Pins dan jarum

Pins dan jarum (paraesthesia) adalah sensasi, pembakaran, kesemutan atau sensasi numbing yang biasanya dirasai di dalam lengan, kaki, tangan atau kaki.

Ia tidak biasanya menyebabkan rasa sakit, tetapi ia boleh menyebabkan rasa mati rasa atau gatal-gatal.

Pins dan jarum biasanya bersifat sementara, tetapi kadang-kadang boleh tahan lama (kronik).

Kebanyakan orang mempunyai pin sementara dan jarum dari semasa ke semasa.

Ia berlaku apabila tekanan dikenakan pada bahagian badan, yang memotong bekalan darah ke saraf di kawasan itu. Ini menghalang saraf daripada menghantar isyarat penting ke otak.

Meletakkan berat badan pada bahagian tubuh (misalnya, dengan berlutut) atau memakai kasut atau kaus kaki yang ketat boleh menyebabkan pin dan jarum.

Pin dan jarum sementara boleh dikurangkan dengan hanya mengambil tekanan dari kawasan yang terjejas. Ini membolehkan bekalan darah anda kembali, melegakan rasa kebas-rasa atau kesemutan.

Sebab-sebab biasa lain untuk pin sementara dan jarum termasuk

Kadang-kadang, pin dan jarum boleh berlaku dalam jangka waktu yang lama. Ini boleh menjadi tanda pelbagai jenis kesihatan, termasuk

Pig dan jarum berterusan juga boleh berlaku selepas kecederaan, atau disebabkan oleh rawatan tertentu, seperti kemoterapi.

Kebanyakan kes pin dan jarum adalah sementara dan sensasi hilang selepas tekanan diambil dari kawasan yang terjejas.

Lihat doktor anda jika anda sentiasa mempunyai pin dan jarum atau jika ia terus kembali. Ia mungkin menandakan keadaan kesihatan yang lebih serius.

Rawatan untuk pin kronik dan jarum bergantung kepada punca. Sebagai contoh, jika ia disebabkan oleh diabetes, rawatan akan memberi tumpuan kepada mengawal kadar glukosa darah anda.

Pin dan jarum yang tahan lama juga mungkin disebabkan oleh

Gatal-gatal adalah gejala biasa yang boleh disebabkan oleh beberapa keadaan. Ketahui mengapa ia berlaku dan apa yang boleh anda lakukan mengenainya

Fenomena Raynaud adalah keadaan umum saluran darah yang membekalkan darah ke kulit. Ketahui lebih lanjut

Cara hidup sihat dengan diabetes, termasuk nasihat mengenai diet dan gaya hidup