Sepsis – Rawatan

Rawatan untuk sepsis berbeza-beza, bergantung kepada tapak dan penyebab jangkitan awal, organ-organ yang terjejas dan sejauh mana kerosakan.

Anda biasanya akan dirujuk ke hospital untuk diagnosis dan rawatan jika anda mempunyai kemungkinan tanda awal sepsis. Sepsis dan kejutan septik yang teruk adalah kecemasan perubatan.

Pengurusan sepsis selepas dimasukkan ke hospital biasanya melibatkan tiga rawatan dan tiga ujian (dikenali sebagai “sepsis enam”). Ini harus dimulakan oleh pasukan perubatan dalam masa satu jam diagnosis.

Rawatan kecemasan

Rawatan melibatkan

Rawatan ini diterangkan secara terperinci di bawah.

Antibiotik

Ujian akan termasuk

Anda akan memerlukan rawatan hospital kecemasan dan mungkin memerlukan kemasukan ke unit rawatan intensif (ICU) jika

ICU dapat menyokong sebarang fungsi badan yang terjejas, seperti pernafasan atau peredaran darah, sementara staf perubatan memberi tumpuan kepada merawat jangkitan.

Disebabkan masalah dengan organ penting, orang dengan sepsis yang teruk kemungkinan besar akan sakit dan sehingga 4 dalam setiap 10 orang dengan keadaan akan mati. Kejutan septik lebih serius, dengan anggaran 6 dalam setiap 10 kes membuktikan kematian.

Walau bagaimanapun, jika dikenal pasti dan dirawat dengan cepat, sepsis boleh dirawat, dan dalam kebanyakan kes membawa kepada pemulihan penuh tanpa masalah yang berkekalan.

Rawatan utama untuk sepsis, sepsis teruk atau kejutan septik adalah antibiotik.

Jika anda mengalami sepsis dan kejutan septik yang teruk, antibiotik akan diberikan terus ke dalam vena (intravena). Sebaik-baiknya, rawatan antibiotik harus bermula dalam satu jam diagnosis untuk mengurangkan risiko komplikasi atau kematian yang serius.

Cecair intravena

Antibiotik intravena biasanya digantikan oleh tablet biasanya selepas 2 hingga 4 hari. Anda mungkin perlu mengambilnya selama 7 hingga 10 hari atau lebih lama, bergantung kepada keterukan keadaan anda.

Oksigen

Merawat sumber jangkitan

Selalunya tidak akan ada masa untuk menunggu sehingga jenis jangkitan tertentu telah dikenal pasti, jadi antibiotik “spektrum luas” diberi terlebih dahulu. Ini direka bentuk untuk mengatasi pelbagai bakteria yang dikenali dan biasanya menyembuhkan jangkitan yang paling biasa.

Sebaik sahaja bakteria tertentu telah dikenal pasti, antibiotik yang lebih “fokus” dapat digunakan.

Sekiranya sepsis disebabkan oleh virus, antibiotik tidak akan berfungsi. Antibiotik biasanya diberikan, kerana ia akan menjadi terlalu berbahaya untuk menangguhkan rawatan sehingga ujian mengesahkan penyebab khusus. Dengan jangkitan virus, anda perlu menunggu sehingga sistem imun anda mula mengatasi jangkitan, walaupun ubat antiviral boleh diberikan dalam beberapa kes.

Sekiranya anda mempunyai sepsis, badan anda memerlukan peningkatan jumlah cecair untuk mencegah dehidrasi dan kegagalan buah pinggang. Anda biasanya akan diberikan cairan secara intravena semasa 24-48 jam pertama selepas dimasukkan jika anda mempunyai sepsis yang teruk atau kejutan septik.

Adalah penting bahawa para doktor mengetahui berapa banyak air kencing yang dirawat oleh buah pinggang apabila anda mempunyai sepsis, jadi mereka dapat melihat tanda-tanda kegagalan buah pinggang. Sekiranya anda dimasukkan dengan sepsis atau kejutan septik yang teruk, anda biasanya akan mempunyai kateter yang dimasukkan ke dalam pundi kencing anda untuk memantau pengeluaran air kencing anda.

Permintaan oksigen badan anda naik jika anda mempunyai sepsis. Sekiranya anda dimasukkan ke hospital dengan sepsis dan tahap oksigen dalam darah anda adalah rendah, anda akan diberi oksigen. Ini sama ada melalui topeng atau tiub dalam hidung anda.

Jika sumber jangkitan dapat dikenalpasti, seperti abses atau luka yang dijangkiti, ini juga perlu dirawat.

Sebagai contoh, mana-mana nanah mungkin perlu disingkirkan atau, dalam kes yang lebih serius, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengeluarkan tisu yang dijangkiti dan membaiki kerosakan apa pun.

Meningkatkan tekanan darah

Ubat yang dipanggil vasopressors digunakan jika anda mempunyai tekanan darah rendah yang disebabkan oleh sepsis.

Rawatan lain

Vasopressors biasanya diberi intravena semasa anda berada di ICU. Cecair tambahan juga boleh diberi intravena untuk membantu meningkatkan tekanan darah.

Anda juga mungkin memerlukan rawatan tambahan, seperti

Rawatan ini kebanyakannya digunakan dalam ICU.

24/01 /

########

Antibiotik adalah ubat yang digunakan untuk merawat – dan, dalam beberapa kes, mencegah – jangkitan bakteria

Ketahui apa yang berlaku apabila anda dimasukkan ke hospital, termasuk apa bentuk untuk mengisi atau ujian untuk menjalani