Penyelarasan penyelarasan perkembangan (dyspraxia) pada orang dewasa

Dyspraxia adalah gangguan umum yang mempengaruhi pergerakan dan koordinasi. Ia juga dikenali sebagai gangguan penyelarasan pembangunan (DCD).

Dyspraxia / DCD sering dilihat pada usia muda tetapi mungkin terdapat ramai orang dewasa dengan dyspraxia yang masih belum didiagnosis.

Dyspraxia menjejaskan kemahiran penyelarasan seperti tugas yang memerlukan keseimbangan, menendang dan melemparkan bola dan kemahiran motor halus (seperti menulis atau menggunakan objek kecil dengan hati-hati) pada kanak-kanak dan orang dewasa. Ia adalah keadaan yang akan bertahan hidup dan diiktiraf oleh organisasi antarabangsa, termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Dyspraxia berbeza dengan gangguan motor lain seperti cerebral palsy dan strok, dan berlaku pada orang semua kebolehan intelektual.

Laman ini memberi tumpuan kepada dyspraxia / DCD pada orang dewasa. Baca tentang masa kanak-kanak dyspraxia.

Gejala-gejala dyspraxia boleh berbeza-beza antara individu dan mungkin berubah dari semasa ke semasa.

Gejala dyspraxia

Kesukaran penyelarasan yang berkaitan dengan dyspraxia dapat mengurangkan kemampuan seseorang untuk berpartisipasi dan berfungsi dalam pendidikan dan pekerjaan.

Kesukaran dengan penjagaan diri, menulis, menaip, menunggang motosikal dan bermain boleh bermula pada masa kanak-kanak dan terus ke dewasa. Orang dewasa juga mungkin mengalami masalah baru, contohnya dengan memandu kenderaan atau DIY.

Dewasa dengan dyspraxia juga mungkin mengalami masalah sosial dan emosi, serta masalah pengurusan masa, perancangan dan organisasi peribadi. Ini mungkin menjejaskan pendidikan atau pekerjaan seseorang.

Orang pertama yang menghubungi jika anda fikir anda mungkin mengalami masalah dyspraxia atau masalah penyelarasan yang tidak didiagnosis adalah doktor anda. Adalah idea yang baik untuk mengambil maklumat dengan anda, seperti senarai semak dengan contoh bagaimana tanda-tanda dan tanda-tanda dilepaskan kepada anda.

Anda boleh dirujuk untuk penilaian oleh ahli fisioterapi atau ahli terapi pekerjaan, yang akan menilai pergerakan anda dan bagaimana ia memberi kesan kepada anda hari ke hari.

Anggaran berbeza-beza, tetapi dyspraxia difikirkan mempengaruhi sekurang-kurangnya 3% orang dewasa. Ia lebih biasa pada lelaki, dan sering berjalan dalam keluarga.

Diagnosis dyspraxia dewasa

Tidak diketahui apa yang menyebabkan dyspraxia, tetapi sesetengah kanak-kanak yang dilahirkan terdahulu mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami dyspraxia.

Orang yang mengalami dyspraxia juga mungkin mempunyai keadaan lain yang berkaitan, seperti

Anda juga mungkin mempunyai satu lagi keadaan kesihatan yang memerlukan rawatan yang berasingan, seperti kemurungan atau kecemasan. Bercakap dengan doktor anda jika salah satu daripada keadaan ini memberi kesan kepada anda.

Dyspraxia tidak menjejaskan kecerdasan, tetapi boleh membuat pembelajaran kemahiran baru lebih sukar. Dewasa dengan dyspraxia mungkin telah mengembangkan strategi menangani untuk mencari jalan sekitar tugas sehari-hari mereka sukar.

Siapa yang terjejas?

Sebagai contoh, anda mungkin mendapati masalah pergerakan anda bertambah baik apabila anda mencari cara untuk menyesuaikan diri. Apabila anda semakin tua dan menerima diri anda, keyakinan dan harga diri anda juga boleh bertambah baik. Ini mungkin kerana tekanan untuk ‘bersesuaian’ sebagai orang dewasa tidak begitu kuat seperti ketika anda masih kecil dan remaja.

Sesetengah orang juga mendapati bersesuaian dapat membantu penyelarasan mereka, mengurangkan perasaan keletihan dan membantu dengan peningkatan berat badan yang berpotensi.

Walaupun tiada ubat untuk dyspraxia, terdapat terapi untuk membantu orang dewasa mengatasi. Ini diterangkan di bawah.

Merawat dyspraxia pada orang dewasa

Jika anda mengalami dyspraxia, anda juga mungkin mempunyai satu lagi keadaan kesihatan yang memerlukan rawatan yang berasingan. Sebagai contoh

Bercakap dengan doktor anda jika salah satu daripada keadaan ini memberi kesan kepada anda.

Untuk maklumat lanjut dan sokongan untuk dyspraxia / DCD, anda boleh melawat laman web berikut

Sesetengah keadaan mempunyai nama yang mirip dengan dyspraxia, atau berkongsi beberapa gejala. Beberapa istilah perubatan yang serupa yang anda dapat dijumpai diterangkan di bawah.

Syarat-syarat lain

Petua berguna untuk menangani dyspraxia

Kecacatan fizikal atau mental tidak bermakna anda sentiasa perlu bergantung kepada orang lain. Ketahui lebih lanjut tentang menjalani kehidupan bebas

Terma perubatan yang serupa