pada saraf median boleh mengganggu isyarat saraf, yang menjejaskan pergerakan sentuhan dan tangan anda. Saraf median boleh dimampatkan jika tisu-tisu di dalam terowong menjadi bengkak atau terowong semakin sempit dari masa ke masa.

Risiko meningkat

Dalam kebanyakan kes, tidak diketahui apa yang menyebabkan saraf median menjadi dimampatkan, walaupun beberapa perkara meningkatkan risiko membangunkan CTS. Ini termasuk

Faktor risiko ini digariskan di bawah.

Kecederaan

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa terdapat pautan genetik kepada CTS. Ini bermakna anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan CTS jika ahli keluarga anda yang lain mempunyai keadaan atau telah melakukannya pada masa lalu.

Kira-kira satu dari empat orang dengan CTS mempunyai saudara dekat, seperti ibu bapa, saudara lelaki atau adik perempuan, yang juga mempunyai keadaan. Ia tidak difahami sepenuhnya bagaimana dan mengapa keadaan itu diteruskan melalui keluarga.

Keadaan kesihatan tertentu muncul untuk meningkatkan risiko anda membangunkan CTS. Ini termasuk

Lebih kurang biasa, CTS berkembang apabila seseorang mempunyai struktur pergelangan tangan yang tidak normal, seperti terowong karpal luar biasa, atau akibat daripada sista, pertumbuhan atau pembengkakan pada tendon atau saluran darah yang melewati terowongan karpal.

Ia tidak jelas mengapa, tetapi CTS adalah perkara biasa semasa mengandung. Walau bagaimanapun, banyak kes diselesaikan selepas bayi dilahirkan. Tidak diketahui sama ada wanita yang mempunyai sindrom carpal tunnel semasa kehamilan menghadapi risiko yang lebih besar untuk mengembangkan keadaan di kemudian hari.

CTS juga biasa berlaku pada wanita sekitar masa menopaus.

CTS kadang-kadang boleh berlaku berikutan kecederaan tangan. Kecederaan seperti kecederaan, patah tulang dan kecederaan menghancurkan boleh menyebabkan pembengkakan, meletakkan tekanan pada saraf median.

Jenis kecederaan ini juga boleh mengubah bentuk semula jadi tulang dan ligamen di tangan, yang membawa kepada peningkatan tekanan pada saraf median.

Aktiviti tertentu mungkin mencetuskan perkembangan sindrom carpal tunnel. Ini cenderung melibatkan cengkaman berat, pergelangan tangan pergelangan tangan berulang (lentur) dan pendedahan kepada getaran. Contohnya termasuk

Walau bagaimanapun, penyelidikan lanjut mengenai hubungan antara penggunaan tangan yang berkaitan dengan pekerjaan dan CTS diperlukan untuk menentukan sama ada jenis aktiviti ini adalah penyebab pasti keadaan ini.

Walaupun banyak perhatian dibayar untuk menaip sebagai penyebab kemungkinan sindrom carpal tunnel, keadaan ini sebenarnya kurang biasa pada individu yang mengetik sepanjang hari daripada mereka yang melakukan lebih banyak aktiviti berat.

Diabetes adalah keadaan jangka panjang yang boleh membawa kesan kesihatan yang serius. Dapatkan fakta di sini