Scoliosis – Rawatan untuk orang dewasa

Kesakitan belakang adalah salah satu masalah utama yang disebabkan oleh scoliosis pada orang dewasa, jadi rawatan terutamanya bertujuan untuk melegakan kesakitan.

Dalam sesetengah kes, pembedahan boleh dilakukan untuk memperbaiki bentuk tulang belakang sebagai cara membantu sakit belakang dan kaki.

Rawatan ubat penahan sakit biasanya disyorkan untuk membantu melegakan kesakitan yang boleh dikaitkan dengan scoliosis.

Ubat

Penghidap ubat penahan yang berlebihan, seperti paracetamol dan ibuprofen, sering disyorkan pada mulanya. Lihat doktor anda jika ini tidak berfungsi. Mereka mungkin menetapkan ubat penahan sakit yang lebih kuat atau merujuk anda ke klinik pengurusan kesakitan pakar.

Dalam sesetengah kes, kortikosteroid atau anestetik tempatan boleh disuntik ke belakang untuk melegakan kesakitan yang disebabkan oleh tulang di tulang belakang anda memampatkan atau menjengkelkan saraf berdekatan. Walau bagaimanapun, suntikan ini hanya berfungsi dalam jangka pendek dan kebanyakannya berguna untuk membantu mengerjakan kesakitan anda.

Senaman

Sekiranya anda menganggap osteoporosis tulang belakang anda menyumbang kepada gejala anda, anda mungkin diberi ubat dan suplemen untuk menguatkan tulang anda. Baca lebih lanjut mengenai merawat osteoporosis.

Latihan menguatkan dan regangan am boleh meningkatkan postur dan fleksibiliti umum anda, dan boleh membantu mengawal sebarang sakit belakang.

Latihan juga boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat, yang dapat mengurangkan ketegangan di belakang anda.

Sesetengah orang mungkin mendapat manfaat daripada fisioterapi, di mana mereka diajar latihan tertentu untuk dijalankan.

Penyokong gigi sering tidak digunakan untuk merawat skoliosis pada orang dewasa, walaupun mereka dapat memberikan rasa sakit dalam beberapa kes.

Penjepit boleh dianggap sebagai alternatif kepada pembedahan jika anda tidak cukup untuk menjalani operasi.

Pembedahan untuk orang dewasa dengan scoliosis biasanya hanya disyorkan jika lengkung di tulang belakang adalah teruk, jika ia menjadi lebih teruk lagi, untuk sakit belakang yang berkaitan dengan kedudukan dalam keadaan normal, atau jika saraf pada tulang belakang sedang dimampatkan.

Berani

Terdapat dua jenis pembedahan

Pembedahan

Ini adalah operasi utama dan boleh mengambil masa sehingga setahun atau lebih untuk pulih sepenuhnya dari mereka. Mereka juga membawa risiko komplikasi yang serius, termasuk

Baca lebih lanjut mengenai pembedahan dekompresi lumbar.

Vicky Joseph menghabiskan beberapa tahun mencari ubat untuk sakit belakangnya. Ketahui apa yang akhirnya membantunya

Adalah penting untuk mengetahui butir-butir operasi yang anda ada. Ketahui apa yang perlu anda tanyakan sebelum menjalani pembedahan