Serangan jantung – Pencegahan

Perubahan gaya hidup adalah cara yang paling berkesan untuk mencegah serangan jantung (atau mempunyai serangan jantung yang lain).

Terdapat tiga langkah utama yang boleh diambil untuk membantu mencegah serangan jantung (dan juga strok)

Makan diet yang tidak sihat yang tinggi lemak akan menjadikan aterosklerosis anda (pengerasan arteri) lebih buruk dan meningkatkan risiko serangan jantung.

Diet

Berterusan untuk makan makanan tinggi lemak akan menyebabkan lebih banyak plak lemak untuk membina arteri anda. Ini kerana makanan berlemak mengandungi kolesterol. Terdapat dua jenis utama kolesterol

Terdapat juga dua jenis lemak – tepu dan tak tepu. Elakkan makanan yang mengandungi tahap lemak tepu yang tinggi, kerana mereka meningkatkan tahap kolesterol jahat dalam darah anda.

Merokok

Makanan tinggi lemak tepu termasuk

Makan sedikit lemak tak tepu akan meningkatkan tahap kolesterol yang baik dan membantu mengurangkan sebarang penyumbatan pada arteri anda. Makanan tinggi lemak tak tepu termasuk

Baca lebih lanjut mengenai pemakanan yang sihat dan fakta mengenai lemak.

Merokok adalah faktor risiko utama serangan jantung, kerana ia menyebabkan aterosklerosis dan menimbulkan tekanan darah.

Jika anda memutuskan untuk berhenti merokok, doktor anda akan dapat merujuk anda kepada Perkhidmatan Berhenti Merokok, yang akan memberikan bantuan khusus dan nasihat tentang cara terbaik untuk berhenti.

Anda juga boleh menghubungi Talian Bantuan Merokok di 0300 123 104 (hanya di England). Kakitangan bantuan helah yang terlatih akan menawarkan nasihat pakar dan galakan percuma.

Sekiranya anda komited untuk berhenti tetapi tidak mahu dirujuk ke perkhidmatan berhenti merokok, doktor anda harus dapat memberikan rawatan perubatan untuk membantu dengan gejala pengeluaran yang mungkin anda alami.

Tekanan darah tinggi

Untuk maklumat lanjut mengenai pemberhentian merokok, baca halaman penghenti berhenti kami.

Tekanan darah tinggi yang berterusan boleh meletakkan arteri dan jantung anda di bawah tekanan tambahan, meningkatkan risiko serangan jantung.

Tekanan darah tinggi sering boleh dikurangkan dengan diet yang sihat, menyederhanakan pengambilan alkohol, mengekalkan berat badan yang sihat dan mengambil senaman secara teratur.

Nasihat pemakanan di atas juga terpakai jika anda mempunyai tekanan darah tinggi. Di samping itu, mengurangkan jumlah garam dalam makanan anda dan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Garam menimbulkan tekanan darah anda. Semakin banyak garam yang anda makan, semakin tinggi tekanan darah anda. Anda harus berhasrat untuk makan kurang daripada 6g (0.2oz) garam sehari, iaitu kira-kira satu sendok teh. Ketahui cara mengurangkan garam.

Makan diet rendah lemak yang termasuk banyak serat – seperti beras, roti dan pasta keseluruhan – dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, telah terbukti membantu menurunkan tekanan darah. Buah dan sayur-sayuran penuh dengan vitamin, mineral dan serat, dan membantu menjaga tubuh anda dalam keadaan baik.

Anda harus berhasrat untuk makan lima buah 80g buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

Baca lebih lanjut mengenai mendapatkan 5 Hari A anda.

Kerap minum alkohol di atas had yang disyorkan dapat meningkatkan tekanan darah anda.

Baca lebih lanjut mengenai berapa banyak unit dalam kegemaran anda dan tips tentang pemotongan.

Alkohol juga tinggi kalori, jadi anda akan mendapat berat badan jika anda minum secara teratur. Berlebihan berat badan juga akan meningkatkan tekanan darah anda. Ketahui berapa banyak kalori dalam minuman popular.

Berat badan berlebihan memaksa jantung anda bekerja lebih keras untuk mengepam darah di sekeliling tubuh anda, yang boleh meningkatkan tekanan darah anda. Ketahui jika anda perlu menurunkan berat badan dengan kalkulator berat badan BMI.

Sekiranya anda perlu mengurangkan berat badan, ingatlah bahawa kehilangan hanya beberapa kilogram akan memberi kesan yang besar kepada tekanan darah dan kesihatan keseluruhan anda. Dapatkan tips tentang kehilangan berat badan dengan selamat.

Menjadi aktif dan mengambil senaman tetap akan menurunkan tekanan darah anda dengan memastikan jantung dan saluran darah anda berada dalam keadaan baik. Senaman yang kerap juga dapat membantu menurunkan berat badan, yang akan membantu menurunkan tekanan darah anda.

Aktiviti berdampak rendah seperti berjalan kaki, berenang dan berbasikal adalah disyorkan. Aktiviti yang lebih berat, seperti bermain bola sepak dan skuasy, mungkin tidak disyorkan. Semak dengan doktor yang menjaga penjagaan anda.

Untuk petua, baca halaman kami berjalan untuk kesihatan, berenang untuk kecergasan dan manfaat berbasikal.

Baca lebih lanjut mengenai cara untuk mencegah tekanan darah tinggi.

Penyakit jantung boleh dihalang oleh diet dan gaya hidup yang sihat. Dapatkan 10 tips teratas untuk jantung yang sihat

Sekurang-kurangnya 25% orang dewasa mempunyai tekanan darah tinggi. Dapatkan petua mengenai bagaimana untuk menjaga kesihatan

Makanan yang boleh dimakan dan yang harus anda elakkan untuk membantu menurunkan kadar kolesterol anda

13/06 /

13/06 /

Bantu dengan berhenti, termasuk apa yang boleh dilakukan oleh doktor anda, perkhidmatan tempatan dan terapi penggantian nikotin

Tingkatkan kesihatan dan kecergasan anda dengan idea yang menyeronokkan dan praktikal untuk mendapatkan aktif dan meningkatkan kesihatan umum anda