Pulmonari fibrosis (idiopatik) – Gejala

Gejala yang paling biasa dari fibrosis pulmonari idiopatik (IPF) adalah sesak nafas, selalunya apabila aktif secara fizikal, yang boleh menjadi lebih teruk dari masa ke masa.

Pada mulanya, ramai orang tidak menghiraukan sesak nafas mereka (terutamanya pesakit yang lebih tua) dan menyalahkannya pada usia tua atau tidak. Tetapi kerana penyakit itu berlanjutan dan kerosakan paru-paru menjadi lebih parah, bahkan aktiviti ringan seperti berpakaian atau mandi boleh menyebabkan sesak nafas.

Gejala lain dari fibrosis pulmonari termasuk

Syarat sekunder

Dalam separuh daripada semua kes, terdapat juga perubahan bentuk jari dan kuku jari kaki. Penebalan tisu di pangkal jari dan kuku jari kaki dikenali sebagai clubbing digital. Penyebab sebenar clubbing tidak diketahui, tetapi ia boleh berlaku pada orang yang mempunyai pelbagai penyakit dada dan jantung.

IPF strain boleh ditempatkan di paru-paru anda dan jantung anda boleh mencetuskan beberapa keadaan sekunder, yang digariskan di bawah.

Anda akan mempunyai risiko peningkatan jangkitan dada dan saluran udara seperti

Gejala jangkitan dada termasuk

Kira-kira satu pertiga daripada orang yang mempunyai IPF juga akan membangunkan hipertensi pulmonari. Hipertensi pulmonari adalah apabila tekanan darah di dalam arteri yang menyambungkan paru-paru ke jantung sangat tinggi.

Gejala hipertensi pulmonari termasuk

Baca lebih lanjut mengenai gejala hipertensi pulmonari.

Kegagalan jantung, di mana jantung tidak dapat mengepam darah yang cukup di sekeliling badan, boleh berkembang apabila IPF menjadi teruk.

Ini disebabkan gabungan faktor, termasuk pembentukan darah di sebelah kanan jantung (bahagian yang memancarkan darah ke paru-paru), yang berkembang kerana ia adalah sukar untuk mengepam darah melalui tisu paru-paru yang parah. Bekalan oksigen yang kurang baik dari paru-paru yang berpenyakit kepada otot jantung juga menyumbang kepada kegagalan jantung.

Kegagalan jantung boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk

Baca lebih lanjut tentang gejala kegagalan jantung.

Mengapa anda perlu berjumpa dengan doktor jika anda berasa terengah-engah