Rheumatoid arthritis – Komplikasi

Mempunyai arthritis rheumatoid boleh meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan keadaan lain, terutamanya jika ia tidak terkawal dengan baik.

Beberapa syarat ini diterangkan di bawah.

Sindrom terowong Carpal adalah keadaan biasa pada orang dengan arthritis rheumatoid.

Sindrom terowong Carpal

Ia adalah hasil pemampatan saraf yang mengawal sensasi dan pergerakan di tangan (median saraf) dan boleh menyebabkan gejala seperti sakit, kebas dan gatal di ibu jari, jari dan bahagian tangan.

Gejala carpal tunnel syndrome kadang-kadang dapat dikawal dengan splinter pergelangan tangan atau suntikan kortikosteroid, walaupun pembedahan untuk melepaskan tekanan pada saraf median mungkin diperlukan dalam kes-kes yang teruk.

Keradangan yang meluas

Baca lebih lanjut mengenai merawat sindrom carpal tunnel.

Kerana rheumatoid arthritis adalah keadaan keradangan, ia boleh menyebabkan keradangan berkembang di bahagian lain tubuh anda, seperti

Bagaimanapun, terima kasih kepada rawatan awal, keradangan akibat arthritis reumatoid yang memberi kesan kepada bahagian tubuh yang lain menjadi kurang biasa.

Jika arthritis rheumatoid tidak dirawat lebih awal atau tidak terkawal dengan baik, keradangan di sendi anda boleh mengakibatkan kerosakan yang ketara dan kekal.

Masalah yang boleh menjejaskan sendi termasuk

Masalah-masalah ini kadang-kadang perlu dirawat dengan pembedahan untuk mengelakkan kehilangan fungsi pada sendi terjejas.

Jika anda mempunyai arthritis rheumatoid, anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan penyakit kardiovaskular (CVD) daripada populasi pada umumnya.

Kerosakan bersama

CVD adalah istilah umum yang menggambarkan keadaan yang mempengaruhi jantung atau saluran darah, dan ia termasuk masalah yang mengancam jiwa seperti serangan jantung dan strok.

Penyakit kardiovaskular

Myelopati serviks

Tidak jelas mengapa orang dengan arthritis rheumatoid berada pada risiko yang lebih tinggi daripada masalah ini, tetapi anda boleh mengurangkan risiko anda dengan memastikan arthritis anda dikendalikan dengan baik dan dengan mengurangkan kesan faktor lain yang menyumbang kepada CVD, seperti dengan berhenti merokok, Makan dengan sihat dan bersenam secara teratur.

Baca lebih lanjut mengenai mencegah CVD.

Sekiranya anda mempunyai arthritis rheumatoid untuk beberapa waktu, anda menghadapi risiko peningkatan myelopati serviks dan anda mungkin memerlukan penilaian khas leher anda sebelum sebarang operasi di mana anda sedang tidur.

Keadaan ini disebabkan oleh kehelan sendi di bahagian atas tulang belakang, yang memberi tekanan ke atas saraf tunjang. Walaupun agak tidak biasa, ia adalah keadaan yang serius yang boleh memberi kesan kepada pergerakan anda dan boleh membawa kepada kerosakan tali tulang belakang kekal jika tidak dirawat dengan segera dengan pembedahan.

Ingin tahu lagi?

Apa yang perlu dilakukan terhadap pelbagai jenis kesakitan, termasuk kesakitan sendi, sakit belakang dan migrain, serta bagaimana menguruskan kesakitan jangka panjang