Siku tenis – Rawatan

Siku tenis adalah keadaan diri yang membatasi, yang bermaksud ia akhirnya akan menjadi lebih baik tanpa rawatan.

Walau bagaimanapun, ia sering boleh bertahan selama beberapa minggu atau bulan, kerana tendon sembuh dengan perlahan. Dalam sesetengah kes, siku tenis boleh bertahan selama lebih daripada satu tahun.

Beberapa rawatan mudah dapat membantu meringankan sakit tenis tenis. Perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan ialah berehat lengan yang cedera dan berhenti melakukan aktiviti yang menyebabkan masalah (lihat di bawah).

Mengelakkan atau mengubahsuai aktiviti

Memegang kompres sejuk, seperti beg kacang beku dibalut dengan tuala, terhadap siku selama beberapa minit beberapa kali sehari dapat membantu meringankan rasa sakit.

Rawatan invasif, seperti pembedahan, biasanya akan dipertimbangkan dalam kes tenis tenis yang teruk dan berterusan, di mana pendekatan bukan pembedahan tidak berkesan.

Painkillers dan NSAIDs

Pelbagai rawatan untuk siku tenis digariskan di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan kebaikan rawatan untuk siku tenis, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Sekiranya anda mempunyai siku tenis, anda harus berhenti melakukan aktiviti yang mengganggu otot dan tendon yang terkena.

Jika anda menggunakan tangan anda di tempat kerja untuk menjalankan tugas-tugas manual, seperti mengangkat, anda mungkin perlu mengelakkan aktiviti-aktiviti ini sehingga rasa sakit di lengan anda bertambah baik.

Sebagai alternatif, anda mungkin dapat mengubah cara anda melakukan pergerakan jenis ini supaya mereka tidak meletakkan ketegangan pada lengan anda.

Bercakap kepada majikan anda tentang mengelakkan atau mengubahsuai aktiviti yang boleh memburukkan lengan anda dan membuat sakit lebih teruk.

Mengambil ubat penahan sakit, seperti paracetamol, dan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), seperti ibuprofen, boleh membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan yang ringan yang disebabkan oleh siku tenis.

Selain tablet, NSAID juga boleh didapati sebagai krim dan gel (NSAID topikal). Mereka digunakan terus ke kawasan tertentu badan anda, seperti siku dan lengan bawah anda.

Fisioterapi

NSAID Topikal sering disyorkan untuk keadaan muskuloskeletal, seperti siku tenis, bukan tablet anti radang. Ini kerana mereka boleh mengurangkan keradangan dan kesakitan tanpa menyebabkan kesan sampingan, seperti mual dan cirit-birit.

Suntikan kortikosteroid

Terapi gelombang kejutan

Sesetengah NSAID boleh didapati di kaunter tanpa preskripsi, sementara yang lain hanya boleh didapati di preskripsi. Doktor atau ahli farmasi anda akan dapat mencadangkan NSAID yang sesuai.

Baca lebih lanjut mengenai ubat-ubatan bukan preskripsi dan preskripsi sahaja.

Doktor anda boleh merujuk anda kepada ahli fisioterapi jika siku tenis anda menyebabkan kesakitan yang lebih teruk atau berterusan. Ahli fisioterapi adalah profesional penjagaan kesihatan yang menggunakan pelbagai kaedah untuk memulihkan pergerakan ke kawasan yang cedera badan.

Ahli fisioterapi anda mungkin menggunakan teknik terapi manual, seperti urut dan manipulasi, untuk melegakan kesakitan dan kekakuan, dan menggalakkan aliran darah ke lengan anda. Mereka juga boleh menunjukkan latihan yang boleh anda lakukan untuk memastikan tangan anda bergerak dan menguatkan otot lengan bawah anda.

Penggunaan ortosa – seperti pendakap, strapping, pembalut sokongan atau splint – juga boleh disyorkan dalam jangka masa pendek.

Baca lebih lanjut mengenai fisioterapi.

Suntikan kortikosteroid kadang-kadang digunakan untuk merawat masalah muskuloskeletal yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, terdapat bukti klinikal yang terhad untuk menyokong penggunaannya sebagai rawatan yang berkesan untuk siku tenis.

Kortikosteroid adalah sejenis ubat yang mengandungi versi buatan manusia hormon cortisol.

Pembedahan

Suntikan kortikosteroid boleh membantu mengurangkan rasa sakit siku tenis dalam jangka masa pendek, tetapi keberkesanan jangka panjang mereka telah ditunjukkan sebagai miskin.

Suntikan akan dibuat terus ke kawasan yang menyakitkan di sekeliling siku anda. Sebelum anda menjalani suntikan, anda mungkin diberi anestetik tempatan untuk meredakan kawasan tersebut untuk mengurangkan kesakitan.

Terapi gelombang kejutan adalah rawatan yang tidak invasif, di mana gelombang kejutan tenaga tinggi dilalui melalui kulit untuk membantu melegakan kesakitan dan menggalakkan pergerakan di kawasan yang terjejas.

Berapa banyak sesi yang anda perlukan bergantung kepada keterukan kesakitan anda. Anda mungkin mempunyai anestetik tempatan untuk mengurangkan rasa sakit atau ketidakselesaan semasa prosedur.

Institut Kebangsaan untuk Kesihatan dan Kecemerlangan Penjagaan (NICE) menyatakan bahawa terapi gelombang kejut adalah selamat, walaupun ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang kecil, termasuk memar dan kemerahan kulit di kawasan yang dirawat.

Penyelidikan menunjukkan bahawa terapi gelombang kejutan dapat membantu meningkatkan rasa sakit pada siku tenis dalam beberapa kes. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak berfungsi dalam semua kes, dan penyelidikan lanjut diperlukan.

Pembedahan mungkin disyorkan sebagai rawatan terakhir dalam kes di mana siku tenis menyebabkan kesakitan yang teruk dan berterusan. Bahagian injap yang rosak akan dikeluarkan untuk melegakan gejala yang menyakitkan.

27/09 /

27/09 /

Ubat-ubatan yang perlu anda ambil untuk merawat kesakitan bergantung kepada jenis sakit yang anda miliki

Ketahui bagaimana fisioterapi dapat membantu mempromosikan penyembuhan dan kesejahteraan

Muat turun siri podcast Strength dan fleksibiliti kami dan dapatkan pelatih peribadi percuma