Sindrom Down – Komplikasi

Sesetengah kanak-kanak dengan sindrom Down mempunyai sedikit masalah kesihatan akibat daripada keadaan mereka. Orang lain akan mengalami beberapa keadaan kesihatan yang lebih biasa dan memerlukan penjagaan dan perhatian tambahan.

Kanak-kanak anda biasanya perlu diperiksa oleh pakar pediatrik lebih kerap daripada kanak-kanak lain untuk mengambil masalah yang timbul seawal mungkin. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesihatan anak anda, bincangkannya dengan doktor anda, pelawat kesihatan atau pakar pediatrik.

Sebahagian daripada komplikasi utama yang berkaitan dengan sindrom Down adalah seperti di bawah.

Masalah jantung

Sekitar separuh kanak-kanak dengan sindrom Down dilahirkan dengan cacat jantung kongenital.

Kecacatan yang paling biasa untuk menjejaskan kanak-kanak dengan sindrom Down adalah kecacatan septum. Ini adalah lubang di dalam salah satu dinding yang memisahkan empat bilik jantung, sering disebut sebagai “lubang di hati”.

Masalah usus

Ia boleh menyebabkan pembentukan darah dalam satu atau lebih ruang jantung, yang menyebabkan jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah melalui empat bilik.

Jika bayi anda didiagnosis dengan sindrom Down, hati mereka akan dinilai dengan teliti untuk mengesan sebarang masalah secepat mungkin. Sekiranya masalah ditemui, pembedahan sering diperlukan untuk memperbaiki jantung.

Ramai orang yang mengalami sindrom Down mempunyai beberapa masalah dengan sistem pencernaan mereka. Sembelit, cirit-birit dan masalah pencernaan adalah perkara biasa, seperti masalah yang lebih serius seperti halangan kecil usus, yang menghalang makanan yang lewat dari perut ke usus besar.

Sesetengah kanak-kanak juga mengalami penyakit seliak (keadaan di mana seseorang mempunyai reaksi buruk terhadap gluten) dan refluks (membesarkan susu semasa atau tidak lama selepas makan).

Keadaan seperti imperforate anus (di mana bayi dilahirkan tanpa pembukaan dubur) atau penyakit Hirschsprung (di mana usus besar tidak dapat mendorong najis ke arah anus) adalah jarang, tetapi sedikit lebih biasa pada kanak-kanak dengan sindrom Down.

Kebanyakan orang dengan sindrom Down mempunyai masalah dengan pendengaran mereka. Ini selalunya bersifat sementara, tetapi kadang-kadang boleh kekal.

Gam telinga (pembentukan cecair di telinga tengah) adalah punca masalah pendengaran sementara pada orang yang mengalami sindrom Down.

Masalah pendengaran

Jika anak anda mempunyai telinga, biasanya mereka akan dirujuk kepada pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) untuk penilaian selanjutnya. Bagi sesetengah kanak-kanak, telinga telinga boleh dirawat dengan pembedahan kecil, yang melibatkan meletakkan tiub kecil yang dipanggil grommets di telinga untuk membantu mengalirkan cecair.

Masalah penglihatan

Masalah tiroid

Ramai orang dengan sindrom Down juga menghadapi masalah dengan penglihatan mereka dan sering perlu memakai cermin mata.

Masalah mata biasa termasuk

Sekitar satu dalam 10 orang dengan Sindrom Down mempunyai masalah dengan kelenjar tiroid mereka. Kelenjar tiroid terletak di leher dan bertanggungjawab untuk mengawal metabolisme anda (kadar di mana badan anda menggunakan tenaga). Ia melakukan ini dengan melepaskan hormon tiroid ke dalam badan.

Kebanyakan orang dengan sindrom Down yang mempunyai masalah dengan tiroid mereka mempunyai hipotiroidisme, yang bermaksud kelenjar tiroid mereka tidak aktif. Gejala kelenjar tiroid yang tidak aktif boleh termasuk

Masalah tiroid biasanya akan diambil semasa ujian darah dan sering boleh dirawat dengan ubat untuk menggantikan kekurangan hormon tiroid di dalam badan.

Orang yang mengalami sindrom Down lebih cenderung untuk membina jangkitan, seperti pneumonia jangkitan paru-paru, kerana sistem imun mereka (pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan) tidak dikembangkan dengan betul.

Untuk mengurangkan risiko jangkitan, vaksinasi rutin kanak-kanak akan disyorkan, seperti yang berlaku pada musim panas flu.

Sekiranya anak anda mengalami jangkitan bakteria, antibiotik biasanya akan dirawat untuk merawatnya.

Peningkatan risiko jangkitan

Terdapat kecenderungan untuk orang yang mengalami sindrom Down untuk mengembangkan demensia pada usia yang lebih muda daripada populasi umum, biasanya dari kira-kira 40 tahun dan seterusnya, walaupun tidak dapat dielakkan bahawa setiap orang dengan Down’s sindrom akan membangunkannya.

Dementia

Tanda-tanda demensia yang mungkin termasuk masalah dengan memori jangka pendek dan pemahaman, kekeliruan, dan kelainan.

14/01 /

14/01 /

Jika anda mengambil berat tentang seseorang yang mempunyai kecacatan pembelajaran yang signifikan, 10 langkah ini dapat membantu membuat kunjungan hospital mereka berjaya