Sindrom kaki yang tidak sihat

Sindrom kaki gelisah, yang juga dikenali sebagai penyakit Willis-Ekbom, adalah keadaan biasa sistem saraf yang menyebabkan keinginan yang kuat dan tidak dapat ditarik untuk menggerakkan kaki.

Ia juga boleh menyebabkan sensasi merangkak atau menjalar di kaki, betis dan peha. Sensasi seringkali lebih teruk pada waktu petang atau pada waktu malam. Kadang-kadang, tangan juga terpengaruh.

Sindrom kaki gelisah juga dikaitkan dengan jerking yang tidak disengajakan pada kaki dan lengan, yang dikenali sebagai pergerakan anggota berkala dalam tidur (PLMS).

Sesetengah orang mempunyai simptom sindrom kaki resah sesekali, sementara yang lain memilikinya setiap hari. Gejala-gejala boleh berubah dari ringan ke berat. Dalam kes-kes yang teruk, sindrom kaki gelisah boleh menjadi sangat menyedihkan dan mengganggu aktiviti harian seseorang.

Dalam kebanyakan kes, tidak ada punca sindrom kaki resah yang jelas. Ini dikenali sebagai sindrom kaki idiopatik atau utama, dan ia boleh dijalankan dalam keluarga.

Sesetengah pakar neurologi (pakar dalam merawat keadaan yang menjejaskan sistem saraf) percaya tanda-tanda sindrom kaki gelisah mungkin ada kaitan dengan bagaimana badan mengendalikan bahan kimia yang dipanggil dopamin. Dopamine terlibat dalam mengawal pergerakan otot dan mungkin bertanggungjawab untuk gerakan kaki sukarela yang berkaitan dengan sindrom kaki resah.

Apa yang menyebabkan sindrom kaki resah?

Dalam sesetengah kes, sindrom kaki gelisah disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari, seperti anemia kekurangan zat besi atau kegagalan buah pinggang. Ini dikenali sebagai sindrom kaki resah sekunder.

Terdapat juga pautan antara sindrom kaki resah dan kehamilan. Kira-kira 1 dari 5 wanita hamil akan mengalami gejala-gejala dalam tempoh tiga bulan terakhir kehamilan mereka, walaupun tidak jelas mengapa ini berlaku. Dalam kes sedemikian, sindrom kaki gelisah biasanya hilang selepas wanita itu melahirkan.

Baca lebih lanjut mengenai penyebab sindrom kaki resah.

Kes-kes kecil sindrom kaki resah yang tidak dikaitkan dengan keadaan kesihatan yang mendasari mungkin tidak memerlukan sebarang rawatan, selain daripada membuat beberapa perubahan gaya hidup, seperti

Sekiranya gejala anda lebih teruk, anda mungkin memerlukan ubat untuk mengawal tahap dopamin dan zat besi di dalam badan anda.

Jika sindrom kaki gelisah disebabkan oleh anemia kekurangan zat besi, suplemen zat besi mungkin semua yang diperlukan untuk merawat gejala.

Mengubati sindrom kaki gelisah

Baca lebih lanjut mengenai merawat sindrom kaki resah.

Sebanyak 1 dalam 10 orang dipengaruhi oleh sindrom kaki gelisah pada satu ketika dalam hidup mereka.

Wanita adalah dua kali lebih mungkin untuk membangunkan sindrom kaki resah daripada lelaki. Ia juga lebih biasa pada usia pertengahan, walaupun gejala-gejala boleh berkembang di mana-mana umur, termasuk zaman kanak-kanak.

Gejala-gejala sindrom kaki resah biasanya akan hilang jika mungkin untuk menangani masalah yang mendasari.

Siapa yang terkena sindrom kaki resah?

Walau bagaimanapun, jika punca itu tidak diketahui, gejala kadang-kadang boleh menjadi lebih buruk dengan masa dan memberi kesan buruk terhadap kehidupan seseorang. Sindrom kaki resah tidak mengancam nyawa, tetapi kes teruk boleh mengganggu tidur dengan teruk (menyebabkan insomnia) dan mencetuskan kebimbangan dan kemurungan.

Sindrom Leg Restless amal menyediakan maklumat dan sokongan untuk orang yang terjejas oleh sindrom kaki gelisah, dan mungkin dapat menghubungi anda dengan orang lain di kawasan anda yang terjejas oleh keadaan ini.

Outlook

Kekurangan tidur boleh membawa kesan yang mendalam terhadap kesihatan mental dan fizikal anda