Serangan iskemia sementara (TIA)

Serangan iskemia sementara (TIA) atau “stroke mini” disebabkan oleh gangguan sementara dalam bekalan darah ke bahagian otak.

Gangguan bekalan darah menyebabkan kekurangan oksigen ke otak. Ini boleh menyebabkan gejala secara tiba-tiba sama seperti strok, seperti ucapan dan gangguan visual, dan kebas atau kelemahan pada muka, lengan dan kaki.

Walau bagaimanapun, TIA tidak bertahan selagi strok. Kesannya sering kali hanya berlangsung selama beberapa minit atau jam dan menyelesaikan sepenuhnya dalam masa 24 jam.

Gejala utama TIA dapat diingat dengan perkataan FAST: Face-Arms-Speech-Time.

Baca lebih lanjut mengenai gejala TIA.

Pada peringkat awal TIA, tidak mungkin untuk memberitahu sama ada anda mempunyai TIA atau stroke penuh, jadi penting untuk telefon 999 dengan serta-merta dan meminta ambulans.

Tanda dan gejala

Walaupun gejala hilang semasa anda sedang menunggu ambulans tiba, penilaian di hospital masih perlu dilakukan.

A TIA adalah amaran bahawa anda berisiko mengalami stroke penuh dalam masa terdekat, dan penilaian dapat membantu para doktor menentukan cara terbaik untuk mengurangkan kemungkinan terjadinya hal ini.

Sekiranya anda fikir anda mungkin mempunyai TIA sebelum ini, tetapi gejala telah berlalu dan anda tidak mendapatkan nasihat perubatan pada masa itu, anda perlu membuat temujanji segera dengan doktor supaya mereka dapat menentukan sama ada untuk merujuk anda untuk penilaian hospital .

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis TIA.

Semasa TIA, salah satu saluran darah yang membekalkan otak anda dengan darah kaya oksigen akan disekat.

Penyumbatan ini biasanya disebabkan oleh bekuan darah yang telah terbentuk di tempat lain di dalam badan anda dan mengembara ke saluran darah yang membekalkan otak, walaupun ia juga boleh disebabkan oleh kepingan bahan berlemak atau gelembung udara.

Mencari nasihat perubatan

Perkara-perkara tertentu boleh meningkatkan peluang anda untuk mempunyai TIA, termasuk

Orang yang berumur 60 tahun, dan orang keturunan Asia, Afrika atau Caribbean juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk memiliki TIA.

Baca lebih lanjut mengenai punca-punca TIA.

Walaupun gejala-gejala TIA menyelesaikan dalam beberapa minit atau jam, anda memerlukan rawatan untuk mencegah TIA atau stroke penuh yang berlaku pada masa akan datang.

Apa yang menyebabkan TIAs?

Rawatan anda akan bergantung pada keadaan individu anda, seperti umur dan riwayat perubatan anda.

Anda mungkin diberi nasihat tentang perubahan gaya hidup yang boleh anda buat untuk mengurangkan risiko strok anda (lihat di bawah), sebagai tambahan kepada ubat yang ditawarkan untuk merawat penyebab utama TIA anda.

Dalam sesetengah kes, pembedahan mungkin diperlukan untuk membuka kunci arteri karotid (saluran darah utama yang membekalkan otak dengan darah).

Bagaimana TIA diperlakukan

Baca lebih lanjut mengenai merawat TIA.

TIA sering menjadi tanda yang boleh diikuti oleh seorang lagi dan anda mempunyai risiko tinggi untuk mengalami stroke yang penuh dengan nyawa dalam masa terdekat.

Terlepas dari apakah anda mempunyai TIA atau stroke pada masa lalu, terdapat beberapa cara yang dapat menurunkan risiko anda sama ada di masa depan. Ini termasuk

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana faktor gaya hidup dapat membantu mencegah TIA.

Mencegah TIAs

Ketahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda strok dan pastikan anda tahu apa yang perlu dilakukan dalam keadaan kecemasan

Strok berlaku apabila bekalan darah ke bahagian otak dipotong. Ia adalah keadaan yang serius yang harus dirawat sebagai kecemasan perubatan

Berjuta-juta orang sudah mempunyai “MOT pertengahan umur” percuma mereka. Ketahui mengapa pemeriksaan kesihatan ini begitu penting