Pil gabungan – Panduan kontraseptif

Kontraseptif adalah percuma untuk lelaki dan wanita pada. Ketahui di mana anda boleh mendapatkan kontrasepsi, dan maklumat mengenai semua 15 kaedah

Anda boleh hamil 21 hari selepas kelahiran. Ketahui kaedah kontraseptif yang boleh anda gunakan, apabila anda perlu memulakannya, dan yang harus anda elakkan jika anda menyusu

Di mana anda boleh pergi untuk kontrasepsi, maklumat dan nasihat

Pil kontraseptif oral gabungan biasanya dipanggil “pil”. Ia mengandungi versi tiruan hormon wanita estrogen dan progesteron, yang wanita menghasilkan secara semula jadi dalam ovari mereka.

Sekilas: pil gabungan

Bagaimana pil gabungan berfungsi

Bagaimana ia menghalang kehamilan

Apa yang perlu dilakukan jika anda terlepas pil

Siapa yang boleh menggunakan pil gabungan

Kelebihan dan kekurangan

Risiko pil gabungan

Seorang wanita boleh hamil jika sperma lelaki mencapai satu telurnya (ova). Kontraseptif cuba menghentikan tindakan ini dengan mengekalkan telur dan sperma atau dengan menghentikan pengeluaran telur. Satu kaedah kontrasepsi adalah pil gabungan.

Hormon dalam pil menghalang ovari anda daripada melepaskan telur (ovulating). Mereka juga membuat sukar bagi sperma untuk mencapai telur, atau untuk telur untuk menanam dirinya dalam lapisan rahim. Pil ini biasanya diambil untuk mencegah kehamilan, tetapi juga boleh digunakan untuk merawat tempoh yang menyakitkan, tempoh berat, sindrom pramenstruasi (PMS) dan endometriosis.

Pil 21-hari monophasic

Bagaimana ia menghalang kehamilan

Pil 21-hari monophasic

Pil 21 hari Phasic

Pil setiap hari (ED)

Pil 21 hari Phasic

Cara mengambil pil 21 hari

Bagaimana untuk mengambil pil setiap hari

Memulakan pil gabungan

Setiap ubat d (ED)

Mengambil beg pil back-to-back

Pil ini menghalang ovari daripada melepaskan telur setiap bulan (ovulasi). Ia juga

Walaupun terdapat banyak jenama yang berbeza pil, terdapat tiga jenis utama

Ini adalah jenis yang paling biasa. Setiap pil mempunyai jumlah hormon yang sama di dalamnya. Satu pil diambil setiap hari selama 21 hari dan kemudian tiada pil diambil dalam tujuh hari yang akan datang. Microgynon, Brevinor dan Cilest adalah contoh jenis pil ini.

Pil Phasic mengandungi dua atau tiga bahagian pil berwarna berbeza dalam satu pek. Setiap bahagian mengandungi sejumlah hormon yang berbeza. Satu pil diambil setiap hari selama 21 hari dan kemudian tiada pil diambil dalam tujuh hari yang akan datang. Pil fasa perlu diambil dalam urutan yang betul. Binovum dan Logynon adalah contoh jenis pil ini.

Cari klinik berhampiran anda

Cara mengambil pil 21 hari

Terdapat 21 pil aktif dan tujuh pil tidak aktif (dummy) dalam pek. Kedua-dua jenis pil kelihatan berbeza. Satu pil diambil setiap hari selama 28 hari tanpa rehat antara paket pil. Pil setiap hari perlu diambil dalam urutan yang betul. Microgynon ED dan Logynon ED adalah contoh jenis pil ini.

Ikut arahan yang datang dengan paket anda. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang cara mengambil pil, tanya doktor anda, amalkan jururawat atau ahli farmasi. Adalah penting untuk mengambil pil seperti yang diarahkan, kerana pil yang hilang atau mengambilnya pada masa yang sama kerana ubat-ubatan tertentu boleh menjadikannya kurang berkesan.

Bagaimana untuk mengambil pil setiap hari

Kebanyakan wanita boleh memulakan pil pada bila-bila masa dalam kitaran haid mereka. Terdapat panduan khusus jika anda hanya mempunyai bayi, pengguguran atau keguguran. Anda mungkin perlu menggunakan kontraseptif tambahan pada hari pertama anda di pil – ini bergantung kepada apabila dalam kitaran haid anda mula mengambilnya.

Sekiranya anda memulakan pil gabungan pada hari pertama dalam tempoh anda (hari pertama kitaran haid) anda akan dilindungi dari kehamilan dengan segera. Anda tidak akan memerlukan kontrasepsi tambahan.

Sekiranya anda memulakan pil pada hari kelima dalam tempoh atau sebelum anda, anda masih akan dilindungi dari kehamilan secara langsung, kecuali jika anda mempunyai kitaran haid yang pendek (tempoh anda setiap 23 hari atau kurang). Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang pendek, anda akan memerlukan kontrasepsi tambahan, seperti kondom, sehingga anda telah mengambil pil selama tujuh hari.

Sekiranya anda memulakan pil pada hari lain dalam kitaran anda, anda tidak akan dilindungi dari kehamilan langsung dan akan memerlukan kontrasepsi tambahan sehingga anda telah mengambil pil selama tujuh hari.

Untuk pil gabungan monophasic (pil semua warna yang sama dan dengan hormon yang sama), biasanya adalah baik untuk memulakan pil baru terus selepas anda yang terakhir – sebagai contoh, jika anda ingin melambatkan tempoh anda untuk bercuti.

Walau bagaimanapun, elakkan mengambil lebih dari dua bungkus bersama-sama kecuali dinasihatkan oleh doktor atau jururawat. Ini kerana anda mungkin mengalami pendarahan terobosan apabila lapisan rahim keluar sedikit. Sesetengah wanita mendapati mereka berasa kembung jika mereka menjalankan beberapa pek pil bersama-sama.

Memulakan pil gabungan

Jika anda terlepas pil atau pil, atau anda memulakan pek lewat, ini boleh membuat pil kurang berkesan untuk mencegah kehamilan. Kemungkinan untuk hamil selepas hilang pil atau pil bergantung kepada

Mengambil beg pil back-to-back

Pil adalah terlambat apabila anda terlupa untuk mengambilnya pada masa biasa anda. Anda telah melepaskan pil apabila lebih daripada 24 jam sejak masa yang sepatutnya anda ambil. Kehilangan satu pil di mana-mana dalam pek anda atau memulakan pek baru suatu hari lewat tidak menjadi masalah, kerana anda masih akan dilindungi daripada kehamilan (dikenali sebagai mempunyai perlindungan kontraseptif).

Walau bagaimanapun, hilang dua pil atau lebih, atau memulakan pek dua atau lebih lewat (lebih lewat 48 jam lewat) mungkin menjejaskan perlindungan kontraseptif anda. Khususnya, jika anda membuat rehat bebas pil tujuh hari lebih lama dengan melupakan dua atau lebih pil, ovari anda mungkin melepaskan telur dan ada risiko untuk hamil. Ini kerana ovari anda tidak mendapat sebarang kesan daripada pil semasa rehat tujuh hari.

Sekiranya anda terlepas pil, ikuti nasihat di bawah. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan, terus ambil pil anda dan gunakan kaedah kontrasepsi yang lain, seperti kondom, dan dapatkan nasihat secepat mungkin.

Sekiranya anda terlepas satu pil, di mana sahaja di dalam pek

Sekiranya anda terlepas dua atau lebih pil (anda mengambil pil anda lebih lewat 48 jam) di mana sahaja di dalam pek

Anda mungkin memerlukan kontraseptif kecemasan jika anda mempunyai seks tanpa perlindungan dalam tujuh hari sebelumnya dan telah terlepas dua atau lebih pil (anda mengambil pil anda lebih lewat 48 jam lewat) pada minggu pertama pek.

Dapatkan nasihat dari klinik, doktor atau ahli farmasi kontraseptif mengenai perkara ini. Anda juga boleh menghubungi 111 atau Talian Kesihatan Seksual pada 0300 123 7123.

Jika terdapat tujuh atau lebih pil yang tinggal di dalam pek selepas pil yang terlepas lepas

Jika terdapat kurang daripada tujuh pil yang tersisa dalam pek selepas pil yang terlepas lepas

Memulakan pek seterusnya setelah hilang dua pil atau lebih

Sekiranya anda muntah dalam tempoh dua jam selepas mengambil pil gabungan, ia mungkin tidak diserap sepenuhnya ke dalam aliran darah anda. Ambil pil lain secara langsung dan pil seterusnya pada masa biasa anda.

Muntah dan cirit-birit

Selepas mengandung

Sekiranya anda terus sakit, teruskan menggunakan kaedah kontrasepsi lain semasa anda sakit dan selama dua hari selepas pulih.

Cirit-birit yang sangat teruk (enam hingga lapan najis berair dalam masa 24 jam) juga bermakna pil tidak berfungsi dengan baik. Terus mengambil pil anda seperti biasa, tetapi gunakan kontrasepsi tambahan, seperti kondom, semasa anda mengalami cirit-birit dan selama dua hari selepas pulih.

Bercakap kepada doktor atau jururawat kontraseptif atau hubungi 111 untuk maklumat lanjut, atau jika penyakit atau cirit-birit anda berterusan.

Sekiranya tiada sebab perubatan mengapa anda tidak boleh mengambil pil itu dan anda tidak merokok, anda boleh mengambil pil tersebut sehingga menopaus anda. Walau bagaimanapun, pil itu tidak sesuai untuk semua wanita. Untuk mengetahui sama ada pil itu sesuai untuk anda, berbincang dengan doktor anda, mengamalkan jururawat atau ahli farmasi.

Anda tidak boleh mengambil pil jika anda

Anda juga tidak perlu mengambil pil itu jika anda mempunyai (atau mempunyai)

Sekiranya anda mempunyai bayi dan tidak menyusu, anda boleh memulakan pil pada hari ke 21 selepas kelahiran. Anda akan dilindungi dari kehamilan dengan segera. Sekiranya anda memulakan pil lebih kurang 21 hari selepas melahirkan, anda akan memerlukan kontrasepsi tambahan (seperti kondom) selama tujuh hari yang akan datang.

Sekiranya anda menyusukan bayinya kurang daripada enam bulan, mengambil pil itu boleh mengurangkan aliran susu anda. Adalah disyorkan bahawa anda menggunakan kaedah kontrasepsi yang berlainan sehingga anda berhenti menyusu.

Sekiranya anda mengalami keguguran atau pengguguran, anda boleh memulakan pil sehingga lima hari selepas ini dan anda akan dilindungi dari kehamilan dengan segera. Jika anda memulakan pil lebih daripada lima hari selepas keguguran atau pengguguran, anda perlu menggunakan kontrasepsi tambahan sehingga anda telah mengambil pil selama tujuh hari.

Selepas keguguran atau pengguguran

Beberapa kelebihan pil termasuk

Pil gabungan dengan ubat lain

Beberapa kelemahan pil termasuk

Gumpalan darah

Sesetengah ubat berinteraksi dengan pil gabungan dan ia tidak berfungsi dengan betul. Sesetengah interaksi disenaraikan di halaman ini, tetapi ia bukan senarai lengkap. Jika anda ingin memeriksa ubat-ubatan anda selamat untuk diambil dengan pil gabungan, anda boleh

Antibiotik rifampicin dan rifabutin (yang boleh digunakan untuk merawat penyakit termasuk tuberkulosis dan meningitis) boleh mengurangkan keberkesanan pil gabungan. Antibiotik lain tidak mempunyai kesan ini.

Sekiranya anda diresepkan rifampicin atau rifabutin, anda mungkin memerlukan kontrasepsi tambahan (seperti kondom) semasa mengambil antibiotik. Beritahu doktor atau jururawat anda untuk mendapatkan nasihat.

Pil gabungan boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan yang disebut induk enzim. Ini mempercepat pecahan progestogen oleh hati anda, mengurangkan keberkesanan pil.

Contoh induk enzim adalah

Doktor atau jururawat anda boleh menasihati anda untuk menggunakan kaedah perancang alternatif atau tambahan semasa mengambil mana-mana ubat-ubatan ini.

Ada beberapa risiko yang berkaitan dengan penggunaan pil kontraseptif yang digabungkan. Walau bagaimanapun, risiko ini kecil dan, bagi kebanyakan wanita, faedah pil melebihi risiko.

Estrogen dalam pil boleh menyebabkan darah anda lebih mudah dibuang. Sekiranya pembekuan darah berkembang, ia boleh menyebabkan trombosis urat mendalam (bekuan di kaki anda), emboli paru (bekuan di dalam paru-paru anda), strok atau serangan jantung. Risiko mendapatkan bekuan darah adalah sangat kecil, tetapi doktor anda akan memeriksa jika anda mempunyai faktor risiko tertentu yang membuat anda lebih terdedah sebelum menetapkan pil.

Pil itu boleh diambil dengan berhati-hati jika anda mempunyai salah satu faktor risiko di bawah, tetapi anda tidak perlu mengambilnya jika anda mempunyai dua atau lebih faktor risiko. Ini termasuk

Penyelidikan berterusan ke dalam hubungan antara kanser payudara dan pil. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengguna semua jenis kontrasepsi hormon mempunyai peluang yang agak tinggi untuk didiagnosis dengan kanser payudara berbanding dengan wanita yang tidak menggunakannya. Walau bagaimanapun, 10 tahun selepas anda berhenti mengambil pil, risiko kanser payudara anda akan kembali normal.

Penyelidikan juga mencadangkan hubungan antara pil dan risiko kanser serviks dan bentuk kanser hati yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, pil ini menawarkan beberapa perlindungan terhadap kanser endometrium (lapisan rahim), kanser ovari dan kanser kolon.

Kebanyakan jenis kontrasepsi boleh didapati secara percuma. Kontrasepsi adalah percuma untuk semua wanita dan lelaki melalui. Tempat di mana anda boleh mendapatkan kontrasepsi termasuk

Cari klinik kesihatan seksual terdekat dengan mencari melalui pos atau bandar.

Perkhidmatan kontrasepsi adalah percuma dan sulit, termasuk untuk orang di bawah umur 16 tahun.

Sekiranya anda berumur bawah 16 tahun dan mahu kontrasepsi, doktor, jururawat atau ahli farmasi tidak akan memberitahu ibu bapa anda (atau penjaga) selagi mereka percaya anda memahami sepenuhnya maklumat yang diberikan dan keputusan anda.

Doktor dan jururawat bekerja di bawah garis panduan yang ketat apabila berurusan dengan orang di bawah 16 tahun. Mereka akan menggalakkan anda untuk mempertimbangkan memberitahu ibu bapa anda, tetapi mereka tidak akan membuat anda. Satu-satunya masa yang mungkin ingin memberitahu seseorang kepada orang lain adalah jika mereka percaya anda berisiko merugikan, seperti penyalahgunaan. Risiko perlu menjadi serius, dan mereka biasanya akan membincangkan ini dengan anda terlebih dahulu.

29/12 /

29/12 /

Perkhidmatan kerahsiaan dan kesihatan seksual untuk golongan muda, termasuk kontrasepsi, perkhidmatan STI dan pengguguran

Ketahui di mana anda boleh pergi jika anda memerlukan nasihat mengenai STI, kontrasepsi atau kehamilan

Apa yang perlu dilakukan jika anda telah mengambil pil perancang tambahan secara tidak sengaja

Artikel dan video mengenai kontrasepsi, STI dan bercakap tentang seks. Termasuk seksyen untuk remaja

Pil hanya progestogen menggunakan hormon yang lebih sedikit daripada pil gabungan, yang boleh menjadi kunci untuk wanita yang tidak boleh menggunakan estrogen

Kanser