Sindrom mata kering – Rawatan

Rawatan untuk sindrom mata kering membantu mengawal gejala, tetapi tiada ubat. Sesetengah orang mungkin mempunyai episod berulang sepanjang hayat mereka.

Rawatan tepat untuk sindrom mata kering bergantung kepada sama ada gejala disebabkan oleh

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah sama ada terdapat faktor yang jelas, seperti ubat, menyebabkan gejala.

Rawatan pelincir

Jika sindrom mata kering anda disebabkan oleh keadaan yang mendasari, doktor anda boleh menetapkan rawatan atau merujuk anda kepada pakar yang sesuai.

Anda juga boleh membantu mencegah sindrom mata kering atau mengurangkan gejala anda dengan melaraskan persekitaran anda, menjaga mata anda bersih, dan memperbaiki diet anda.

Rawatan anti-keradangan

Baca lebih lanjut mengenai merawat diri sendiri dan mencegah sindrom mata kering.

Kes sindrom mata kering ringan hingga sederhana biasanya boleh dirawat menggunakan rawatan pelincir mata yang terdiri daripada pelbagai titisan, gel dan salap.

Pelincir ini sering dipanggil air tiruan kerana mereka menggantikan air yang hilang dalam filem pemedih mata. Walau bagaimanapun, mereka tidak mengandungi antibodi, vitamin dan nutrien yang terdapat dalam air mata biasa yang penting untuk kesihatan mata.

Kebanyakan pelincir boleh didapati tanpa preskripsi di kaunter dari seorang ahli kimia.

Terdapat banyak jenis titisan mata dan gel, dan ia selalunya mencuba beberapa yang berbeza untuk mencari satu yang sesuai dengan anda.

Kadang-kadang anda mungkin perlu menggunakan dua atau tiga sebatian yang berbeza untuk mempunyai kesan terbaik. Walau bagaimanapun, penting anda membincangkan sebarang perubahan yang anda ingin lakukan untuk rawatan anda dengan optometris atau doktor anda.

Beberapa titisan mata mengandungi pengawet untuk menghalang bakteria berbahaya yang tumbuh di dalam botol ubat. Jika gejala anda bermakna anda perlu menggunakan mata ini lebih daripada enam kali sehari, lebih baik menggunakan titisan mata bebas pengawet.

Titik mata serum

Ini amat penting jika pakar oftalmologi anda memberitahu anda bahawa anda mempunyai penyakit mata kering yang teruk. Pengawet yang digunakan dalam kuantiti yang banyak atau dalam tempoh masa yang berpanjangan – bulan atau tahun – boleh merosakkan sel-sel yang halus di permukaan mata atau menyebabkan keradangan.

Merawat keadaan perubatan yang mendasari

Pembedahan

Jika anda memakai kanta lekap lembut, anda juga mungkin perlu menggunakan pelincir bebas pengawet, sebagai pengawet melampirkan pada kanta sentuh dan merosakkan mata. Jenis titis mata mungkin lebih mahal.

Sekiranya anda mengalami sebarang masalah dalam tetes anda, bincangkan ini dengan doktor atau pakar optik anda. Terdapat peranti mekanikal untuk membantu memerah botol, botol pelbagai dos dengan injap, dan bekas dos tunggal yang mungkin lebih mudah untuk anda.

Titik mata yang menambah bahagian berminyak filem pemedih mata dan mengurangkan penyejatan dari permukaan mata juga semakin banyak digunakan. Persediaan ini termasuk gusi guar sintetik atau semburan liposom.

Spray Liposomal adalah ubat-ubatan yang tidak boleh didapati di preskripsi. Mereka disembur ke tepi kelopak mata anda apabila mata anda ditutup.

Apabila anda membuka mata anda, penyelesaian itu merebak di permukaan mata, mencipta filem berminyak baru.

Titik air mata berminyak amat berguna jika anda mempunyai blepharitis atau sindrom mata kering yang disebabkan oleh air mata anda menguap terlalu cepat.

Salap mata juga boleh digunakan untuk membantu melincirkan mata anda dan menjadikannya lembap semalaman, kerana air mata anda dapat menguap semasa anda tidur jika mata anda tidak ditutup sepenuhnya.

Salap ini cenderung digunakan semalaman kerana ia boleh menyebabkan penglihatan kabur.

Sekiranya anda memakai kanta lekap, jangan gunakan salap mata semasa memakainya. Tanya ahli farmasi atau GP anda untuk nasihat tentang rawatan alternatif yang mungkin sesuai untuk anda.

Masalah mendasar dengan sindrom mata kering jangka panjang adalah keradangan di dalam dan di sekitar mata. Salah satu rawatan anti-keradangan yang disebutkan di bawah mungkin juga disyorkan, tetapi ini hanya boleh diperolehi selepas anda melihat pakar mata.

Kortikosteroid adalah ubat anti-radang yang kuat yang boleh diberikan sebagai titisan mata atau salap dalam kes-kes yang teruk sindrom mata kering.

Mereka mempunyai kesan sampingan di sekitar satu dalam setiap tiga orang, yang mungkin termasuk

Rawatan ini hanya boleh digunakan jika anda disemak oleh pakar mata di klinik mata. Anda tidak boleh menggunakan rawatan ini jika anda tidak mempunyai susulan di klinik mata.

Dos yang rendah ubat-ubatan yang dipanggil tetracyclines boleh digunakan sebagai agen anti-radang untuk sekurang-kurangnya tiga hingga empat bulan, dan kadang-kadang lebih lama.

Tetracycline yang paling biasa digunakan ialah doxycycline, tetapi yang lain, seperti oxytetracycline dan lymecycline, kadang-kadang juga ditetapkan.

Ciclosporin adalah ubat yang menindas aktiviti sistem imun anda. Ia kadang-kadang digunakan dalam rawatan sindrom mata kering yang teruk yang tidak bertindak balas terhadap pelincir.

Rawatan ini hanya boleh didapati melalui pakar sindrom mata kering di jabatan mata hospital.

Punca mata serum mungkin diperlukan dalam kes-kes yang jarang berlaku di mana ubat-ubatan lain tidak berfungsi. Ini adalah titisan mata khas yang dibuat menggunakan komponen darah atau darah anda sendiri dari penderma.

Rawatan ini hanya boleh didapati daripada Perkhidmatan Tisu Darah dan Transplantasi melalui pakar mata dan selepas pembiayaan diluluskan.

Untuk membuat mata serum jatuh, satu unit darah diambil di bawah keadaan steril, seperti derma darah biasa. Sel-sel darah kemudian dikeluarkan dan serum yang tinggal dicairkan dan dimasukkan ke dalam botol tetes mata.

Kerana piawaian kualiti, proses ini boleh mengambil beberapa bulan sebelum rawatan akhirnya tersedia untuk digunakan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan asas yang menyebabkan sindrom mata kering, doktor anda akan merawatnya atau merujuk anda kepada pakar yang sesuai.

Sekiranya mata kering anda teruk dan tidak bertindak balas terhadap rawatan lain, pembedahan mungkin menjadi pilihan. Dua jenis pembedahan yang kadang-kadang digunakan untuk merawat sindrom mata kering dijelaskan di bawah.

Occlusion punctal melibatkan menggunakan palam kecil yang dipanggil soket punctal untuk mengelak saluran air mata anda. Ini bermakna air mata anda tidak akan mengalir masuk ke saluran air mata dan mata anda tetap lembap.

Palam sementara yang diperbuat daripada silikon biasanya digunakan terlebih dahulu untuk menentukan sama ada prosedur itu mempunyai kesan positif. Jika ia berlaku, palam yang lebih kekal boleh menggantikan silikon.

Dalam kes yang lebih teruk, saluran air mata dimeteraikan menggunakan haba (cauterised). Ini secara kekal menutup lubang saliran untuk meningkatkan jumlah air mata di permukaan.

Autotransplantasi kelenjar salivary adalah prosedur biasa yang biasanya hanya disyorkan selepas semua pilihan rawatan lain telah dicuba.

Prosedur ini melibatkan mengeluarkan beberapa kelenjar yang menghasilkan air liur dari bibir bawah dan meletakkannya di bawah kulit di sekeliling mata anda. Air liur yang dihasilkan oleh kelenjar bertindak sebagai pengganti air mata.

17/03 /

########

Mengapa ujian mata biasa adalah penting dan bagaimana gaya hidup yang sihat dapat membantu anda mengekalkan penglihatan yang baik

Ketahui apa yang diharapkan daripada farmasi tempatan anda, termasuk perkhidmatan yang ditawarkan dan soalan yang perlu anda tanyakan mengenai ubat anda