Rheumatoid arthritis – Hidup dengan

Rheumatoid arthritis boleh berubah-ubah. Anda mungkin memerlukan rawatan jangka panjang untuk mengawal gejala anda dan mengurangkan kerosakan sendi.

Bergantung kepada berapa banyak rasa sakit dan kekakuan yang anda rasakan dan berapa banyak kerosakan bersama yang anda miliki, anda mungkin perlu menyesuaikan diri dengan cara anda melakukan tugas harian yang mudah. Mereka boleh menjadi sukar atau mengambil masa lebih lama untuk diselesaikan.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu mengekalkan keadaan yang terkawal.

Penjagaan diri

Penjagaan diri adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian. Ia melibatkan tanggungjawab untuk kesihatan dan kesejahteraan anda sendiri dengan sokongan daripada mereka yang terlibat dalam penjagaan anda.

Penjagaan diri termasuk apa yang anda lakukan setiap hari untuk tetap bersesuaian dan mengekalkan kesihatan fizikal dan mental yang baik, mencegah penyakit atau kemalangan dan menjaga lebih berkesan untuk penyakit kecil dan keadaan jangka panjang.

Ambil ubat anda

Orang yang hidup dengan keadaan jangka panjang boleh mendapat manfaat yang besar daripada disokong untuk menjaga diri mereka sendiri. Mereka boleh hidup lebih lama, mempunyai kualiti kehidupan yang lebih baik dan menjadi lebih aktif dan bebas.

Adalah penting untuk mengambil ubat anda seperti yang ditetapkan, walaupun anda mula berasa lebih baik, kerana ubat dapat membantu mencegah suar-suar dan mengurangkan risiko masalah selanjutnya seperti kerosakan sendi. Jika anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan mengenai ubat yang anda ambil atau kesan sampingan, berbincang dengan pasukan penjagaan kesihatan anda.

Ia juga berguna untuk membaca risalah maklumat yang datang dengan ubat tentang kemungkinan interaksi dengan ubat-ubatan atau suplemen lain. Semak dengan pasukan penjagaan kesihatan anda sebelum mengambil ubat-ubatan yang berlebihan, seperti ubat penghilang rasa sakit atau makanan tambahan nutrisi. Ini kadang-kadang boleh mengganggu ubat anda.

Kerana arthritis rheumatoid adalah keadaan jangka panjang, anda akan bersentuhan dengan pasukan penjagaan kesihatan anda dengan kerap supaya mereka dapat memeriksa untuk memastikan keadaan anda berada dalam kawalan yang baik dan rawatan anda sesuai untuk anda.

Lebih banyak pasukan tahu, lebih banyak lagi yang dapat membantu anda, jadi bincangkan kebimbangan anda dengan mereka.

Jika anda mempunyai arthritis rheumatoid, anda mungkin dinasihatkan supaya mempunyai jab selsema tahunan untuk melindungi diri daripada selesema. Anda juga boleh dinasihatkan untuk menjalani suntikan pneumococcal, suntikan satu kali yang melindungi terhadap jangkitan dada serius tertentu yang dikenali sebagai pneumonia pneumococcal.

Dapatkan banyak istirahat semasa suar kerana ini adalah ketika sendi anda boleh menjadi sangat menyakitkan dan meradang. Melegakan tekanan pada sendi yang sangat bengkak dan menyakitkan sering menyebabkan sakit dan keradangan menjadi lebih teruk.

Ulasan tetap

Senaman yang teratur dan diet yang sihat adalah disyorkan untuk semua orang, bukan hanya orang yang mempunyai arthritis rheumatoid. Mereka boleh membantu mencegah banyak keadaan, termasuk penyakit jantung dan banyak bentuk kanser.

Menjaga dengan baik

Makan dan senaman yang sihat

Berolahraga secara teratur dapat membantu melegakan tekanan, membantu menjaga sendi bergerak dan menguatkan otot yang menyokong sendi anda. Senaman juga boleh membantu anda menurunkan berat badan jika anda berlebihan berat badan, yang boleh menyebabkan ketegangan tambahan pada sendi anda.

Walau bagaimanapun, penting untuk menyeimbangkan antara rehat dan senaman. Rehat akan membuat sendi meradang berasa lebih selesa, tetapi tanpa pergerakan sendi anda akan mengeras dan otot anda menjadi lemah. Anda perlu mengetahui aktiviti terbaik dan keseimbangan yang tepat untuk anda.

Apabila memulakan senaman, ia adalah yang terbaik untuk meningkatkan jumlah senaman yang anda lakukan secara beransur-ansur dan jika aktiviti tertentu menyebabkan sendi anda hangat dan bengkak atau jika ia menyebabkan sakit yang teruk maka berhenti dan berehat. Jika tidak, anda harus baik untuk meneruskan.

Jika aktiviti tertentu selalu menyebabkan suar-suar maka mungkin lebih baik untuk mengelakkannya dan mencari alternatif. Pada amnya, latihan yang melibatkan kesan yang tinggi seperti latihan langkah atau hubungan sukan seperti ragbi dan bola sepak lebih cenderung menyebabkan masalah. Bentuk senaman yang mengurangkan ketegangan pada sendi anda termasuklah berenang, berbasikal, berjalan dan aerobik akuatik.

Jika anda memerlukan bantuan lanjut, ahli fisioterapi anda adalah orang yang baik untuk membantu menasihati latihan yang sesuai untuk anda.

Ingin tahu lagi?

Mengendalikan arthritis reumatoid akan membantu anda mengatasi kesannya terhadap gaya hidup anda.

Penjagaan Arthritis menawarkan kursus latihan pengurusan diri untuk mengajar teknik untuk hidup secara positif dengan arthritis. Teknik termasuk latihan relaksasi dan pernafasan untuk membantu kawalan kesakitan, latihan penetapan tujuan dan pemikiran positif untuk membantu anda mengawal keadaan anda.

Menyembunyikan diri sendiri

Program pengurusan diri khusus untuk orang dengan arthritis rheumatoid telah dikembangkan oleh National Arthritis Rheumatoid Society (NRAS). Kursus ini membantu orang mempelajari lebih lanjut mengenai keadaan mereka dan menyediakan petua praktikal mengenai cara menguruskan kehidupan seharian.

Bercakap dengan orang lain

Ingin tahu lagi?

Perasaan anda menunjukkan

Ramai orang mendapati ia berguna untuk bercakap dengan orang lain dalam kedudukan yang sama, dan anda mungkin mendapat sokongan daripada individu atau sekumpulan orang dengan arthritis rheumatoid. Pertubuhan pesakit mempunyai kumpulan sokongan tempatan di mana anda boleh bertemu dengan orang lain yang didiagnosis dengan keadaan yang sama.

Hubungi talian bantuan NRAS pada 0800 298 7650 untuk bercakap dengan penasihat arthritis rheumatoid terlatih. NRAS juga mempunyai pasukan penasihat perubatan.

Anda juga boleh menghubungi talian bantuan rahsia secara percuma di 0808 800 4050 (Isnin-Jumaat, 10: 00-4: 00).

Ingin tahu lagi?

Adalah sukar untuk berurusan dengan artritis reumatoid yang tidak dapat diramalkan. Beberapa hari, kesakitan dan kekakuan akan menjadi lebih teruk daripada yang lain, dan tidak ada cara untuk mengetahui apabila berlaku suar.

Sifat rheumatoid arthritis yang sukar boleh bererti bahawa sesetengah orang mengalami kemurungan atau perasaan tekanan dan kecemasan. Kadang-kadang, perasaan ini boleh dikaitkan dengan sakit atau keletihan yang kurang terkawal. Hidup dengan keadaan jangka panjang membuat anda lebih cenderung mempunyai pelbagai emosi seperti kekecewaan, ketakutan, kesakitan, kemarahan dan kemarahan.

Bercakap kepada pasukan penjagaan kesihatan anda jika anda sedang berusaha untuk menangani keadaan anda secara emosi. Mereka mungkin boleh menawarkan ubat atau campur tangan psikologi untuk membantu.

Ingin tahu lagi?

Jika anda mengambil ubat-ubatan untuk arthritis rheumatoid, biarkan pasukan penjagaan kesihatan anda mengetahui jika anda ingin memulakan keluarga atau jika anda bimbang tentang menjadi hamil semasa ubat.

Sesetengah ubat, seperti methotrexate, leflunomide dan rawatan biologi, tidak boleh diambil oleh lelaki atau wanita semasa mereka cuba untuk bayi. Doktor dan jururawat akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan rheumatoid arthritis anda dikawal ketika anda sedang hamil.

Bayi dan anak muda secara fizikal dan mental memerlukan ibu bapa, tetapi terutamanya jika anda mempunyai artritis reumatoid. Sekiranya anda sedang berusaha untuk menanggulangi, ia boleh membantu bercakap dengan orang lain dalam keadaan yang sama seperti anda. Anda juga boleh mendapatkan sokongan tambahan daripada pelawat kesihatan atau ahli terapi pekerjaan anda untuk membantu anda menguruskan keluarga muda anda.

Ingin tahu lagi?

Kesakitan, ketidakselesaan dan perubahan dalam perasaan anda boleh menjejaskan kehidupan seks anda. Keberanian atau pemikiran anda tentang bagaimana rupa anda boleh menjejaskan keyakinan anda.

Walaupun ramai orang merasa sukar untuk membicarakan isu peribadi seperti itu, ada sumber yang mungkin membantu anda. Bercakap kepada rakan kongsi atau GP mengenai kesan arthritis rheumatoid pada seksualiti anda dan hubungan seksual boleh membantu.

Ingin tahu lagi?

Jika anda terpaksa berhenti bekerja atau bekerja separuh masa kerana arthritis rheumatoid anda, anda mungkin sukar untuk menghadapi masalah kewangan.

Anda mungkin layak mendapat satu atau lebih jenis sokongan kewangan berikut

Anda juga layak mendapat manfaat lain jika anda mempunyai anak yang tinggal di rumah atau jika anda mempunyai pendapatan isi rumah yang rendah.

Jika anda mempunyai arthritis rheumatoid, anda mungkin memerlukan preskripsi ubat berulang untuk memastikan keadaan anda terkawal.

Arthritis rheumatoid tidak disenaraikan sebagai keadaan perubatan yang memberi hak kepada seseorang untuk membebaskan preskripsi di England, walaupun kadang-kadang anda boleh mendapatkan ubat secara percuma sekiranya keadaan anda berada di bawah kategori: ‘kecacatan fizikal yang berterusan yang bermaksud orang tidak boleh Keluar tanpa bantuan orang lain ‘.

Anda juga berhak untuk membuat preskripsi percuma jika anda berusia 60 tahun atau lebih, atau jika anda menerima Elaun Pendapatan, Elaun Pekerjaan Penjejakan berasaskan pendapatan, atau Elaun Pekerjaan dan Sokongan yang berkaitan dengan pendapatan.

Jika anda tidak berhak mendapatkan preskripsi percuma, anda mungkin mendapati ia lebih murah untuk membeli sijil prabayar preskripsi (PPC). Ini adalah preskripsi ‘tiket musim’ yang meliputi semua preskripsi anda selama tempoh tiga atau 12 bulan.

Baca lebih lanjut mengenai bantuan dengan kos preskripsi untuk mengetahui sama ada anda berhak untuk membuat preskripsi percuma.

Ingin tahu lagi?

Sekiranya anda sakit, terus aktif akan membantu, dan juga mengambil ubat penahan sakit dan melakukan fisioterapi

Penghidap kesakitan kronik dapat melihat kehidupan seks mereka merosakkan. Baca nasihat mengenai bagaimana untuk menghidupkan semula hubungan seks dengan pasangan anda

04/08 /

Mulakan dan menaikkan tayangan keluarga

04/08 /

Seks dan hubungan menunjukkan

Ucapan dan wang menunjukkan

Membayar ubat-ubatan anda