Sindiket Tourette

Sindrom Tourette adalah keadaan neurologi (mempengaruhi otak dan sistem saraf), yang dicirikan oleh gabungan bunyi bising dan pergerakan sukarela yang dipanggil tics.

Ia biasanya bermula pada masa kanak-kanak dan terus menjadi dewasa. Dalam banyak kes, sindrom Tourette berjalan dalam keluarga dan sering dikaitkan dengan gangguan obsesif kompulsif (OCD) atau gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD).

Sindiket Tourette dinamakan selepas doktor Perancis, Georges Gilles de la Tourette, yang pertama kali menggambarkan sindrom dan gejalanya pada abad ke-19.

Tics boleh

Mereka juga boleh

Kebanyakan orang yang didiagnosis dengan sindrom Tourette mempunyai gabungan fiksyen fizikal dan vokal, yang boleh menjadi mudah dan kompleks.

Tics

Tics biasanya tidak menimbulkan ancaman serius kepada kesihatan keseluruhan seseorang, walaupun tisu fizikal, seperti menyengat kepala, sering menyakitkan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dan orang dewasa dengan sindrom Tourette mungkin mengalami masalah yang berkaitan, seperti pengasingan sosial, rasa malu dan harga diri yang rendah.

Baca lebih lanjut mengenai tanda-tanda dan gejala sindrom Tourette.

Penyebab sindrom Tourette tidak diketahui. Walau bagaimanapun, ia dianggap berkaitan dengan masalah dengan bahagian otak yang dikenali sebagai ganglia basal, yang membantu mengawal pergerakan badan.

Pada orang yang mengalami sindrom Tourette, ganglia basal ‘musnah’, mengakibatkan ciri-ciri khas.

Baca lebih lanjut mengenai punca-punca sindrom Tourette.

Tiada ubat untuk sindrom Tourette, tetapi rawatan boleh membantu mengawal gejala.

Apa yang menyebabkan sindrom Tourette?

Jika anak anda didiagnosis dengan sindrom Tourette, pelan rawatan mereka mungkin melibatkan jenis terapi psikologi, yang dikenali sebagai terapi tingkah laku.

Dua jenis terapi perilaku telah ditunjukkan untuk mengurangkan kesan dan intensiti tics pada sesetengah orang. Ini diterangkan di bawah.

Apabila tics lebih kerap atau teruk, ubat-ubatan dapat membantu memperbaiki mereka, seperti agonis alfa2-adrenergik, relaxants otot dan antagonis dopamin.

Pembedahan mungkin disyorkan dalam kes-kes yang teruk yang tidak bertindak balas terhadap rawatan. Walau bagaimanapun, pembedahan untuk sindrom Tourette jarang berlaku.

Mengubati sindrom Tourette

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana sindrom Tourette dirawat.

Kanak-kanak yang mengalami sindrom Tourette lazimnya mempunyai satu atau lebih keadaan perkembangan atau tingkah laku yang lain.

Kanak-kanak yang mengalami sindrom Tourette mungkin juga mempunyai masalah tingkah laku yang lain, seperti terbang ke dalam kemarahan tiba-tiba, atau berkelakuan tidak sesuai atau anti-sosial dengan anak-anak lain.

Syarat berkaitan

Dalam banyak kes, keadaan dan masalah tingkah laku yang berkaitan ini boleh menjadi lebih mengganggu dan menyusahkan daripada tiks sindrom Tourette, dan merupakan tumpuan utama rawatan.

Baca lebih lanjut mengenai keadaan yang berkaitan dengan sindrom Tourette.

Dalam kira-kira dua pertiga daripada kes-kes sindrom Tourette, gejala meningkat dengan ketara (biasanya sekitar 10 tahun selepas mereka bermula).

Dalam banyak kes ini, ubat atau terapi tidak lagi diperlukan untuk mengawal orang itu. Gejala sesetengah orang menjadi kurang kerap dan menyusahkan, atau mereka hilang sepenuhnya.

Dalam satu pertiga daripada orang yang mengalami sindrom Tourette, gejala-gejala tersebut berterusan sepanjang hidup mereka. Walau bagaimanapun, mereka biasanya menjadi lebih ringan kerana orang itu semakin tua. Ini bermakna perlunya ubat dan terapi boleh berlalu dari masa ke masa.

Sindrom Tourette lebih biasa daripada kebanyakan orang menyedari. Ia menjejaskan sekitar satu dalam setiap 100 orang.

Outlook

Gejala-gejala sindrom Tourette biasanya bermula pada umur sekitar tujuh tahun dan menjadi paling ketara pada 10-11 tahun.

Atas alasan yang tidak diketahui, lelaki lebih cenderung dipengaruhi oleh sindrom Tourette daripada perempuan.

Siapakah yang terjejas oleh sindrom Tourette?

05/01 /

05/01 /

Tics adalah kontraksi otot yang cepat, berulang dan tidak sengaja. Tics Motor adalah gerakan badan dan tics vokal adalah bunyi