┬áPilihan – sindrom muntah kitaran

Sindrom muntah kitaran (CVS) adalah penyakit muntah jarang berlaku pada kanak-kanak, walaupun ia juga boleh menjejaskan golongan dewasa.

Seseorang yang mempunyai CVS sering akan berasa sangat sakit dan akan muntah selama berjam-jam, atau bahkan hari, pada satu masa.

Mereka akan pulih dari episod itu dan merasa sangat baik, sebelum mengalami episod lain mungkin sebulan atau lebih.

Serangan muntah ini tidak dijelaskan oleh jangkitan atau penyakit lain.

CVS boleh menjejaskan seseorang selama berbulan-bulan, tahun atau bahkan beberapa dekad. Gejala boleh menjadi sangat parah sehingga sesetengah pesakit mungkin perlu tidur dan dirawat di hospital semasa episod.

Ia boleh menjadi satu keadaan yang menakutkan yang memberi kesan kepada kehidupan seharian, tetapi kitaran mungkin dapat dikendalikan dengan perubahan gaya hidup dan ubat.

Apakah tanda-tanda?

Baca terus untuk mengetahui jawapan yang berikut

Seseorang yang mempunyai CVS akan melalui kitaran biasa yang berasa sakit, pulih, berasa baik dan kemudian berasa sakit lagi.

Kitaran ini terdiri daripada empat fasa

1. fasa Prodrome

2. Muntah fasa

3. Fasa pemulihan

Apa sebabnya?

4. Fasa baik

Kitaran cenderung menjadi biasa dan boleh diramal: gejala yang sama, bermula pada masa yang sama hari, untuk tempoh yang sama setiap kali.

Penyebab CVS kini tidak diketahui, tetapi mungkin ada hubungan dengan migrain. Ramai orang yang menghidap CVS membesar migrain, dan ubat-ubatan migrain telah ditunjukkan untuk membantu merawat sindrom.

Muntah episod kadang-kadang boleh dibawa oleh pencetus seperti

Siapa yang terjejas?

CVS paling biasa dilihat pada kanak-kanak – ia biasanya didiagnosis pada usia tiga hingga tujuh tahun.

Kanak-kanak yang menderita migrain dan sensitiviti kepada cahaya dan bunyi lebih cenderung untuk membangunkan keadaan ini.

CVS boleh membersihkan pada masa kanak-kanak menjadi dewasa, walaupun ia juga boleh memberi kesan kepada orang dewasa.

Bagaimana diagnosis dibuat?

Ia tidak diketahui dengan tepat bagaimana CVS biasa, tetapi satu kajian menunjukkan bahawa ia mempengaruhi sekitar tiga daripada 100,000 kanak-kanak.

GP akan membawa keluarga pesakit dan sejarah perubatan mereka, dan satu laporan lengkap mengenai gejala mereka.

Seorang kanak-kanak mungkin disyaki mempunyai CVS jika perkara berikut dikenakan

Begitu juga, orang dewasa mungkin mempunyai CVS jika mereka mempunyai tiga atau lebih muntah episod pada tahun lalu yang masing-masing sama, tanpa loya atau muntah antara episod.

Kekerapan tinggi muntah, dan hakikat bahawa ia sering bermula pada waktu malam atau awal pagi, adalah petunjuk bahawa penyebabnya adalah CVS dan bukan keadaan lain.

Ujian darah atau air kencing boleh dijalankan (untuk mengelakkan jangkitan atau masalah buah pinggang), dan mengimbas seperti ultrasound endoskopi atau perut, untuk mengetahui sama ada terdapat kelainan pada saluran pencernaan.

Bagaimana saya boleh menguruskan episod muntah?

Hanya selepas keadaan lain ditolak, diagnosis CVS dibuat. Pada peringkat ini, pesakit mungkin telah dirujuk kepada ahli gastroenterologi (pakar dalam gangguan sistem pencernaan).

Apabila satu episod muntah bermula, adalah idea yang baik untuk tinggal di katil di dalam bilik yang gelap dan tenang dan mengambil apa-apa ubat yang ditetapkan untuk peringkat kitaran ini.

Bolehkah serangan muntah dihalang?

Teruskan mengambil suntikan kecil cecair untuk mengelakkan dehidrasi – sama ada air, skuasy dicairkan, jus buah cair atau susu separuh skim.

Bacalah tentang merawat dehidrasi.

Selepas serangan muntah selesai

Seorang kanak-kanak atau orang dewasa yang telah didiagnosis dengan CVS biasanya akan berada di bawah jagaan pakar, seperti ahli gastroenterologi.

Rawatan ubat cenderung menjadi proses percubaan dan kesilapan. Pesakit boleh diberikan mana-mana yang berikut

Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk mencari ubat atau gabungan ubat-ubatan yang berfungsi, kerana tidak semua rawatan ini berfungsi untuk semua orang.

Apakah komplikasi yang mungkin berlaku?

Sekiranya rasa mual dan muntah teruk, kemasukan ke hospital mungkin diperlukan. Perubatan dan cecair mungkin perlu diberi intravena (terus ke dalam vena) untuk melegakan simptom dan mencegah dehidrasi. Pemakanan juga perlu diberi intravena jika muntah berterusan selama beberapa hari.

Nasihat dan sokongan lanjut

Ia mungkin dapat mencegah atau mengurangkan serangan muntah oleh

Sesetengah ubat yang digunakan untuk mencegah migrain juga boleh membantu.

Episod muntah yang teruk boleh membawa kepada

Persatuan Sindrom Muntah Cyclical UK

09/09 /

09/09 /

Ketahui tentang jenis utama sakit kepala, dan apabila anda perlu mendapatkan nasihat perubatan