Sindrom Guillain-Barré

Sindrom Guillain-Barré (sebutan ghee-lan bar-ray) adalah keadaan yang jarang dan serius dalam sistem saraf periferal. Ia berlaku apabila sistem imun badan menyerang sebahagian daripada sistem saraf.

Penyebab sebenar sindrom Guillain-Barré tidak diketahui. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang (sekitar 60%) membasmi keadaan tidak lama selepas mengalami jangkitan virus atau bakteria. Ia menganggap jangkitan boleh mencetuskan sistem imun untuk menyerang akar saraf dan saraf periferal.

Baca lebih lanjut mengenai punca sindrom Guillain-Barré.

Gejala-gejala sindrom Guillain-Barré biasanya berlaku dua hingga empat minggu selepas jangkitan kecil, seperti selesema, sakit tekak atau gastroenteritis (jangkitan pada perut dan usus).

Gejala sering kali bermula di kaki dan tangan sebelum menyebar ke tangan anda dan kemudian kaki anda. Pada mulanya, anda mungkin ada

Kelemahan ini biasanya menjejaskan kedua-dua belah badan anda, dan mungkin menjadi semakin buruk selama beberapa hari.

Sistem saraf perifer

Baca lebih lanjut mengenai gejala Sindrom Guillain-Barré.

Sistem saraf periferal adalah rangkaian saraf yang terletak di luar sistem saraf pusat, termasuk saraf motor, yang digunakan otak untuk mengawal otot.

Dalam Sindrom Guillain-Barré, sistem imun (pertahanan semula jadi badan terhadap jangkitan dan penyakit) menyerang saraf ini, menyebabkan mereka menjadi radang dan berhenti bekerja.

Kadangkala sukar untuk membezakan gejala sindrom Guillain-Barré dari gangguan otak dan sistem saraf yang lain. Oleh itu, dua ujian biasanya digunakan untuk mengesahkan diagnosis. Mereka adalah

Anda juga mungkin mempunyai ujian darah untuk menolak kemungkinan penyebab lain.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana sindrom Guillain-Barré didiagnosis.

Diagnosis Sindrom Guillain-Barré

Sindrom Guillain-Barré dirawat di hospital di wad umum, wad neurologi atau unit rawatan intensif (ICU), bergantung kepada tahap keterukan keadaan.

Terdapat dua rawatan utama

Rawatan ini mensasarkan antibodi (protein yang melawan jangkitan) yang dihasilkan oleh sistem imun anda untuk mengelakkan mereka merosakkan saraf periferi anda.

Imunoglobulin intravena adalah sedikit lebih selamat dan lebih mudah diberikan daripada pertukaran plasma. Walau bagaimanapun, kedua-dua rawatan adalah sama berkesan.

Mengubati sindrom Guillain-Barré

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana sindrom Guillain-Barré dirawat.

Kebanyakan orang dengan sindrom Guillain-Barré membuat pemulihan sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menghabiskan beberapa minggu atau bulan di hospital dan mungkin mengambil masa setahun atau lebih untuk pulih sepenuhnya.

Pemulihan

Terapi seperti kaunseling, fisioterapi, terapi pekerjaan dan ucapan dan terapi bahasa disediakan untuk membantu anda pulih.

Baca lebih lanjut mengenai pulih daripada sindrom Guillain-Barré.

Sesetengah orang tidak akan pulih sepenuhnya dari sindrom Guillain-Barré dan sehingga 20% orang masih mengalami beberapa kelemahan otot selepas tiga tahun.

Kemungkinan komplikasi jangka panjang termasuk

Sesetengah orang dengan sindrom Guillain-Barré juga mengalami keletihan yang berterusan (keletihan yang melampau).

Dalam kes yang jarang berlaku, komplikasi boleh mengancam nyawa, terutamanya dalam fasa ‘akut’ apabila seseorang itu tidak sihat.

Komplikasi

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi sindrom Guillain-Barré.

Sindrom Guillain-Barré jarang berlaku, menjejaskan kira-kira 1,200 orang. setiap tahun.

Siapa yang terjejas

Ia memberi kesan kepada lelaki lebih sedikit daripada wanita dan boleh berlaku pada usia apa pun. Walau bagaimanapun, ia adalah perkara biasa pada orang dewasa antara umur 30-50 tahun.

17/12 /

17/12 /

Ketahui apa yang diharapkan jika anda dimasukkan sebagai pesakit ke hospital, termasuk nasihat mengenai persetujuan terhadap rawatan

Ketahui bagaimana hospital beroperasi, sama ada perkhidmatan adalah percuma dan bagaimana untuk memilih dan hospital yang paling sesuai dengan keperluan anda