Rhinitis bukan alergi – Diagnosis

Anda perlu berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai tanda-tanda rhinitis bukan alergik dan keadaan ini menjejaskan kualiti hidup anda.

Doktor anda akan mula bertanya mengenai gejala anda. Gejala tertentu, seperti batuk atau sakit otot dan sakit, akan menyarankan bahawa rinitis anda disebabkan oleh jangkitan virus.

Doktor anda juga mungkin bertanya tentang sejarah perubatan anda, kerana rhinitis kadang-kadang boleh berlaku sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Ujian alergi

Jika simptom dan riwayat perubatan anda tidak mencadangkan sebab yang jelas, anda mungkin perlu menjalani ujian lanjut untuk memeriksa sama ada gejala anda boleh disebabkan oleh alergi. Ini kerana gejala rhinitis alahan boleh sangat mirip dengan rhinitis bukan alergi.

Doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk memeriksa sama ada anda mengalami alahan, atau mereka boleh merujuk anda ke klinik alergi hospital untuk ujian yang lebih khusus.

Ujian lanjut

Salah satu ujian utama yang mungkin anda miliki di klinik alergi adalah “ujian kulit tikar”. Di sinilah kulit anda dicucuk dengan jumlah kecil alergen yang disyaki untuk melihat apakah ia bertindak balas dengan menjadi merah, dinaikkan dan gatal.

Sekiranya keputusan ujian menunjukkan anda tidak mempunyai alergi, anda mungkin didiagnosis dengan rinitis bukan alergi.

Baca lebih lanjut mengenai ujian alergi.

Dalam sesetengah kes, mungkin perlu menjalani ujian lanjut di hospital untuk membantu mendiagnosis rinitis alahan dan semak apa-apa komplikasi, seperti polip hidung atau sinusitis.

Khususnya, pemeriksaan dengan endoskop biasanya diperlukan. Ini adalah tiub nipis dengan sumber cahaya dan kamera video pada satu hujung, yang dimasukkan hidung anda dan memberikan pandangan yang sangat baik mengenai bahagian dalaman hidung.

Ujian lain mungkin termasuk

Pemeriksaan CT sering digunakan sebelum pembedahan hidung membantu merancang rawatan.

Sekiranya anda fikir anda mempunyai alergi, nasihat mengenai cara mendapatkan diagnostik dengan ujian alergi yang diterima