Peritonitis – Rawatan

Jika anda didiagnosis dengan peritonitis, anda akan dimasukkan ke hospital supaya anda boleh dipantau dengan teliti.

Ini kerana terdapat risiko komplikasi serius peritonitis, seperti keracunan darah.

Rawatan awal untuk peritonitis melibatkan suntikan antibiotik atau ubat antikulat. Ini biasanya berlangsung 10 hingga 14 hari.

Ubat-ubatan

Jika peritonitis anda disebabkan oleh dialisis peritoneal, antibiotik boleh disuntik terus ke peritoneum. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ini lebih berkesan daripada menyuntikkan antibiotik ke dalam urat.

Anda juga perlu menggunakan kaedah dialisis alternatif sehingga peritonitis berjaya dirawat. Anda juga boleh diberi ubat penahan sakit jika anda sakit.

Sokongan pemakanan

Ramai orang dengan peritonitis mempunyai masalah mencerna makanan, jadi tiub makanan mungkin diperlukan.

Tiub makan sama ada melalui perut anda melalui hidung anda (tiub nasogastrik) atau pembedahan yang diletakkan ke dalam perut anda melalui perut anda.

Jika ini tidak sesuai, nutrisi boleh diberikan terus ke salah satu urat anda (nutrisi parenteral).

Jika sebahagian daripada tisu peritoneum telah rosak secara serius oleh jangkitan, ia mungkin perlu dibuang melalui pembedahan.

Sesetengah orang mengalami abses (pembengkakan nanah) di peritoneum mereka yang perlu disalirkan dengan jarum. Ini dilakukan dengan menggunakan pengimbas ultrasound untuk membimbing jarum pada abses. Anestetik tempatan biasanya digunakan supaya anda tidak merasa sakit.

Baca lebih lanjut mengenai merawat abses.

Penyebab peritonitis juga perlu dirawat dengan pembedahan. Sebagai contoh, jika lampiran pecah menyebabkan peritonitis anda, lampiran anda perlu dikeluarkan.

Pembedahan

Baca lebih lanjut mengenai merawat apendisitis.

Baca tentang dialisis, rawatan yang digunakan untuk mereplikasi banyak fungsi buah pinggang