Penyalahgunaan alkohol – Risiko

Alkohol adalah bahan kimia yang kuat yang boleh mempunyai pelbagai kesan buruk pada hampir setiap bahagian tubuh anda, termasuk otak, tulang dan jantung anda.

Alkohol dan risiko yang berkaitan boleh mempunyai kesan jangka pendek dan jangka panjang.

Kesan jangka pendek penggunaan alkohol digariskan di bawah. Maklumat ini berdasarkan andaian bahawa anda mempunyai toleransi normal terhadap alkohol.

Kesan jangka pendek penggunaan alkohol

Peminum yang bertolak dengan toleransi yang lebih tinggi terhadap alkohol sering boleh minum lebih banyak tanpa mengalami sebarang kesan yang ketara.

Selepas minum 1-2 unit alkohol, kelajuan jantung anda meningkat dan saluran darah anda berkembang, memberikan perasaan hangat, mesra dan bicara yang berkaitan dengan minum sederhana.

Kesan jangka panjang penyalahgunaan alkohol

Selepas minum 4-6 unit alkohol, otak dan sistem saraf anda akan terjejas. Ia mula menjejaskan bahagian otak anda yang berkaitan dengan penghakiman dan membuat keputusan, menyebabkan anda menjadi lebih melulu dan tidak terkawal.

Alkohol juga merosakkan sel-sel dalam sistem saraf anda, menjadikan anda berasa ringan dan menjejaskan masa tindak balas anda dan koordinasi.

Selepas minum 8-9 unit alkohol, masa tindak balas anda akan menjadi lebih perlahan, ucapan anda akan mula melambai dan visi anda akan mula hilang tumpuan.

Hati anda, yang menapis alkohol keluar dari badan anda, tidak akan dapat mengeluarkan semua alkohol sepanjang malam, jadi kemungkinan anda akan bangun dengan mabuk.

Selepas minum 10-12 unit alkohol, penyelarasan anda akan sangat merosot, meletakkan anda pada risiko serius mengalami kemalangan. Tahap alkohol yang tinggi mempunyai kesan depresi pada kedua-dua minda dan badan anda, yang membuat anda mengantuk.

Jumlah alkohol ini akan mula mencapai tahap toksik (beracun). Badan anda cuba untuk cepat menyingkirkan alkohol dalam air kencing anda. Ini akan menyebabkan anda berasa teruk dehidrasi pada waktu pagi, yang boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk.

Lebihan alkohol dalam sistem anda juga boleh mengganggu pencernaan anda, yang membawa kepada gejala mual, muntah, cirit-birit dan senak.

Kindling

Sekiranya anda meminum lebih daripada 12 unit alkohol, anda mempunyai risiko yang besar untuk meracuni keracunan alkohol, terutamanya jika anda minum banyak unit dalam tempoh yang singkat.

Keracunan alkohol: apa yang perlu dilakukan

Ia biasanya mengambil hati kira-kira sejam untuk mengeluarkan satu unit alkohol dari badan.

Keracunan alkohol berlaku apabila jumlah alkohol yang berlebihan mula mengganggu fungsi automatik badan, seperti

Keracunan alkohol boleh menyebabkan seseorang menjadi koma dan boleh menyebabkan kematian mereka.

Beberapa risiko lain yang berkaitan dengan penyalahgunaan alkohol termasuk

Minum alkohol yang banyak untuk beberapa tahun akan mengakibatkan banyak organ badan dan boleh menyebabkan kerosakan organ. Organs yang diketahui rosak oleh penyalahgunaan alkohol jangka panjang termasuk otak dan sistem saraf, jantung, hati dan pankreas.

Pengambilan berat juga boleh meningkatkan tekanan darah dan paras kolesterol darah, kedua-duanya adalah faktor risiko utama serangan jantung dan strok.

Penyalahgunaan alkohol jangka panjang dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh anda, menjadikan anda lebih rentan terhadap jangkitan serius. Ia juga boleh melemahkan tulang anda, meletakkan anda lebih banyak risiko patah atau memecahkannya.

Terdapat banyak risiko kesihatan jangka panjang yang berkaitan dengan penyalahgunaan alkohol. Mereka termasuk

Serta mempunyai kesan yang signifikan terhadap kesihatan anda, penyalahgunaan alkohol juga boleh mempunyai implikasi sosial jangka panjang. Sebagai contoh, ia boleh membawa kepada

Kindling adalah masalah yang boleh berlaku berikutan beberapa episod pengeluaran dari alkohol. Keparahan gejala penarikan seseorang boleh menjadi semakin buruk setiap kali mereka berhenti minum, dan boleh menyebabkan gejala seperti gegaran, pergolakan dan sawan (kejang).

Alkohol mempunyai kesan menindih pada otak dan sistem saraf pusat. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa apabila alkohol dikeluarkan dari badan, ia mengaktifkan sel-sel otak dan saraf, menyebabkan keseronokan yang berlebihan (hyperexcitability). Ini boleh membawa kepada gejala perilaku seperti kejang.

Dengan setiap episod pengeluaran alkohol, otak dan sistem saraf menjadi lebih sensitif dan kesan sampingan yang dihasilkan menjadi lebih ketara.

Kesan menyala ini juga boleh berlaku selepas rangsangan kimia ke otak atau badan, seperti ubat anti-sawan. Ini bermakna program penarikan alkohol seseorang perlu dirancang dengan teliti, dengan memantau kesannya secara dekat.

Baca lebih lanjut mengenai menyalakan penarikan alkohol (PDF, 163kb).

Tanda-tanda keracunan alkohol termasuk

Dail 999 untuk ambulans jika anda mengesyaki keracunan alkohol dan anda bimbang. Jangan cuba membuat orang muntah kerana mereka boleh tercekik di atasnya. Untuk mengelakkan tercekik, menghidupkan mereka ke bahagian mereka dan letakkan bantal di bawah kepalanya.

Sekiranya seseorang kehilangan kesedaran, jangan biarkan mereka “tidur”. Tahap alkohol dalam darah boleh terus meningkat selama 30-40 minit selepas minum terakhir, dan gejala boleh bertambah teruk.

Selepas bertahun-tahun minum, Andy Ball didiagnosis dengan sirosis penyakit hati

Panduan minum-oleh-minuman untuk kesan pesta minum di minda dan badan anda

Baca maklumat mengenai minuman spik, termasuk tip keselamatan dan apa yang perlu dilakukan jika anda rasa minuman anda telah berduri