Scoliosis

Scoliosis adalah berpusing dan kelengkungan tulang belakang yang tidak normal.

Ia biasanya mula diperhatikan dengan perubahan dalam penampilan belakang.

Tanda-tanda tipikal termasuk

Sakit belakang adalah perkara biasa pada orang dewasa dengan scoliosis. Orang muda dengan scoliosis juga mungkin mengalami ketidakselesaan tetapi ia kurang berkemungkinan besar.

Jika anda atau anak anda mempunyai tanda-tanda scoliosis, buat temujanji untuk berjumpa dengan doktor anda. Mereka boleh memeriksa belakang anda dan boleh merujuk anda untuk X-ray untuk pengesahan.

Sekiranya anda atau anak anda didiagnosis dengan scoliosis, adalah penting untuk melihat pakar scoliosis untuk bercakap mengenai pilihan rawatan.

Mencari nasihat perubatan

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis scoliosis.

Dalam kira-kira lapan daripada setiap 10 kes, sebab untuk scoliosis tidak dijumpai. Ini dikenali sebagai scoliosis idiopatik.

Sebilangan kecil kes disebabkan oleh keadaan perubatan lain, termasuk

Jarang, bayi boleh dilahirkan dengan scoliosis, akibat masalah dengan perkembangan tulang belakang di dalam rahim.

Pada orang dewasa, perubahan usia yang berkaitan dengan cakera dan sendi tulang belakang dan pengurangan ketumpatan tulang boleh menyebabkan scoliosis. Dewasa juga boleh mengalami peningkatan yang lebih teruk dari masa skoliosis yang belum didiagnosis atau tidak dirawat sebelumnya.

Baca lebih lanjut mengenai punca-punca scoliosis.

Apa yang menyebabkan scoliosis?

Ia biasanya dianggap bahawa scoliosis hanya keadaan zaman kanak-kanak, tetapi kini semakin dikenali sebagai satu keadaan yang memberi kesan kepada orang dewasa yang lebih tua juga.

Ia boleh berkembang di mana-mana umur, tetapi paling umum pada kanak-kanak berusia 10-15 tahun. Di banyak tempat di dunia, sekitar tiga atau empat dalam setiap 1,000 kanak-kanak memerlukan rawatan untuk scoliosis.

Ia lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Rawatan untuk scoliosis bergantung pada usia anda, betapa teruknya, dan sama ada ia fikir ia akan memburukkan lagi masa.

Siapa yang terjejas

Dalam kanak-kanak yang sangat muda, rawatan tidak semestinya diperlukan kerana kelengkungan tulang belakang dapat meningkatkan secara semula jadi ketika mereka menjadi lebih tua. Sekiranya rawatan diperlukan, penahan atau pemutus boleh digunakan untuk cuba menghentikan perkembangan keluk.

Sekiranya lengkung kanak-kanak atau anak muda terus berkembang walaupun menyekat atau membuang, satu operasi mungkin diperlukan. Ini biasanya melibatkan memasukkan batang logam ke belakang untuk menstabilkan tulang belakang, yang dipanjangkan pada selang masa yang tetap apabila anak anda bertumbuh.

Dalam kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, tidak mungkin scoliosis akan bertambah baik dengan masa, dan dalam sesetengahnya mungkin semakin bertambah buruk.

Bagaimana scoliosis dirawat

Rawatan utama untuk kanak-kanak yang lebih tua adalah

Pada orang dewasa, rawatan terutamanya bertujuan untuk melegakan kesakitan. Pilihan bukan pembedahan, seperti ubat penghilang rasa sakit dan senaman sering dicuba terlebih dahulu, dengan pembedahan pembetulan dilihat sebagai usaha terakhir.

Baca lebih lanjut mengenai merawat scoliosis pada kanak-kanak dan merawat scoliosis pada orang dewasa.

Scoliosis kadang-kadang boleh membawa kepada masalah emosi dan fizikal yang lebih lanjut.

Mempunyai tulang belakang yang jelas melengkung atau memakai baju belakang boleh menyebabkan masalah yang berkaitan dengan imej badan, harga diri dan kualiti hidup keseluruhan. Ini terutamanya berlaku untuk kanak-kanak dan remaja dengan scoliosis.

Sekiranya ini adalah masalah untuk anda atau anak anda, anda mungkin dapat membantu menghubungi kumpulan sokongan scoliosis, seperti Scoliosis Association UK. Kumpulan ini adalah sumber maklumat dan sokongan yang baik untuk orang yang mengalami scoliosis.

Masalah lanjut

Dalam kes yang jarang berlaku, scoliosis boleh membawa kepada masalah fizikal jika ia teruk. Sebagai contoh, kelengkungan penting tulang belakang kadang-kadang boleh menyebabkan peningkatan tekanan pada jantung dan paru-paru.

Baca lebih lanjut tentang kemungkinan komplikasi scoliosis.

29/01 /

29/01 /

Teratas 10 tips untuk kembali sihat, termasuk postur yang baik, dan mengangkat dan membawa nasihat