Rhinitis alergi

Rhinitis alergi adalah keradangan dalam hidung yang disebabkan oleh alergen, seperti debunga, debu, acuan atau serpihan kulit dari haiwan tertentu.

Ia adalah satu keadaan yang sangat biasa, dianggarkan mempengaruhi sekitar satu dalam setiap lima orang ..

Rhinitis alergik biasanya menyebabkan gejala seperti sejuk, seperti bersin, kegatalan dan hidung tersumbat atau berair. Gejala-gejala ini biasanya bermula tidak lama selepas terdedah kepada alergen.

Sesetengah orang hanya mendapat rinitis alergi selama beberapa bulan pada satu masa kerana mereka sensitif terhadap alergen bermusim, seperti pokok atau rumput serbuk sari. Orang lain mendapat rinitis alergi sepanjang tahun.

Kebanyakan orang dengan rhinitis alergi mempunyai gejala ringan yang boleh dirawat dengan mudah dan berkesan. Walau bagaimanapun, bagi sesetengahnya, gejala boleh menjadi teruk dan berterusan, menyebabkan masalah tidur dan mengganggu kehidupan seharian.

Gejala-gejala rhinitis alahan kadang-kadang bertambah dengan masa, tetapi ini boleh mengambil masa bertahun-tahun dan tidak mungkin keadaannya akan hilang sepenuhnya.

Tanda dan gejala

Lawati doktor anda jika tanda-tanda rhinitis alergi mengganggu tidur anda, menghalang anda melakukan aktiviti seharian, atau menjejaskan prestasi anda di tempat kerja atau sekolah.

Diagnosis rhinitis alahan biasanya akan berdasarkan gejala anda dan sebarang kemungkinan pencetus yang mungkin anda perhatikan. Jika penyebab keadaan anda tidak menentu, anda mungkin dirujuk untuk ujian alergi.

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis rhinitis alahan.

Rhinitis alergi disebabkan oleh sistem imun yang bertindak balas kepada alergen seolah-olah ia berbahaya.

Ini menghasilkan sel yang melepaskan sejumlah bahan kimia yang menyebabkan membran mukus (lapisan dalam hidung anda) menjadi lendir dan lendir yang berlebihan akan dihasilkan.

Alergen yang biasa menyebabkan rhinitis alahan termasuk debunga (jenis rhinitis alergi ini dikenali sebagai demam hay), spora acuan, tungau debu rumah dan serpihan kulit atau titisan air kencing atau air liur dari haiwan tertentu.

Bila hendak berjumpa dengan doktor anda

Baca lebih lanjut mengenai punca rhinitis alergi.

Sulit untuk mengelakkan sepenuhnya alergen yang berpotensi, tetapi anda boleh mengambil langkah untuk mengurangkan pendedahan kepada alergen tertentu yang anda ketahui atau mengesyaki memicu rhinitis alergi anda. Ini akan membantu memperbaiki gejala anda.

Sekiranya keadaan anda adalah ringan, anda juga dapat membantu mengurangkan gejala dengan mengambil ubat-ubatan yang berlebihan, seperti antihistamin tidak sedatif, dan dengan sengaja membilas saluran hidung anda dengan penyelesaian garam untuk memastikan hidung bebas daripada perengsa.

Lihat nasihat doktor anda jika anda telah mencuba langkah-langkah bantuan diri ini dan tidak membantu. Mereka boleh menetapkan ubat yang lebih kuat, seperti semburan hidung yang mengandungi kortikosteroid.

Apa yang menyebabkan rhinitis alergi?

Baca lebih lanjut mengenai merawat rhinitis alergi dan mencegah rhinitis alahan.

Dalam sesetengah kes, rhinitis alahan boleh menyebabkan komplikasi. Ini termasuk

Masalah ini sering boleh dirawat dengan ubat, walaupun pembedahan kadang-kadang diperlukan dalam kes-kes yang teruk atau jangka panjang.

Merawat dan mencegah rhinitis alahan

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi rinitis alergi.

Tidak semua kes rhinitis disebabkan oleh tindak balas alahan. Sesetengah kes adalah hasil daripada

Jenis rhinitis ini dikenali sebagai rinitis bukan alergi.

Masalah lanjut

Baca tentang demam hay termasuk pelbagai pilihan rawatan

Rhinitis bukan alergi