Sindrom kejutan toksik – Gejala

Gejala sindrom kejutan toksik (TSS) biasanya bermula dengan demam tinggi yang tiba-tiba (suhu badan naik melebihi 38.9C / 102F).

Gejala lain kemudian berkembang pesat, biasanya dalam masa beberapa jam. Mereka mungkin termasuk

Satu ruam kulit seperti sunburn yang meluas juga mungkin berlaku, dengan kulit putih, bibir dan lidah menjadi lebih merah daripada biasa.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Satu atau dua minggu selepas muncul ruam, adalah biasa bahawa kulit mula menumpahkan lembaran besar, terutama dari telapak tangan dan tapak kaki.

Orang dengan TSS streptokokus juga mungkin mempunyai gejala jangkitan streptokokus yang serius. Sebagai contoh, sakit pada otot, sakit perut (seperti selepas bersalin) atau batuk.

Sekiranya anda mengalami demam tiba-tiba dan satu atau lebih gejala lain yang disenaraikan di atas, masih tidak mungkin anda mempunyai TSS. Walau bagaimanapun, gejala seperti ini tidak boleh diabaikan. Hubungi doktor anda, perkhidmatan luar waktu tempatan atau segera.

Jika anda memakai tampon, keluarkan segera. Juga beritahu doktor atau doktor anda jika anda menggunakan tampon, baru-baru ini mengalami luka bakar atau kecederaan kulit, atau jika anda mempunyai jangkitan kulit seperti mendidih atau lepuh yang telah dijangkiti.

Tanda-tanda yang memerlukan pemeriksaan, termasuk pendarahan selepas hubungan seks, antara tempoh dan selepas menopaus