Sindrom Guillain-Barré – Diagnosis

Doktor anda mungkin dapat mendiagnosis sindrom Guillain-Barré dari gejala anda dan dengan melakukan pemeriksaan.

Sekiranya anda sakit baru-baru ini dan mengalami kelemahan otot atau kelumpuhan progresif, anda mungkin mengalami keadaan ini.

Sindrom Guillain-Barré kadang-kadang boleh menjadi sukar untuk didiagnosis sebagai gejala berbeza dari orang ke orang dan boleh sama dengan gangguan otak dan sistem saraf yang lain.

Elektromilogi (EMG)

Di hospital, dua ujian pakar biasanya dilakukan untuk menolak syarat-syarat lain dan mengesahkan masalah dalam saraf. Ini adalah

Anda juga mungkin mempunyai ujian darah untuk menolak kemungkinan penyebab lain.

Tumbukan lumbar

Electromyography (EMG) mengukur kesihatan otot anda dan saraf yang mengawalnya.

Untuk menguji otot, elektrod jarum dimasukkan ke dalam otot untuk memberikan rakaman elektrik aktiviti otot anda. Ini membantu menentukan sama ada otot anda bertindak balas apabila saraf tertentu dirangsang. Dalam Sindrom Guillain-Barré, otot-otot tidak boleh bertindak balas kerana kerosakan saraf.

Untuk menguji saraf, elektrod permukaan (cakera logam kecil) terperangkap pada kulit anda untuk merangsang saraf dengan kejutan elektrik kecil. Sambutan dari saraf anda (seberapa pantas saraf anda menjalankan isyarat elektrik) diukur. Sekiranya anda mempunyai sindrom Guillain-Barré, respons saraf anda mungkin lebih perlahan daripada biasa, walaupun perubahan mungkin kecil pada peringkat awal.

Tumpukan lumbar adalah prosedur yang dijalankan di bawah anestetik tempatan yang melibatkan memasukkan jarum ke dalam saluran tulang belakang lumbal. Ini adalah ruang di tulang belakang yang lebih rendah (di bawah hujung saraf tunjang).

Ia digunakan untuk mengukur paras protein (ukuran keradangan) dan kiraan sel dalam cecair serebrospinal, dan untuk mengecualikan sebab lain keradangan saraf.

Baca lebih lanjut mengenai tusukan lumbar.

Ketahui bagaimana dan mengapa ujian darah dijalankan