Sembelit – Diagnosis

Sembelit adalah keadaan yang sangat biasa. Doktor anda biasanya tidak perlu menjalankan sebarang ujian atau prosedur, tetapi akan mengesahkan diagnosis berdasarkan gejala dan riwayat perubatan anda.

Doktor anda akan menanya beberapa soalan mengenai tabiat usus anda. Jangan berasa malu tentang membincangkan ini dengan doktor anda. Adalah penting mereka sedar semua gejala anda, jadi mereka boleh membuat diagnosis yang betul.

Doktor anda juga mungkin bertanya tentang diet anda, tahap senaman dan sama ada terdapat perubahan baru pada rutin anda.

Pemeriksaan fizikal

Doktor menentukan sembelit dalam beberapa cara

Sekiranya doktor anda fikir anda mungkin mempunyai impak feses (semasa kering, najis keras mengumpul rektum anda), mereka boleh menjalankan pemeriksaan fizikal. Lihat komplikasi sembelit untuk maklumat lanjut mengenai impak faecal.

Ujian lanjut

Pemeriksaan biasa akan bermula dengan anda berbaring di belakang anda, manakala GP merasakan perut anda (perut). Anda kemudian akan berbaring di sebelah anda semasa doktor anda menjalankan pemeriksaan rektum menggunakan jari yang dilincirkan, berjalur. Doktor anda akan dapat merasakan apa-apa najis yang mungkin dikumpulkan.

Pemeriksaan fizikal dalaman jarang perlu dijalankan pada kanak-kanak. Sebaliknya, diagnosis biasanya boleh dilakukan dengan merasakan perut anak.

Jika anda mengalami gejala yang teruk, doktor anda boleh meminta ujian lanjut, seperti ujian darah atau ujian tiroid, untuk mendiagnosis atau mengecualikan keadaan lain.

Ujian lain yang anda mungkin ada termasuk

Oleh kerana terdapat peningkatan risiko kanser usus pada orang dewasa yang lebih tua, doktor anda juga boleh meminta ujian untuk menolak diagnosis kanser, termasuk pemeriksaan tomografi (CT) atau kolonoskopi berkomputer.

Pemeriksaan rektum kadang-kadang diperlukan untuk memeriksa masalah dan keabnormalan. Ketahui lebih lanjut mengenai prosedur dan bagaimana ia dijalankan