Pertumbuhan terhad (dwarfism) – Punca

Pertumbuhan terhad (dwarfism) mungkin disebabkan oleh banyak keadaan perubatan yang berbeza, dan lebih ketara dalam beberapa keadaan berbanding yang lain.

Penyebab utama kependekan pendek (PSS) dilahirkan kepada ibu bapa kecil.

Penyebab yang kurang biasa adalah badan yang tidak menghasilkan hormon pertumbuhan yang mencukupi, yang dianggarkan mempengaruhi satu daripada setiap 3,500 hingga 4,000 kanak-kanak.

Punca-punca bertingkat pendek

Ini mungkin berlaku semasa kelahiran, kerana masalah dengan kelenjar pituitari (kelenjar bersaiz kacang di bawah otak yang bertanggungjawab menghasilkan beberapa hormon penting) atau sebagai sebahagian daripada keadaan lain. Ia juga boleh bermula pada zaman kanak-kanak, akibat daripada kecederaan, tumor otak atau radioterapi ke otak.

Pada separuh kanak-kanak yang mengalami kekurangan hormon pertumbuhan, punca itu tidak diketahui.

Punca-punca yang tidak seimbang

Ps penyebab lain yang mungkin termasuk

Sekiranya anak anda didiagnosis dengan pertumbuhan yang terhad, ujian boleh dilakukan untuk mengenalpasti sebab yang mendasari.

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis pertumbuhan terhad.

Keadaan yang berkaitan dengan kedudukan pendek yang tidak seimbang (DSS) biasanya disebabkan oleh gen yang rosak. Gen yang terjejas menghentikan tulang dan tulang rawan berkembang dengan baik, membawa kepada pertumbuhan terhad yang sering ketara sejak lahir.

Ramai kanak-kanak yang dilahirkan dengan DSS mempunyai ibu bapa dengan ketinggian purata dan perubahan kepada gen berlaku secara kebetulan. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai keadaan yang menyebabkan DSS boleh melepaskan keadaan mereka kepada anak-anak mereka.

Penyebab yang paling biasa DSS adalah keadaan yang dipanggil achondroplasia, yang dianggarkan mempengaruhi sekitar satu dalam setiap 25,000 orang.

Syarat-syarat lain yang menyebabkan DSS termasuk

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai beberapa keadaan langka ini di laman web Persatuan Pertumbuhan Terhad.

Ketahui bagaimana anda mewarisi ciri fizikal dan tingkah laku anda, serta belajar tentang ujian untuk keadaan genetik