Scoliosis – Rawatan untuk kanak-kanak

Sekiranya anak anda mengalami scoliosis, rawatan mereka akan bergantung pada usia mereka dan betapa teruknya.

Pilihan rawatan utama adalah

Ini diterangkan di bawah.

Pemerhatian

Terdapat halaman berasingan mengenai merawat scoliosis pada orang dewasa.

Rawatan tidak selalunya diperlukan untuk kanak-kanak yang sangat muda kerana keadaan mereka sering membetulkan dirinya semasa mereka berkembang.

Pemutus

Walau bagaimanapun, jika lengkung itu tidak membetulkan dirinya sendiri, ia dapat mengurangkan ruang untuk organ-organ dalaman berkembang, jadi pemantauan yang teliti oleh pakar adalah penting.

Pakar selalunya akan mengesyorkan supaya sinaran X biasa untuk memantau kelengkungan untuk melihat apakah ia bertambah baik, kekal sama, atau menjadi lebih teruk.

Dalam beberapa kes yang menjejaskan kanak-kanak, tulang belakang mungkin perlu dibimbing semasa pertumbuhan dalam usaha untuk membetulkan lengkung. Dalam kanak-kanak berumur di bawah dua tahun, ini kadang-kadang boleh dicapai dengan menggunakan pelakon.

Pelakon adalah pendakap luar ke batang yang diperbuat daripada gabungan ringan plaster dan bahan-bahan pemutus moden. Pelakon dipakai terus-menerus dan tidak boleh dikeluarkan, tetapi diubah secara kerap untuk membolehkan pertumbuhan dan pembentukan semula.

Pelakon itu akan diubah di bawah anestetik setiap dua hingga tiga bulan dengan tujuan untuk meluruskan tulang belakang secara beransur-ansur. Bagaimanapun, anak anda masih perlu menggunakan pendakap yang boleh ditanggalkan (lihat di bawah) selepas rawatan.

Sekiranya lengkung tulang belakang anak semakin buruk, pakar anda mungkin mengesyorkan mereka memakai baju belakang ketika mereka sedang berkembang. Penjepit tidak boleh menyembuhkan skoliosis atau membetulkan lengkung, tetapi ia boleh menghentikan lengkung daripada menjadi lebih teruk.

Bagaimanapun, walaupun ada bukti yang membantah mungkin mendapat manfaat dalam kes-kes tertentu, ia tidak disyorkan oleh semua pakar scoliosis.

Berani

Sekiranya gigi digunakan, ia perlu dipasang dengan teliti ke tulang belakang anak anda. Untuk melakukan ini, pelakon belakang anak anda mungkin perlu diambil. Ini boleh dilakukan sebagai pesakit luar yang bermaksud bahawa anak anda tidak perlu bermalam di hospital.

Pembedahan

Terapi tambahan

Penyokong sering diperbuat daripada plastik tegar, walaupun pendakap fleksibel kadang-kadang boleh didapati. Secara umum, pendakap belakang moden direka supaya mereka sukar dilihat di bawah pakaian yang longgar.

Ia biasanya disyorkan bahawa pendakap dipakai selama 23 jam sehari, dan hanya dikeluarkan untuk mandi dan mandi. Penjepit tidak boleh mengganggu aktiviti sehari-hari biasa dan boleh dipakai semasa kebanyakan sukan tidak bersentuhan. Bagaimanapun, ia perlu dikeluarkan semasa sukan dan berenang.

Latihan yang kerap adalah penting untuk kanak-kanak memakai baju besi. Ini membantu meningkatkan nada otot dan kekuatan badan, dan akan membantu memakai pendakap lebih selesa.

Penjaga biasanya akan dipakai selagi tubuh anak anda masih bertambah. Bagi kebanyakan kanak-kanak, ini bermakna mereka boleh berhenti memakainya apabila berusia sekitar 16 atau 17 tahun.

Sekiranya anak anda berhenti bertambah dan skoliosis mereka teruk, atau rawatan lain tidak berjaya, pembedahan pembetulan mungkin disyorkan. Mereka jenis pembedahan akan bergantung pada usia anak anda.

Untuk kanak-kanak yang lebih muda, pada umumnya berusia di bawah umur sepuluh tahun, operasi dapat dijalankan untuk memasukkan batang yang semakin meningkat. Batang ini bertujuan untuk membolehkan pertumbuhan terkawal tulang belakang dan sebahagiannya membetulkan skoliosis.

Selepas pembedahan untuk memasukkan batang, anak anda perlu kembali ke pakar mereka setiap 4-6 bulan untuk memanjangkan rod untuk bersaing dengan pertumbuhan anak. Prosedur ini akan dilakukan melalui pemotongan kecil, dan sering berlaku sebagai kes hari atau semalaman.

Dalam sesetengah kes, rod yang boleh dipanjangkan menggunakan magnet luaran semasa pelantikan pesakit luar boleh digunakan. Ramai kanak-kanak juga perlu memakai tongkat untuk melindungi rod pertumbuhan.

Apabila anak anda berhenti tumbuh, batang laras boleh dikeluarkan dan gabungan tulang belakang (lihat di bawah) akan dijalankan.

Pada remaja dan dewasa muda yang tulang belakang telah berhenti berkembang, satu operasi yang dikenali sebagai gabungan tulang belakang boleh dijalankan.

Ini adalah operasi utama di mana tulang belakang diluruskan menggunakan batang logam yang dipasang dengan skru, cangkuk, dan / atau wayar, dan kancing tulang digunakan untuk menggabungkan tulang belakang di tempat. Kerja logam ini biasanya akan dibiarkan secara tetap, kecuali jika ia menimbulkan masalah.

Pembedahan akan mengambil masa beberapa jam. Selepas pembedahan, anak anda akan dipindahkan ke unit rawatan intensif (ICU) atau unit ketergantungan tinggi (HDU), di mana mereka akan diberikan cecair melalui vena (intravena) dan pelepasan sakit. Kebanyakan kanak-kanak cukup baik untuk meninggalkan rawatan intensif selepas satu atau dua hari, walaupun mereka sering perlu menghabiskan lima (empat) lagi hingga 10 hari di hospital.

Selepas operasi, kebanyakan kanak-kanak boleh kembali ke sekolah selepas beberapa minggu dan boleh bermain sukan selepas beberapa bulan. Hubungi sukan harus dielakkan selama 9-12 bulan. Kadangkala pendakap belakang mungkin perlu dipakai untuk melindungi batang logam selepas pembedahan.

Pembedahan fusi tulang belakang adalah operasi utama yang, seperti mana-mana prosedur pembedahan membawa risiko komplikasi. Ia tidak akan digalakkan melainkan pakar bedah merasakan manfaat melebihi risiko ini.

Sebahagian daripada risiko utama prosedur gabungan tulang belakang termasuk

Adalah penting untuk ibu bapa dan anak memahami risiko pembedahan fusi tulang belakang supaya mereka boleh membuat keputusan yang tepat tentang rawatan. Pastikan anda membincangkan kemungkinan komplikasi dengan pakar bedah anak anda.

Tidak ada bukti yang boleh dipercayai untuk menunjukkan bahawa terapi lain seperti osteopati dan kiropraktik boleh digunakan untuk membetulkan kelengkungan tulang belakang atau menghentikannya berjalan.

Peranan scoliosis latihan khusus sedang disiasat.

Fisioterapi mungkin bermanfaat jika digunakan bersama dengan pendakap belakang. Latihan boleh membantu dengan ketara dengan apa-apa kesakitan otot yang dialami dengan scoliosis, dan kesihatan semula secara umum.

29/01 /

29/01 /

Adalah penting untuk mengetahui butir-butir operasi yang anda ada. Ketahui apa yang perlu anda tanyakan sebelum menjalani pembedahan