Rhinitis alahan – Punca

Rhinitis alergi disebabkan oleh reaksi alahan terhadap alergen, seperti debunga, habuk dan haiwan tertentu.

Jika anda mempunyai rinitis alergi, sistem imun anda (pertahanan semula jadi anda terhadap jangkitan dan penyakit) akan bertindak balas terhadap alergen seolah-olah ia berbahaya.

Jika sistem imun anda terlalu sensitif, ia akan bertindak balas terhadap alergen dengan menghasilkan antibodi untuk melawannya. Antibodi adalah protein khas dalam darah yang biasanya dihasilkan untuk melawan virus dan jangkitan.

Sistem kekebalan yang berlebihan

Reaksi alergi tidak berlaku pada kali pertama anda bersentuhan dengan alergen. Sistem imun perlu mengenali dan “menghafal “nya sebelum menghasilkan antibodi untuk melawannya. Proses ini dikenali sebagai pemekaan.

Selepas anda membina sensitiviti kepada alergen, setiap kali ia bersentuhan dengan bahagian dalam hidung dan tekak anda, ia akan dikesan oleh antibodi yang dipanggil immunoglobulin E (IgE).

Alergen biasa

Antibodi ini menyebabkan sel untuk melepaskan sejumlah bahan kimia, termasuk histamin, yang boleh menyebabkan membran mukus (lapisan dalam hidung anda) menjadi radang dan menghasilkan lendir yang berlebihan. Inilah yang menyebabkan simptom simptom yang biasa dan hidung tersumbat atau berlarut.

Rhinitis alahan dipicu oleh pernafasan dalam zarah-zarah kecil alergen. Alergen udara yang paling biasa yang menyebabkan rhinitis diterangkan di bawah.

Hama habuk rumah adalah serangga kecil yang memakan serpihan kulit manusia yang mati. Mereka boleh didapati di tilam, permaidani, perabot lembut, bantal dan katil.

Rhinitis tidak disebabkan oleh hama debu itu sendiri, tetapi oleh bahan kimia yang terdapat dalam kotorannya. Debu hama hadir sepanjang tahun, walaupun bilangan mereka cenderung puncak pada musim sejuk.

Zarah-zarah kecil debunga yang dihasilkan oleh pokok-pokok dan rumput kadang-kadang boleh menyebabkan alahan rhinitis. Kebanyakan pokok mencemarkan antara awal hingga pertengahan musim bunga, manakala rumput menyuap pada akhir musim bunga dan permulaan musim panas.

Rhinitis juga boleh disebabkan oleh spora yang dihasilkan oleh acuan dan kulat.

Ramai orang alah kepada haiwan, seperti kucing dan anjing.

Siapa yang paling berisiko?

Reaksi alergi tidak disebabkan oleh bulu haiwan, tetapi kulit haiwan mati dan air kencing dan air liur.

Anjing dan kucing adalah penyebab yang paling biasa, walaupun sesetengah orang terjejas oleh kuda, lembu, arnab dan tikus, seperti babi guinea dan hamster.

Walau bagaimanapun, di sekitar anjing dari usia awal boleh membantu melindungi daripada alergi, dan terdapat beberapa bukti untuk menunjukkan bahawa ini mungkin juga berlaku dengan kucing.

Sesetengah orang dipengaruhi oleh alergen yang terdapat dalam persekitaran kerja mereka, seperti habuk kayu, habuk tepung atau lateks.

Ia tidak difahami sepenuhnya mengapa sesetengah orang menjadi terlalu sensitif kepada alergen, walaupun anda lebih cenderung untuk mengalami alergi jika terdapat riwayat alahan dalam keluarga anda.

Jika ini berlaku, anda dikatakan ‘atopik’ atau mempunyai ‘atopy’. Orang yang mempunyai atopik mempunyai kecenderungan genetik untuk membangunkan keadaan alergi. Respon imun mereka yang meningkat terhadap alergen mengakibatkan peningkatan penghasilan antibodi IgE.

Faktor alam sekitar juga boleh memainkan peranan. Kajian menunjukkan beberapa perkara mungkin meningkatkan kemungkinan kanak-kanak mengalami alahan, seperti membesar di sebuah rumah di mana orang merokok dan terdedah kepada tungau debu pada usia muda.

Ketahui tentang gejala alahan, bagaimana ia dirawat, dan bagaimana reaksi alahan boleh dielakkan