Penyakit jantung koronari – Rawatan

Walaupun penyakit jantung koronari (CHD) tidak dapat sembuh, rawatan dapat membantu mengatasi gejala dan mengurangkan risiko masalah selanjutnya.

CHD boleh diuruskan dengan berkesan dengan gabungan perubahan gaya hidup, ubat dan, dalam beberapa kes pembedahan. Dengan rawatan yang betul, gejala-gejala CHD dapat dikurangkan dan fungsi jantung meningkat.

Pelbagai rawatan untuk CHD digariskan di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan keburukan rawatan untuk CHD, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Perubahan gaya hidup bersembunyi

Jika anda telah didiagnosis dengan CHD, anda boleh mengurangkan risiko episod anda dengan membuat perubahan gaya hidup yang mudah.

Contohnya, berhenti merokok selepas serangan jantung akan mengurangkan risiko anda mengalami serangan jantung pada masa akan datang hingga berhampiran dengan bukan perokok.

Pertunjukan ubat

Perubahan gaya hidup yang lain, seperti makan lebih sihat dan melakukan senaman tetap, juga akan mengurangkan risiko penyakit jantung masa depan anda.

Baca lebih lanjut mengenai pencegahan CHD.

Ingin tahu lagi?

Banyak ubat yang berbeza digunakan untuk merawat CHD. Biasanya mereka sama ada bertujuan mengurangkan tekanan darah atau meluaskan arteri anda.

Sesetengah ubat jantung mempunyai kesan sampingan, jadi mungkin mengambil sedikit masa untuk mencari sesuatu yang berfungsi untuk anda. Doktor atau pakar anda akan membincangkan pelbagai pilihan dengan anda.

Ubat-ubatan jantung tidak boleh dihentikan secara tiba-tiba tanpa nasihat doktor anda kerana terdapat risiko ini boleh membuat gejala anda lebih teruk.

Antiplatelet adalah sejenis ubat yang boleh membantu mengurangkan risiko serangan jantung dengan menipiskan darah anda dan mencegah pembekuan.

Antiplatelets

Ubat antiplatelet biasa termasuk aspirin dosis rendah, clopidogrel, ticagrelor dan prasugrel.

Statin

Penyekat beta

Sekiranya anda mempunyai tahap kolesterol tinggi, ubat penurun kolesterol yang dipanggil statin boleh ditetapkan. Contohnya termasuk atorvastatin, simvastatin, rosuvastatin dan pravastatin.

Statin bekerja dengan menghalang pembentukan kolesterol dan meningkatkan jumlah reseptor LDL di hati, yang membantu menghilangkan kolesterol LDL dari darah anda. Ini membantu memperlahankan perkembangan CHD, dan akan menyebabkan serangan jantung tidak mungkin.

Tidak semua statin sesuai untuk semua orang, jadi anda mungkin perlu mencuba beberapa jenis yang berbeza sehingga anda menemui yang sesuai.

Penyekat beta – termasuk atenolol, bisoprolol, metoprolol dan nebivolol – sering digunakan untuk mencegah angina dan merawat tekanan darah tinggi.

Mereka bekerja dengan menghalang kesan hormon tertentu dalam tubuh, yang melambatkan degupan jantung anda dan meningkatkan aliran darah.

Nitrat digunakan untuk meluaskan saluran darah anda. Doktor kadang-kadang merujuk kepada nitrat sebagai vasodilators. Mereka boleh didapati dalam pelbagai bentuk, termasuk tablet, semburan dan patch kulit seperti glyceryl trinitrate dan isosorbide mononitrate.

Nitrat berfungsi dengan melegakan saluran darah anda, membiarkan lebih banyak darah mengalir melalui mereka. Ini merendahkan tekanan darah anda dan melegakan kesakitan jantung anda. Nitrat boleh mempunyai beberapa kesan sampingan ringan, termasuk sakit kepala, pening dan kulit yang memerah.

Inhibitor ACE biasanya digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Contohnya termasuk ramipril dan lisinopril. Mereka menyekat aktiviti hormon yang dipanggil angiotensin II, yang menyebabkan saluran darah sempit. Serta menghentikan jantung yang bekerja keras, perencat ACE memperbaiki aliran darah di sekeliling tubuh.

Nitrates

Tekanan darah anda akan dipantau semasa anda mengambil inhibitor ACE, dan ujian darah biasa diperlukan untuk memastikan bahawa buah pinggang anda berfungsi dengan baik. Sekitar 1 dalam 10 orang mengalami masalah buah pinggang akibat mengambil dadah.

Inhibitor ACE (angiotensin-converting enzyme)

Kesan sampingan inhibitor ACE boleh termasuk batuk kering dan pening.

Antagonis reseptor Angiotensin II

Antagonis reseptor Angiotensin II berfungsi dengan cara yang sama dengan perencat ACE. Mereka digunakan untuk menurunkan tekanan darah anda dengan menghalang angiotensin II. Pusing yang ringan biasanya satu-satunya kesan sampingan. Mereka sering diresepkan sebagai alternatif kepada perencat ACE, kerana mereka tidak menyebabkan batuk kering.

Penyekat saluran kalsium juga berfungsi untuk mengurangkan tekanan darah dengan melegakan otot yang membentuk dinding arteri anda. Ini menyebabkan arteri menjadi lebih luas, mengurangkan tekanan darah anda. Contohnya termasuk amlodipine, verapamil dan diltiazem. Kesan sampingan termasuk sakit kepala dan pembilasan muka, tetapi ini ringan dan biasanya berkurangan dari masa ke masa.

Kadang-kadang dikenali sebagai pil air, diuretik bekerja dengan mengalir air yang berlebihan dan garam dari badan melalui air kencing.

Jika saluran darah anda sempit akibat daripada pembentukan ateroma (deposit lemak) atau jika gejala anda tidak dapat dikawal menggunakan ubat, prosedur atau pembedahan intervensi mungkin diperlukan untuk membuka atau memintas arteri tersekat.

Beberapa prosedur utama yang digunakan untuk merawat arteri tersekat adalah seperti di bawah.

Angioplasti koronari juga dikenali sebagai campur tangan koronari perkutaneus (PCI), angioplasti coronary transluminal (PTCA), atau angioplasty belon.

Angioplasti boleh menjadi prosedur yang dirancang untuk sesetengah orang dengan angina, atau rawatan segera jika gejala menjadi tidak stabil. Mempunyai angiogram koronari akan menentukan jika anda sesuai untuk rawatan. Angioplasti koronari juga dilakukan sebagai rawatan kecemasan semasa serangan jantung.

Semasa angioplasti, belon kecil dimasukkan untuk menolak tisu lemak di arteri yang sempit ke arah luar. Ini membolehkan darah mengalir lebih mudah. Stent logam (tiub dawai) biasanya diletakkan di arteri untuk memegangnya terbuka. Stent ubat-ubatan juga boleh digunakan. Ini ubat pelepasan untuk menghentikan arteri menyempitkan lagi.

Pembedahan pintasan arteri koronari (CABG) juga dikenali sebagai pembedahan pintasan, pintasan jantung, atau pembedahan pintasan arteri koronari.

Ia dilakukan pada pesakit di mana arteri menjadi sempit atau disekat. Angiogram koronari akan menentukan jika anda sesuai untuk rawatan. Pusing air pam arteri koronari (OPCAB) adalah sejenis pembedahan pintasan arteri koronari. Ia dilakukan sementara jantung terus mengepam darah dengan sendirinya tanpa memerlukan mesin jantung-paru-paru.

Saluran darah dimasukkan (dicantumkan) di antara aorta (arteri utama yang meninggalkan jantung) dan sebahagian daripada arteri koronari di luar kawasan sempit atau disekat. Kadangkala salah satu arteri anda sendiri yang membekalkan darah ke dinding dada digunakan dan dialihkan ke salah satu arteri jantung. Ini membolehkan darah memintas (sekeliling) bahagian-bahagian arteri koronari yang sempit.

Dalam sebilangan kecil kes, apabila jantung rosak teruk dan ubat tidak berkesan, atau apabila jantung tidak dapat memadamkan darah di sekeliling badan (kegagalan jantung) dengan secukupnya, pemindahan jantung mungkin diperlukan.

Transplantasi jantung melibatkan menggantikan hati yang rosak atau tidak berfungsi dengan baik dengan hati penderma yang sihat.

Ingin tahu lagi?

26/09 /

26/09 /

Sekurang-kurangnya 25% orang dewasa mempunyai tekanan darah tinggi. Dapatkan petua mengenai bagaimana untuk menjaga kesihatan

Penyekat saluran kalsium

Diuretik

Ingin tahu lagi?

Prosedur dan rancangan pembedahan

Angioplasti koronari

Garis koronari arteri koronari

Pemindahan jantung