Rawatan kanal akar – Apabila ia digunakan

Rawatan kanal akar hanya diperlukan apabila jelas bahawa tisu lembut di pusat gigi, yang dipanggil pulpa, telah rosak oleh jangkitan bakteria.

Doktor gigi anda boleh menguji gigi anda dan menggunakan X-ray untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan bakteria. Sinaran X-gigi menggunakan radiasi untuk mengambil gambar gigi anda dan boleh digunakan untuk mengenalpasti sebarang masalah.

Jangkitan pulpa biasanya disebabkan oleh kerosakan gigi.

Jangkitan pulpa

Gejala jangkitan pulpa termasuk

Apabila jangkitan berlangsung, gejala-gejala ini sering hilang apabila pulpa mati. Gigi anda kemudiannya kelihatan sembuh, tetapi jangkitan sebenarnya sebenarnya tersebar melalui sistem terusan akar. Gejala seterusnya akhirnya berlaku, seperti

Penyingkiran gigi

Adalah penting untuk melihat doktor gigi anda jika anda mengalami sakit gigi.

Jika gigi anda dijangkiti, pulpa tidak boleh sembuh dengan sendirinya. Meninggalkan gigi yang dijangkiti di dalam mulut anda boleh menjadikannya lebih teruk. Mungkin juga terdapat peluang yang kurang dari rawatan terusan akar yang berfungsi jika jangkitan dalam gigi anda menjadi mantap.

Sekiranya anda memerlukan rawatan terusan akar, satu-satunya alternatif adalah untuk mengeluarkan gigi. Walau bagaimanapun, ini tidak disyorkan biasanya, kerana lebih baik menyimpan sebanyak gigi semula jadi yang mungkin.

Antibiotik (ubat untuk merawat jangkitan bakteria) tidak berkesan dalam merawat jangkitan saluran akar. Ini kerana bahan aktif dalam antibiotik hanya boleh berfungsi dengan mencapai tapak jangkitan melalui darah anda, dan bakteria yang menyebabkan jangkitan berada dalam sistem terusan akar.

Kursus berulang antibiotik juga boleh menyebabkan bakteria menyesuaikan diri dan mencari cara untuk bertahan dengan kesan ubat. Mereka menjadi tahan kepada antibiotik, yang bermaksud bahawa antibiotik tidak berfungsi lagi.

Baca lebih lanjut mengenai Kempen Kesedaran Antibiotik.

Berapa kerap anda memerlukan pemeriksaan pergigian, dan apa yang anda jangkakan apabila anda melawat doktor gigi anda